Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Voetballen via KICKS, wel zo makkelijk

Steven van der Gaag
KNVB Media
30 april 2018, 8:40

Een KICKS-training bij ASV Arsenal onder de rook van het Olympisch Stadion. - Foto: KNVB Media

De samenleving verandert. En dat geldt ook voor hoe mensen werk en vrije tijd inrichten. De KNVB merkt dat het aantal seniorenleden terugloopt. Het traditionele lidmaatschap van de voetbalclub knelt voor sommigen.

Maar dat betekent niet dat de liefde voor de bal is verdwenen. Daarom hebben Remco Nieuwenhuis en Pim van der Hoorn KICKS opgezet. Via KICKS volg je een intensieve voetbaltraining wanneer het jou uitkomt. "Ik heb er weer een voetbalavond bij."

"Nooit stil staan, als je de bal aanneemt." De stem van Flip de Bruijn galmt over het veld van ASV Arsenal onder de rook van het Olympisch Stadion in Amsterdam. Acht fanatieke voetballers werken zich onder zijn leiding in het zweet. Bal inspelen, aannemen en wegdraaien; twee tegen twee; afwerken op kleine goaltjes. Geen vreemd beeld voor een trainingsavond, maar toch is hier iets bijzonders aan de hand. De voetballers zijn geen lid van ASV Arsenal maar hebben zich onafhankelijk van elkaar online aangemeld via KICKS om deze training te volgen.

Van de bank

Het idee is ontsproten aan het brein van Remco Nieuwenhuis en Pim van der Hoorn. Nieuwenhuis, die zelf voetbalde bij Knickerbockers in Groningen en het Utrechtse Odysseus, ondervond als vader van drie kinderen hoe lastig het is om aan te haken bij het ritme van het clubvoetbal. "Maar als je stopt, zit je thuis op de bank naar de zoveelste Netflix-serie te kijken, terwijl je doordeweeks zin en tijd hebt om te trainen." 

Een KICKS-training staat onder leiding van een gediplomeerde trainer. 

Maar dan wil je ook een goede training. En daar ontbreekt het nog wel eens aan, weet Nieuwenhuis uit eigen ervaring. "Veel clubs hebben toch moeite om de training voor senioren uit lagere elftallen goed te organiseren", zegt Nieuwenhuis. "Het is heel vrijblijvend. Je weet niet wie er komt en het gaat vaak niet verder dan een partijtje. Ook prima, maar voor wie meer wil en niet bij een selectie kan of wil spelen, is dat zeer onbevredigend."

Leren van elke training

Tot nu. Want nu is er KICKS. Nieuwenhuis en Van der Hoorn brachten beide dilemma's samen - flexibiliteit en een professionele training onder leiding van een gediplomeerde trainer. In Utrecht en sinds kort ook in Amsterdam kun je je inschrijven om een KICKS-training te volgen. 

Iedereen die hier komt trainen, wil graag

Naast het zoeken van geschikte accommodaties en trainers is de start van het initiatief vooral een proces van uittesten. "We leren van elke training", zegt Nieuwenhuis. "Zo dachten we bij de start dat we altijd een keeper nodig hadden voor het afwerken op goal. Maar ook met kleine goaltjes kun je hier hele goede oefeningen voor verzinnen. En nu gaan we bijvoorbeeld kijken of 17.00 uur een prettige aanvangstijd is. Even stoom afblazen direct uit je werk. Wij kunnen ons daar wel iets bij voorstellen, maar goed dat moet in de praktijk blijken."  

Extra dagje voetbal

Trainer Flip de Bruijn.

"We gaan nu met ons zwakke been schieten." Flip de Bruijn kijkt tevreden naar de energie die voetballers in de training stoppen. "Iedereen die hier komt trainen, wil graag", zegt de bewegingswetenschapper. Hij was direct enthousiast over het concept. "Ik heb ook wel eens mijn eigen team Zeeburgia 3 getraind, maar het is toch lastiger om er dan boven te staan." De Bruijn wijst naar de andere helft van het veld waar een clubje jongens een partijtje speelt. "Kijk, zo gaat het bij de meeste clubs. Daar is niks mee, maar KICKS laat wel duidelijk zien dat er behoefte aan iets anders was. Het kan natuurlijk prima naast elkaar bestaan. Dit is een nieuwe tak aan de voetbalboom." 

Achthonderd gebruikers telt KICKS inmiddels. Stilano van Embricqs doet voor het eerst mee. "Ik heb veertien jaar niet gevoetbald. Wel in de zaal, maar op het het veld durfde ik niet meer door mijn knie. Ik zag het bericht staan op de website van Het Amsterdamsche Voetbal en toen begon het toch weer te kriebelen. Een volledige training is nog te zwaar voor hem. "Maar ik vond het wel heel leuk. Ik heb een eigen bedrijf en in het weekend moet ik vaak werken. Nu heb ik er toch weer een lekker extra dagje voetbal bij." Maarten Koster is net in Amsterdam komen wonen na een langere periode in het buitenland. Hij zoekt een club. "Maar ik wil me rustig oriënteren. Ondertussen heb ik wel zin om te trainen. Ik kwam KICKS tegen op Facebook en dacht: 'Dat is ideaal.'" 

Een KICKS-training staat open voor iedereen.

25 steden

Beide voorbeelden illustreren hoe Nieuwenhuis en Van der Hoorn de rol van KICKS in het voetballandschap zien. "Het is niet zo dat we de mensen per se aan KICKS willen binden", zegt Nieuwenhuis. We willen ze van de bank af krijgen. En als ze daarna doorstromen naar een club omdat ze de smaak weer te pakken hebben, is dat alleen maar een beloning voor de clubs die hun accommodatie ter beschikking stellen." 

De doelstellingen zijn ambitieus. De latente behoefte aan de bal is volgens Nieuwenhuis niet te onderschatten. "Over drie jaar moet KICKS een begrip zijn in 25 steden met vijftigduizend voetballers op de velden." Plannen vechten om voorrang in zijn hoofd. "Dan kunnen we ook toernooien gaan organiseren. Of dat je kan kiezen tussen een conditie - of een techniektraining. We staan nog maar aan het begin." 

KICKS Voetbal KICKS Voetbal Voor meer informatie ga naar kicksvoetbal.nl


Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen