Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB voert opnieuw gesprekken in Qatar

KNVB Media
KNVB Media
11 december 2021, 9:30

KNVB voert opnieuw gesprekken in Qatar. - Foto: KNVB Media

De KNVB heeft als onderdeel van de UEFA-werkgroep voor mensenrechten en arbeidsrechten opnieuw een bezoek gebracht aan WK-gastland Qatar. Met verschillende lokale en internationale partijen is op 9 en 10 december behalve over de situatie van de arbeidsmigranten ook constructief en open gesproken over de persvrijheid en LHBTI-rechten.

De voetbaldelegatie bestond behalve uit de KNVB ook uit de bonden uit Duitsland, Zwitserland, Denemarken, Zweden, Noorwegen en Engeland. Digitaal keken Finland en Rusland mee. Uiteraard waren er ook vertegenwoordigers van UEFA en FIFA aanwezig. Het doel van de werkgroep is om de aandacht voor het WK te gebruiken om duurzame veranderingen in Qatar te bewerkstelligen.

Tijdens het tweedaagse programma waren er gesprekken met onder meer Amnesty International, National Human Rights committee, Building and Wood Workers’ International (BWI), International Labour Organization (ILO), de Supreme Committee, de Qatarese voetbalbond en het Ministry of Foreign Affairs en Ministry of Labour van Qatar. Met nog een jaar te gaan tot aan het WK, werd een update gegeven van de situatie van de arbeidsmigranten. Recent heeft Qatar nieuwe wetten ingevoerd. Zo mag er tijdens de heetste uren van de dag niet in de zon worden gewerkt en is het voor werkgevers verboden om paspoorten in te nemen, hebben werknemers geen toestemming meer nodig om van werkgever te veranderen en kunnen arbeiders het land uit zonder toestemming van de werkgever. Ook is er een minimumloon doorgevoerd. Het consequent nakomen van de wetten blijft echter een belangrijk aandachtspunt. Ook werden de minimumeisen besproken die de bonden aan hun leveranciers in Qatar zullen stellen. Deze moeten uiteraard voldoen aan de nieuwste wetgeving, maar er moet ook structureel overleg zijn met hun werknemers die vertegenwoordigd zijn in bijvoorbeeld een comité of raad. Over enkele maanden wordt hier een openbaar rapport over gepubliceerd.

Gesprek met arbeiders

Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB: “We hebben naast de meer formele sessies een halve avond gesproken met zo’n vijftien arbeidsmigranten, afkomstig uit verschillende sectoren. Dit ging buiten het vaste programma om en was door de BWI georganiseerd. Het gaf aan dat de situatie complexer is dan veel mensen denken. De arbeidsmigranten die we spraken waren zeer positief over het werk van FIFA omdat overal waar zij direct invloed hebben, de veranderingen zichtbaar zijn. Ze zien het WK ook als een onderdeel van de oplossing. Tegelijkertijd gaan er ook nog steeds veel zaken fout. Zo wordt de hulp in de huishouding soms slecht behandeld en sommige bedrijven proberen de nieuwe wetgeving te ontwijken. Met deze groep arbeidsmigranten hebben we afgesproken dat ze ons via de BWI een aantal verbeteringen gaan voorstellen die we gezamenlijk onder de aandacht van de autoriteiten gaan brengen. De focus moet liggen op inspraak van de arbeiders en de handhaving van de nieuwe wetten. Verder zijn we ook hoopvol gestemd over de gesprekken die op korte termijn plaats zullen vinden tussen de Supreme Committee, FIFA, BWI en het ministerie van werkgelegenheid.”

Welkom voelen

Het programma van de werkgroep werd geopend met een sessie met de Qatarese voetbalbond en de Supreme Committee for Delivery and Legacy waarin de persvrijheid een prominente rol speelde. Ook de LHBTI-rechten zijn hierbij geagendeerd en besproken.

“Het WK werkt duidelijk als katalysator voor arbeidsrechten. Met respect voor de historie en cultuur van Qatar willen we dat graag breder trekken. We hebben aangedrongen op toezeggingen dat echt iedereen zich welkom en veilig moet kunnen voelen. We kregen vanuit de autoriteiten de bevestiging dat er geen enkele beperking voor de pers zal zijn. Ook werd toegezegd dat het recente incident waarbij twee Noorse journalisten werden gearresteerd wordt geëvalueerd en aanbevelingen worden doorgevoerd. De toezegging dat ieders veiligheid is gewaarborgd vinden we gericht op de LHBTI-rechten te zuinig. We vinden dat die boodschap overtuigender moet zijn en hebben hiervoor ideeën aangedragen. FIFA heeft aangegeven dat tijdens het WK ruimte is om ons eigen standpunt over LHBTI-rechten uit te dragen. Het WK start over een klein jaar en wij bekijken hoe we dat het beste kunnen invullen. De KNVB spreekt zich het gehele jaar al uit tegen elke vorm van discriminatie en voor inclusie met de OneLove-campagne. Net als bijvoorbeeld tijdens het EK in Hongarije. Het zou mooi zijn als we ook wat betreft bewustwording op dit gebied iets kunnen achterlaten in Qatar”, aldus Gijs de Jong.

Later deze maand gaat de KNVB naar Qatar om daar de mogelijke faciliteiten voor het team en de fans te bekijken en verdere voorbereidingen voor de WK deelname te treffen. Net als voor de WK’s in Zuid-Afrika en Brazilië, gebeurt dit in nauwe samenwerking met de Nederlandse ambassade.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen