Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Facturatie en herinnering

Bij een sponsorovereenkomst hoort uiteraard ook een betaling. Het is wel verstandig om de facturatie van sponsorcontracten goed te organiseren en te structureren, zodat je overzicht houdt.

Zorg dat je bijtijds  factureert en hanteer de betalingstermijn strikt. Dit zorgt voor duidelijkheid en de minste (betalings)problemen. Gangbare betalingstermijnen zijn veertien of dertig dagen.

Flexibiliteit

Ga, waar mogelijk, flexibel om met sponsors die (tijdelijk) niet aan de betalingsverplichting kunnen voldoen

Binnen sponsoring draait het natuurlijk veel om relaties. Sponsoring is heel vaak mede gebaseerd op ‘gunnen’. En dit werkt twee kanten op. Ga daarom, waar mogelijk, flexibel om met sponsors die (tijdelijk) niet aan de betalingsverplichting kunnen voldoen. Dat betekent niet dat je de betalingstermijn flexibel hanteert, maar wel dat je bijvoorbeeld alternatieve opties biedt om alsnog tot een oplossing te komen. Stel betaling in termijnen voor, of bevries het contract tijdelijk.

Verenigingen zijn in veel gevallen vrijgesteld van BTW en hoeven geen BTW af te dragen tot een bedrag van 50.000 euro. Uitgebreide informatie hierover vind je op de website van de Belastingdienst. Is je vereniging wel BTW-plichtig, dan geldt deze BTW-plicht ook voor sponsoring. Je dient in dat geval de sponsorbijdragen op te hogen met de BTW en deze BTW moet na facturatie worden afgedragen aan de Belastingdienst. De sponsor is vermoedelijk zelf ook BTW-plichtig en kan de BTW over de sponsorvergoeding zelf bij de BTW-aangifte weer als voorbelasting aftrekken.

Sponsoring in natura

Ook sponsoring in natura telt mee voor de BTW

Sponsoring in goederen of diensten wordt ook wel sponsoring in natura genoemd. Ook deze vorm van betaling telt mee voor de BTW. Als de vereniging dus geen geld van de sponsor ontvangt maar bijvoorbeeld trainingsmaterialen of gratis adviesuren en de sponsor krijgt in ruil hiervoor een tegenprestatie, dan moet over de waarde van de tegenprestatie, bijvoorbeeld het sponsorbord, BTW worden berekend. Er dient dan een factuur aan het bedrijf te worden verstuurd waarin de berekende BTW wordt gespecificeerd.

De regelgeving is soms ingewikkeld omdat je vereniging te maken heeft met een heel specifieke situatie. Wil je zekerheid over welke situatie geldt voor jouw vereniging? Raadpleeg dan de speciale pagina op de website van de Belastingdienst of neem contact op met de Belastingdienst en vraag om nadere uitleg. Belastingdienst Belastingdienst Sportclubs zijn ondernemer voor de btw. Maar in bepaalde gevallen gelden er vrijstellingen.

Laatste nieuws