Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Het WK in Qatar en de mensenrechten

Nog even en dan begint het WK in Qatar. Arbeidsmigranten die de stadions gebouwd hebben zijn daar vreselijk behandeld. Nooit mag het zo zijn dat mensen in mensonterende omstandigheden moeten werken om een voetbalfeest te kunnen realiseren. Het schenden van mensenrechten is onacceptabel.

Vanaf dag 1 was de KNVB geen voorstander van het WK in Qatar, de keuze voor het gastland heeft de KNVB nooit gesteund en het proces wat tot Qatar heeft geleid is niet eerlijk verlopen. 

Nu wij op het WK uitkomen, staan we als één team achter het Nederlands elftal. We zijn er ook voor onze Oranjesupporters, die we faciliteren om het Oranjegevoel te delen met elkaar. Dat doen we voor de miljoenen supporters in Nederland, maar ook voor de supporters die naar Qatar afreizen.

Tegelijkertijd nemen we onze verantwoordelijkheid. Wij blijven ook na het WK onze krachtige stem inzetten om de arbeidsomstandigheden en mensenrechten aan te kaarten in Qatar. Uiteindelijk is het aan de (inter)nationale politiek om hier daadwerkelijke verandering in aan te brengen. Het Nederlands elftal zal zijn maatschappelijke en sportieve plicht vervullen in Qatar. De KNVB zal daar het mondiale podium gebruiken om een grens te trekken en duidelijk te maken dat we een WK onder deze omstandigheden nooit meer willen. En dit zal echt een ander WK zijn dan anders. Het zal naast voetbal ook over mensenrechten gaan. En dat moet ook. Voor meer informatie over de maatschappelijke inzet van de KNVB, kunt u hier terecht.

1. Waarom gaan we naar het WK in Qatar?

Ten eerste natuurlijk omdat we ons hebben gekwalificeerd. Als voetbalbond zien we een WK als een kans om eens in de vier jaar op het allerhoogste niveau wereldwijd uit te komen. Maar al ruim voordat de WK-kwalificaties begonnen, waren we volop met de mensenrechtensituatie in Qatar bezig. Zo hebben we met mensenrechtenorganisaties, vakbonden én arbeidsmigranten gesproken om helder te krijgen wat wij als Nederlandse voetbalbond het beste kunnen doen om te helpen. Dat was: de aandacht van de wereld op deze problemen vestigen en onze eigen invloed gebruiken om de verbeteringen te stimuleren. Door weg te blijven is er geen invloed of stimulans om de situatie daar te verbeteren. Daar schieten de arbeidsmigranten helemaal niets mee op. KNVB is met al deze adviezen aan de slag gegaan.

2. Zet de KNVB zich ook na het WK in voor de arbeidsmigranten?

Jazeker. De afgelopen jaren zijn er al verschillende wetten ingevoerd om arbeidsmigranten te beschermen. Zo is een minimumloon ingevoerd, worden paspoorten niet langer ingevorderd door de werkgever en mag tijdens de heetste uren van de dag niet meer in de zon worden gewerkt. Maar er is nog genoeg werk te doen. De KNVB blijft zich ook na het WK hiervoor hard maken. Dat doen we samen met andere voetbalbonden, UEFA en met het FNV. De KNVB is de eerste voetbalbond die hiervoor samen optrekt met een vakbond. Nederland is op dit gebied sowieso wereldwijd een van de meest actieve en uitgesproken landen volgens de mensenrechtenorganisaties.

3. Gaat het de KNVB alleen om de arbeidsmigranten in Qatar?

Nee. In onze gesprekken met FIFA, het organisatiecomité en de autoriteiten in Qatar staan ook altijd de persvrijheid en de situatie van LHBTI’ers op de agenda. Met ons WorldCoaches-programma stimuleren we vrouwen om uit te groeien tot lokale rolmodellen. De aanvoerders van acht landen die meedoen aan het WK spelen met de OneLove-aanvoerdersband. Deze campagne, die in 2020 in Nederland van start ging, staat voor verbinding. Daarmee is het een statement tegen elke vorm van discriminatie. OneLove heeft als onderschrift ‘Football has the power to unite people’ meegekregen. Dit is geïnspireerd op een quote van Nelson Mandela, die behalve een legendarische vrijheidsstrijder ook een groot voetballiefhebber was.

4. Wordt de KNVB rijk van het WK in Qatar?

Nee. In tegenstelling tot commerciële bedrijven, is de KNVB een vereniging zonder winstoogmerk. Als we ergens geld aan overhouden, dan gaat dit altijd naar het Nederlandse voetbal. Hiervan worden vrijwilligers ondersteund, trainers opgeleid, jeugd gestimuleerd te gaan sporten etc. Dit is na te lezen in onze jaarverslagen.

5. Waarom is er vaker ophef over het gastland van een WK?

Voetbal is een mondiale sport. Het internationale voetbal telt ruim 200 landen met soms heel verschillende normen en waarden. Wij zien de mensenrechten echter als ondergrens. Daarom heeft de KNVB zich in 2014 samen met een aantal andere bonden ingezet om mensenrechten onderdeel te laten worden van de bidprocedure van FIFA voor toekomstige WK’s. Dit voorstel is twee jaar later aangenomen. Daarna is het eerstvolgende WK aan Canada, de VS en Mexico toegewezen.

Football Supports Change

‘Football Supports Change’ stond bij de start van de WK-kwalificatiereeks op de shirts van het Nederlands elftal. Daarmee behoorden zij tot de vijf landen wereldwijd die op het veld een statement maakten voor verandering in Qatar. ‘Football Supports Change’ werd hierna ook de titel van alle acties van de KNVB op dit gebied. Lees hieronder alle updates:

Infographic Infographic Ons voetbal zetten we in voor verandering. Gezamenlijk. Want 'Football Supports Change'.

Een jaar na het WK in Qatar Een jaar na het WK in Qatar We blijven ons inzetten om de positie van arbeidsmigranten in Qatar te verbeteren.

Update inspanningen voor betere situatie arbeidsmigranten in Qatar Update inspanningen voor betere situatie arbeidsmigranten in Qatar De KNVB is een half jaar na het WK opnieuw naar Qatar geweest. Een update van alle inspanningen tijdens en rondom dit bezoek.

Terugblik op negen KNVB-initiatieven gericht op de andere kant van het WK in Qatar Terugblik op negen KNVB-initiatieven gericht op de andere kant van het WK in Qatar Ons voetbal zetten we in voor verandering. Gezamenlijk. Want 'Football Supports Change'.

Sportieve sancties voor dragen OneLove aanvoerdersband Sportieve sancties voor dragen OneLove aanvoerdersband FIFA maakt vlak voor start WK bekend dat de aanvoerder een gele kaart zal krijgen als hij de OneLove-aanvoerdersband draagt.

WK-shirts Nederlands elftal geveild voor arbeidsmigranten Qatar WK-shirts Nederlands elftal geveild voor arbeidsmigranten Qatar De KNVB gaat de shirts van het Nederlands elftal veilen die tijdens de wedstrijden van het WK 2022 worden gedragen.

 Ontmoeting Oranje met arbeidsmigranten in Qatar Ontmoeting Oranje met arbeidsmigranten in Qatar Op donderdag 17 november vindt een ontmoeting plaats tussen het Nederlands elftal en een groep van twintig arbeidsmigranten.

KNVB blijft zich inzetten voor arbeidsmigranten in Qatar KNVB blijft zich inzetten voor arbeidsmigranten in Qatar De KNVB heeft twee berichten van FIFA ontvangen betreffende het WK in Qatar. Lees het artikel.

Samenwerking KNVB en FNV voor betere toekomst arbeidsmigranten Qatar Samenwerking KNVB en FNV voor betere toekomst arbeidsmigranten Qatar Lees het artikel.

8 weken tot het WK: Update 'Football Supports Change' 8 weken tot het WK: Update 'Football Supports Change' Lees het artikel.

Tien landen omarmen OneLove-campagne Tien landen omarmen OneLove-campagne Lees het artikel. Met open vizier in gesprek over Qatar Met open vizier in gesprek over Qatar Lees het artikel.

'Het WK moet als hefboom werken voor de ontwikkelingen in Qatar' 'Het WK moet als hefboom werken voor de ontwikkelingen in Qatar' Lees het artikel. 8 maanden tot het WK: update Football Supports Change 8 maanden tot het WK: update Football Supports Change Lees het artikel.

Reactie op artikel The Guardian Reactie op artikel The Guardian Lees het artikel.

KNVB beoordeelt faciliteiten voor WK KNVB beoordeelt faciliteiten voor WK Lees het artikel.

KNVB voert opnieuw gesprekken in Qatar KNVB voert opnieuw gesprekken in Qatar Lees het artikel.

Update: KNVB in december opnieuw naar Qatar Update: KNVB in december opnieuw naar Qatar Lees het artikel.

Update ‘Football Supports Change’ Update ‘Football Supports Change’ Lees het artikel.

NOS: Waarom een boycot van het WK voetbal in Qatar er niet komt NOS: Waarom een boycot van het WK voetbal in Qatar er niet komt Lees het artikel.

KNVB zet volgende stap met 'Football Supports Change' KNVB zet volgende stap met 'Football Supports Change' Lees het artikel.

KNVB bezoekt instanties Qatar KNVB bezoekt instanties Qatar Lees het artikel.

VVCS sluit aan bij 'Football supports Change' VVCS sluit aan bij 'Football supports Change' Lees het artikel.

Oranje draagt ‘Football Supports Change’ uit Oranje draagt ‘Football Supports Change’ uit Lees het artikel.

Laatste nieuws