Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Buma, Sena en Videma

Bij veel voetbalverenigingen wordt muziek gedraaid. Bijvoorbeeld in de kantine of tijdens de warming-up voor een wedstrijd. Daarnaast is de kantine doorgaans voorzien van een tv waarop interlands en wedstrijden uit de nationale competitie, de Champions League en de Europa League worden vertoond.

Clubs die dergelijke activiteiten ondernemen in de kantine worden geacht hiervoor een vergoeding te betalen. Muziek bij voetbalverenigingen en de televisie in de kantine of op het complex vallen onder de noemer openbaar maken. Verenigingen dienen voor zowel het muziek- als voor televisiegebruik een vergoeding te betalen. Dit komt omdat dit gebruik, zoals men dat noemt, ‘openbaar wordt gemaakt’.

Verenigingen hebben hierdoor met drie organisaties te maken, namelijk Buma, Sena en Videma. Clubs kunnen bij de verenigingsadviseur kenbaar maken dat zij gebruikmaken van muziek of een televisie in de kantine.

Buma

Buma regelt de vergoeding die bestemd is voor componisten en tekstdichters van de muziek. Buma int en verdeelt de vergoedingen. De KNVB heeft een collectieve regeling met de Buma. Op basis hiervan betalen verenigingen die gebruikmaken van muziek jaarlijks een bijdrage aan de Buma via de KNVB. Het tarief is verdeeld in vier categorieën en afhankelijk van het speelniveau van het eerste elftal. Aan de naam "Buma" is overigens vaak Stemra gekoppeld. Met de Stemra hebben voetbalverenigingen niets te maken.  Buma Buma Voor meer informatie wordt verwezen naar de website van Buma.

Sena

De uitvoerende artiesten en de platenproducenten worden vertegenwoordigd door de Stichting ter Exploitatie van Naburige Rechten, kortweg Sena. De wettelijk verplichte vergoeding aan de Sena voor voetbalverenigingen is door de KNVB collectief geregeld. Deze overeenkomst staat los van die van de Buma. De kosten hiervoor worden doorbelast via rekening courant. Kijk voor het meest actuele bedrag op de eindafrekening. Of neem contact op met de financiële administratie van de KNVB.
Sena Sena Kijk voor meer informatie op de website van Sena.

Videma

Videma is de organisatie die gaat over het vertonen van tv- en filmbeelden buiten de huiselijke kring. Hier is op basis van de Auteurswet toestemming voor vereist van de makers. Videma zorgt ervoor dat gebruikers over een volledig tv- en filmaanbod kunnen beschikken. Sinds 2004 geldt een collectieve overeenkomst tussen de KNVB en Videma. Verenigingen die beschikken over een televisie in de kantine en daarvan gebruikmaken krijgen de kosten hiervoor doorbelast via rekening courant. Kijk voor het meest actuele bedrag op de eindafrekening. Of neem contact op met de financiële administratie van de KNVB. Videma Videma Meer informatie vind je op de website van Videma.

Laatste nieuws