Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB zet volgende stap met 'Football Supports Change'

KNVB Media
KNVB Media
1 september, 18:00

‘Football Supports Change’ is inmiddels een breder plan dat een nieuwe fase is ingegaan. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal introduceerde bij de start van de WK-kwalificatiereeks ‘Football Supports Change’. Met deze uiting gaven de internationals aan dat de situatie van de arbeidsmigranten in WK-gastland Qatar moet veranderen. ‘Football Supports Change’ is inmiddels een breder plan dat een nieuwe fase is ingegaan, namelijk de fase van bestuurlijk diplomatie en gesprekken met onder meer instanties in Qatar.

Volgens Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB, hebben de acties van Oranje eraan bijgedragen dat er inmiddels tot in Qatar zelf op bestuurlijk niveau overleg wordt gevoerd. "Mede dankzij de spelers staat dit onderwerp nu bovenaan alle internationale agenda’s. Daar zijn we hen dankbaar voor. Maar de spelers zijn niet verantwoordelijk voor de toewijzing van het WK aan Qatar, dat waren de nationale en internationale bonden. Daarom zijn de volgende stappen vooral aan de besturen hiervan. Hiermee verhuist ‘Football Supports Change’ van het veld en gaat het terug naar de boardrooms. De KNVB is inmiddels gesprekspartner van onder meer mensenrechtenorganisaties, internationale vakbonden en instanties in Qatar. Deze gesprekken zijn al van start gegaan en vorige week vond een eerste bezoek aan Qatar plaats."

Internationale werkgroep

Nederland is ook samen met Engeland, Frankrijk, Duitsland, Rusland, Zweden, Zwitserland en sinds kort ook Noorwegen onderdeel van de UEFA-werkgroep die zich in samenwerking met de FIFA richt op de rechten van de arbeidsmigranten in Qatar. Deze werkgroep heeft een aantal voorlopige aanbevelingen opgesteld, zoals dat Europese landen die straks meedoen aan het WK minimumeisen stellen aan al hun leveranciers in Qatar die de rechten van de arbeidsmigranten ten goede komen. Ook zijn er aanbevelingen gedaan om de transparantie van de gesprekken en processen te stimuleren.

"Wij geloven in samenwerking. De KNVB heeft nooit op Qatar als gastland van het WK gestemd en we zijn nog niet gekwalificeerd voor dit eindtoernooi, maar als maatschappelijke bewuste organisatie willen we wel graag duurzame veranderingen in die regio stimuleren. Dat doen we in samenwerking met andere bonden en ook op eigen conto voeren we gesprekken. Zo konden we tijdens ons bezoek aan Qatar vorige week zelf al vooruitgang vaststellen van zaken die vaak al heel lang spelen in het land en de rest van de regio. Die vooruitgang is terug te zien in de hervormingen die onlangs versneld zijn doorgevoerd onder druk van het WK. Zo is het uit het verleden stammende Kafala-systeem afgeschaft, voor het eerst is een minimumloon ingevoerd en er mag tijdens de heetste uren van de dag niet meer gewerkt worden. Hiermee is Qatar nu voorloper in de regio. Maar er is nog veel werk te doen, ook om er zeker van te zijn dat alle wetten worden nagekomen. Ook na het WK", aldus Gijs de Jong.   

Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB.

Geen boycot

Al in 2010 heeft de KNVB zich uitgesproken niet voor een WK in Qatar te zijn. De omstandigheden voor de arbeidsmigranten moeten verbeteren, maar een boycot is niet de beste reactie hierop. Volgens onder meer mensenrechtenorganisaties en internationale vakbonden zou een boycot juist alle positieve ontwikkelingen afremmen. Het is volgens hen nu beter om naar Qatar te gaan en het WK te gebruiken om diplomatieke druk uit te (blijven) oefenen op de autoriteiten voor hervormingen. De KNVB doet dit dus onder de noemer ‘Football Supports Change’. Deze tekst werd voor het eerst gebruikt door de spelers van het Nederlands elftal, waarna ook de Belgische en Deense teams dit op hun pre-game shirts droegen. Dit hielp de inmiddels opgestarte diplomatie achter de schermen vooruit en dat zal de komende tijd verder wordt opgevoerd. Als Nederland op het WK in Qatar van de partij is, dan zal de zichtbaarheid daar ook worden benut om de beoogde ontwikkelingen te stimuleren.

Duurzame verbeteringen

Het doel van al deze inspanningen is aanmerkelijke en duurzame verbeteringen van de omstandigheden van arbeidsimmigranten in Qatar. Voetbal wordt dus ingezet om de gewenste veranderingen te versnellen: ‘Football Supports Change’. Onder druk van het WK blijkt dat te werken, aangetoond is dus dat Qatar de afgelopen drie jaar vooruitgang heeft geboekt met de situatie voor de arbeidsmigranten. Zeker in vergelijking met de regio. Maar dat is veelal nog op papier, het werk is niet klaar totdat dit ook is doorgekomen op de werkvloer.

KNVB bezoekt instanties Qatar KNVB bezoekt instanties Qatar

KNVB en het WK in Qatar KNVB en het WK in Qatar

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen