Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB bezoekt instanties Qatar

KNVB Media
KNVB Media
25 augustus, 19:26

Secretaris-generaal Gijs de Jong bezoekt deze week Qatar. - Foto: KNVB Media

De KNVB zet de volgende stap in het plan om bij te kunnen dragen aan een duurzame verandering in Qatar. Secretaris-generaal Gijs de Jong bezoekt deze week het land dat volgend jaar het WK organiseert en spreekt daar verschillende organisaties en personen die invloed hebben op de positie van de gastarbeiders.

Na overleg met onder meer mensenrechtenorganisaties is ervoor gekozen om de aandacht voor het WK in te zetten om de situatie van de gastarbeiders in Qatar te verbeteren. De Jong: “Uiteraard moeten we ons nog kwalificeren voor het WK, maar het veranderen van een systeem dat al decennialang in die regio bestaat heeft tijd nodig. Sinds vorig jaar voeren we hier intensief gesprekken over binnen de internationale voetbalwereld, maar ook met de Nederlandse overheid, internationale vakbonden en mensenrechtenorganisaties. We willen zeker niet te vroeg juichen, maar door structureel met z’n allen de nadruk op verandering te blijven leggen, is er de afgelopen tijd al enige vooruitgang geboekt. Zeker als je het afzet tegen de rest van de regio.”

Samenwerking

Nederland is bovendien samen met Engeland, Frankrijk, Duitsland, Rusland, Zweden en Zwitserland onderdeel van de UEFA-werkgroep die zich in samenwerking met de FIFA richt op de rechten van de arbeidsmigranten in Qatar.

Gisteren was Gijs de Jong namens de KNVB met onder meer de Zweedse, Duitse, Engelse en Zwitserse voetbalbonden aanwezig bij een door de UEFA georganiseerde bijeenkomst in Doha, de hoofdstad van Qatar (de Noorse, Russische en Franse bond volgen het programma online). Hier werd gesproken met de International Labour Organisation (ILO) over de laatste ontwikkelingen en drempels die de vooruitgang afremmen. En natuurlijk over de stappen die recent en in de afgelopen jaren zijn gemaakt. Hierna volgt een toelichting door Builders and Woodworkers International (BWI) op de huidige en toekomstige situatie van de gastarbeiders en een meeting met de Supreme Committee for Delivery and Legacy (SC). Ook werd het Ras Abu Aboud stadion bezocht. Daar kon de Europese delegatie praten met de werkzame arbeidsmigranten. De dag werd afgesloten samen met de National Human Rights Committee (NHRC). Zij vertelden wat de impact van de ontwikkelingen in Qatar op de regio zijn en welke mensenrechtenaspecten nog onvoldoende zijn belicht.

“Het is hier duidelijk geworden dat Qatar de afgelopen drie jaar vooruitgang heeft geboekt. Dat heeft alles te maken met het WK dat daar plaatsvindt. De uitdaging is dat alle nieuwe wetten overal ook worden nagekomen, dus er is en blijft veel werk te doen. Door de dialoog te blijven voeren spelen de UEFA-werkgroep en de Europese bonden hier een ondersteunende rol in, maar ook bij de beoogde verdere ontwikkelingen in Qatar”, aldus De Jong.

Aanbevelingen

Na afloop heeft de werkgroep een aantal voorlopige aanbevelingen opgesteld.

  • De eerste is dat alle bonden een minimum standaard hanteren voor hun leveranciers in Qatar. Zo moeten deze structureel overleg voeren met hun werknemers, die vertegenwoordigd zijn in bijvoorbeeld een comité of raad.
  • De tweede aanbeveling richt zich op het versterken van de samenwerking tussen de organisatoren en de locale organisaties. Dit heeft als doel zowel het bijdragen aan duurzame veranderingen, als het creëren van een waardevolle informatiebron voor de Europese bonden.
  • Tenslotte stelt de werkgroep voor om te kijken hoe het voetbal kan helpen bij het vestigen van centra in Qatar die zich volledig richten op de rechten van de arbeidsmigranten, ook na het WK. Tevens is besproken om Europese media ook een rol te bieden tijdens nieuwe bezoeken, zodat ook zij direct contact hebben met de diverse organisaties in Qatar en zo de ontwikkelingen kunnen monitoren.

Meer site visits zullen volgen, waaronder komend najaar maar ook in 2023, om na afloop van het WK te onderzoeken of alle voor het toernooi gemaakte afspraken zijn nagekomen.

Los van het UEFA-programma, voert Gijs de Jong dinsdag en woensdag ter plaatse ook nog gesprekken met de Nederlandse ambassadeur in Qatar Marjan Kamstra, de Qatarese voetbalbond en een lokale ondernemer die meer inzicht kan geven in onder meer de bouwprojecten.

De Jong: “De KNVB heeft destijds niet op Qatar gestemd om het WK te hosten, maar we zijn elf jaar verder en over ruim een jaar vindt daar de aftrap plaats. We willen graag meedoen want we zijn een voetbalbond en een WK is sportief gezien het allerhoogste podium. Vanwege de signalen over de arbeidsmigranten in Qatar willen we dit dan wel op een maatschappelijk bewuste manier doen die bijdraagt aan een duurzame verandering in het gastland. Eerder hebben we een webinar over dit onderwerp georganiseerd zodat iedereen zich kan verdiepen in de feiten. Hierna blijven we geïnteresseerden op de hoogte houden van de stappen die we zetten.”

Infographic Infographic Lees hier meer over de strategie ‘Football Supports Change’ van de KNVB.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen