Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Voetbal verbroedert, ook voor Rachid

Coen Willemsen
KNVB Media
14 mei 2018, 9:10

"Voetbal is echt geweldig, dat heeft mij al zo vaak geholpen." - Foto: KNVB Media

Elke dag is de goedlachse Rachid Traore op het terrein van de Drentse Hoofdklasser Achilles 1894 te vinden. Al drie jaar blinkt hij wekelijks uit bij het eerste elftal en is hij trainer van de B-junioren van de club uit Assen, zijn club. Toch is de situatie van de geboren Burkinees niet zo rooskleurig: Rachid kreeg enkele maanden geleden te horen dat hij uitgeprocedeerd is en ons land moet verlaten.

Vijf jaar geleden kwam Rachid naar Nederland toe. Vanuit Burkina Faso reisde hij naar Mali en van daaruit door naar Ghana. "Mijn beide ouders zijn overleden en ik ging op zoek naar een beter leven. Een man bood mij aan om mee te vliegen naar Nederland. Na aankomst op Schiphol was de man letterlijk gevlogen en was ik aan mijn lot overgelaten. Uiteindelijk ben ik via de Koninklijke Marechaussee in Ter Apel terecht gekomen, in het asielzoekerscentrum.

Rachid was pas zestien jaar waardoor opvang in Ter Apel geen mogelijkheid was. Hij werd doorgeplaatst naar opvang voor Alleenstaande Minderjarigen Asielzoekers (AMA) in Zuidlaren. Uiteindelijk heeft de voetballer daar gezeten totdat hij achttien jaar oud werd, waarna hij vertrok naar Assen.

Controlerende middenvelder

Rachid Traore.

"Ik kwam daar in een woning met drie andere jongens terecht. Overdag kregen we begeleiding om aan het leven in Nederland te wennen en te praten over onze situatie. Maar het mooiste van die periode is dat ik bij Achilles terecht kwam."

Bij Achilles was hij even geen asielzoeker, maar gewoon een controlerende middenvelder. Hij mocht meteen aansluiten bij de A1. Voor Rachid was het heerlijk dat hij weer kon voetballen. "In Burkina Faso voetbalde ik ook veel en het was zo lekker om ondanks alle onzekerheid in mijn leven weer het veld op te kunnen."

Het Alfa College in Groningen heeft Rachid de kans geboden om een opleiding te volgen. Inmiddels heeft hij niveau 1 van de opleiding sport & bewegen afgerond en maakt hij dit jaar zijn examens voor het tweede niveau.

Heel Achilles helpt

De hele club steunt Rachid. Dat dwingt hij overigens zelf af. Het is een heel goede gozer en hij verdient het om geholpen te worden

Naast de opleiding doet het Alfa College nog veel meer voor Rachid. Zo ging de Groningse school een week op slot om aandacht te vragen voor de uitzichtloze situatie van de jongen.

Ook Ronald Keen, voorzitter van Achilles 1894, helpt Rachid waar hij kan. "Ik niet alleen hoor, de hele club steunt Rachid. Dat dwingt hij overigens zelf af. Het is een heel goede gozer en hij verdient het om geholpen te worden."

In 2017 kreeg de middenvelder het bericht dat zijn asielaanvraag definitief is afgewezen en dat hij terug moet naar Burkina Faso. Meteen stond een ploeggenoot op om onderdak te bieden. Sindsdien woont Rachid bij zijn teamgenoot en probeert hij zoveel mogelijk te genieten van zijn leven. "Soms is het wel lastig, dan zit mijn hoofd zo vol. Voetbal is dan echt geweldig, dat heeft mij al zo vaak geholpen."

Rachid omringd door zijn teamgenoten van Achilles 1894.

Club is tweede huis

Achilles 1894 steunt de eerste elftalspeler nu met een nieuwe procedure. "Een maand geleden is dit in gang gezet in samenwerking met een Amsterdams advocatenkantoor. Het zal nog wel even duren voordat hier uitsluitsel over komt maar wij zullen in elk geval voor hem duimen", zo laat voorzitter Ronald Keen weten.

Voor Rachid is Achilles 1894 echt zijn tweede thuis. "Misschien zelfs wel mijn eerste, ik ben hier bijna vaker dan thuis. Ik hoop zo dat ik mag blijven, dan wil ik graag een voetbaldiploma halen, zodat ik hier jeugdtrainer kan worden."

Op de langere termijn hoopt Rachid vooral aan de slag te kunnen en iets op te kunnen bouwen. "Over vijf jaar hoop ik gewoon te mogen werken. Het is zo lastig dat je wel wilt maar niet mag omdat je niet over papieren beschikt. Ik mag bijvoorbeeld geen rijbewijs halen of zelf geld verdienen. Als ik dan toch mag dromen, wie weet word ik hier dan ooit wel trainer van het eerste."

Volg je voeten

Een uitnodiging aan alle jongens en meiden om te ontdekken wat voetbal hen kan brengen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen