Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor uitslagen, standen en programma voor amateurvoetballend Nederland.
Eurojackpot KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de Eurojackpot KNVB Beker.
Eurojackpot Vrouwen Eredivisie
Het officiële kanaal van de Eurojackpot Vrouwen Eredivisie met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de Eurojackpot KNVB Beker.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
Hieronder vind je antwoorden op de meest gestelde vragen over de fitheidsmeting.
In het seizoen 2024-2025 kan iedere KNVB scheidsrechter één keer deelnemen aan de fitheidsmeting. Zo is er voor iedere scheidsrechter voldoende plaats. De fitheidsmetingen worden in het voorjaar van 2025 georganiseerd. Alleen de eerste poging telt.
De score is voor iedereen gelijk. Zo houden we het overzichtelijk en voor iedereen gelijk. Een speler gaat immers ook niet minder hard lopen omdat de scheidsrechter minder getraind/snel zou zijn.
Dit kan verschillen. Het doel is dat elke scheidsrechtersvereniging deze kan organiseren, maar niet elke vereniging beschikt over een kunstgrasveld of voetbalveld.
Voor het fluitsignaal moet de finishlijn gepasseerd zijn. Wanneer je de lijn met jouw voorste voet raakt na het fluitsignaal, is dit te laat. Wanneer je twee keer achter elkaar te laat bent, is de test voor jou afgelopen.
De fitheidsmeting is een combinatie van bestaande conditietesten (FIFA, YoYo, Interval Shuttle Run Test en Intermittend Fitness Test). Om beter bij de praktijk van de amateurscheidsrechter aan te sluiten, is de fitheidsmeting gecreëerd. De test is toegankelijk voor een breed publiek, maar je kunt jezelf nog steeds wel onderscheiden. De belasting van de gewrichten is beperkt doordat het draaien tijdens de rustmomenten plaatsvindt. Daarnaast is de test redelijk eenvoudig te organiseren en dus ook te trainen.
Nee, dit is geen verplichting. In het seizoen 2024-2025 telt de meting wel voor tien procent mee in de ranglijst. Voor de test kun je maximaal 100 punten verdienen. Al vanaf het begin krijg je punten, dus het is altijd de moeite waard om mee te lopen.
Dit is uiteraard heel erg vervelend en het is te hopen dat je spoedig hersteld bent. Wanneer de periode van fitheidsmetingen voorbij is, is het helaas niet mogelijk om alsnog deel te nemen. In toekomstige seizoenen zijn wij van plan om deze test meer verspreid aan te bieden over het seizoen. Dan is de kans om deel te nemen groter, ook bij blessures.
De fysieke (lichamelijke) conditie is belangrijk voor een scheidsrechter. De scheidsrechter moet mee kunnen bewegen met het spel om optimaal zicht te hebben op de situatie. Wie steeds op de juiste plek staat, kan een beslissing beter uitleggen. Dit helpt bij de acceptatie. Daarnaast is een fitte scheidsrechter minder gevoelig voor blessures en kun je jezelf beter en langer concentreren tijdens een wedstrijd. Om fitheid meetbaar te kunnen maken, organiseert de KNVB deze fitheidsmeting en telt deze ook mee in de ranglijst. Zo kunnen scheidsrechters op verschillende onderdelen punten scoren. Dit geeft een beter beeld van de algehele prestaties.
Dit geldt voor alle groepen in het steunpunt. Dus voor scheidsrechters van senioren D tot en met I en jeugd B tot en met G. Maar ook voor de assistent-scheidsrechters in groepen D en E.
Wil je promoveren als scheidsrechter vanuit senioren D of jeugd B naar landelijk? Dan moet je aan de FIFA-test hebben deelgenomen. Voor assistent-scheidsrechters D geldt dat zij de ARIET/CODA-test moeten lopen. De score van de FIFA/ ARIET-test telt niet mee in de ranglijst, de score van de fitheidsmeting wel.