Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Maatschappelijke & economische meerwaarde

De rol van de KNVB gaat verder dan alleen het organiseren van wedstrijden. Als grootste sportbond van Nederland hebben we ook een belangrijke maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het (amateur)voetbal is het grootste sociale netwerk van ons land en uniek in de wereld vanwege die enorme maatschappelijke kracht. Een geweldig bindmiddel om samen te werken aan een gezonde, sociale en duurzame samenleving.

De KNVB Campus wordt daarom ook wel het kloppend hart van het Nederlands voetbal genoemd. Op drie niveaus vertegenwoordigt de campus een grote economische en maatschappelijke waarde: landelijk/internationaal, regionaal en lokaal. Als we die verder willen versterken en nog meer mensen willen bereiken is uitbreiding van de campus noodzakelijk. De huidige capaciteit is te krap. Met meer velden krijgen we fysiek meer ruimte om meer topsport, breedtesport en maatschappelijke evenementen naar de campus te brengen. We voelen een grote verantwoordelijkheid om vanuit het voetbal iets terug te doen naar de gemeente, de regio en haar inwoners. Met de uitbreiding kunnen we die noodzakelijke maatschappelijke rol verder oppakken en de aantrekkingskracht vergroten.

Jong fans genieten op de open training van Oranje.

Landelijke en internationale uitstraling

De uitstraling van de KNVB Campus als topsportlocatie is evident. Dat is het meest zichtbaar als het Nederlands elftal of de OranjeLeeuwinnen zich verzamelen in aanloop naar een interlandperiode of groot eindtoernooi. Menig mediamoment begint met het zinnetje: 'In de Zeister bossen...' Op de KNVB Campus concentreren zich tal van topsportactiviteiten: trainingskampen van de nationale teams, opleiding van trainers, coaches, scheidsrechters en bestuurders, het Voetbalmedisch Centrum, de innovatiehub én de data- en digitalhub. Dit draagt bij aan de positionering en city marketing van de gemeente.

De campus is méér dan alleen voetbal. Het is ook een beleving. Vanuit de hele wereld krijgen we bezoek van verschillende sportbonden. Dagelijks zien we fietsende dagjesmensen en andere bezoekers een stop maken bij de beeldentuin, voor een selfie met de bronzen Cruijff, Wiegman of Van Basten. Het is een unieke locatie voor vergaderingen en zakelijke bijeenkomsten. In zijn algemeenheid kunnen we stellen dat de aanwezigheid van de campus de economische waarde van de omgeving sterk vergroot. Een economische spin-off waarvan ook het bedrijfsleven, hotels, horeca en lokale ondernemers profiteren.

De KNVB Campus is een unieke locatie voor zakelijke bijeenkomsten of congressen.

Regionaal inspireren

Verduurzaming is een van de grootste maatschappelijke thema's van dit moment. We bevinden ons in een periode van energietransitie, de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame bronnen. Noodzakelijk vanuit het oogpunt van het klimaat, maar ook wenselijk nu de energiekosten de laatste maanden de pan uitrijzen. Ook voetbalverenigingen hebben daar mee te maken.

De KNVB staat voor sterke sportverenigingen die financieel gezond zijn. Het nemen van duurzame maatregelen die leiden tot het verlagen van de energierekening, een van de grootste kostenposten voor clubs, draagt hieraan bij. Voor verenigingen is het vaak lastig om hiermee aan de slag te gaan, vanwege een gebrek aan kennis of tijd bij vrijwilligers. Daarom is de KNVB in 2017 De Groene Club gestart, om verenigingen te helpen met het verduurzamen. In zeven jaar tijd zijn via 1800 aangesloten clubs enorme stappen gezet met onder meer zonnepanelen, isolatiemaatregelen en ledverlichting. Dit willen wij verder verdiepen met verenigingen in de regio.

De campus is daarvoor de ideale startplek en dient als inspiratiebron voor de omgeving. We willen verenigingen in de regio laten zien wat er allemaal mogelijk op het gebied van verduurzaming van hun sportaccommodatie. De campus geeft het goede voorbeeld. Ook de KNVB heeft talloze innovatieve maatregelen - groot en klein - genomen om ervoor te zorgen dat we onze aarde leefbaar en toekomstbestendig houden. We willen daarom verenigingen uit de directe omgeving proactief uitnodigen voor een inspirerend bezoek en ze op weg helpen met het vergroenen van hun accommodaties.

Investeren in duurzaamheid is voor voetbalclubs een belangrijke voorwaarde om in de toekomst een betere financiële positie te verkrijgen.

Lokaal samenwerken

Door de capaciteit op de campus te vergroten, ontstaat er ook meer ruimte voor maatschappelijke activiteiten. Bijvoorbeeld voor de kinderen uit de omgeving. De breedtesport verdient een belangrijke plek op een van de mooiste accommodaties van de Nederlandse sportwereld. Met extra velden creëren we ruimte voor inclusieve evenementen, zoals KNVB Voetbalkampen, en kunnen we de jeugd in beweging krijgen.

Een van de belangrijkste strategische doelen van de KNVB is bijdragen aan maatschappelijke thema’s zoals gezondheid, inclusiviteit en duurzaamheid. Van alle sporten die er bestaan heeft voetbal de grootste maatschappelijke impact. Het brengt mensen samen, uit alle lagen van de bevolking, en het brengt mensen in beweging. Helaas hebben niet alle kinderen toegang tot sport. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 11 kinderen opgroeit in armoede, waardoor het voor ouders soms lastig is om de contributie en andere benodigdheden van een voetbalclub te betalen. Een gebrek aan geld mag echter nooit reden zijn dat kinderen worden uitgesloten van sport. ING zorgt daarom samen met de KNVB, SchuldenlabNL, de VoorzieningenWijzer en de NSR (Nederlandse Schuldhulproute) dat zoveel mogelijk Nederlandse amateurverenigingen een financieel contactpersoon krijgen. De financieel contactpersonen gaan gezinnen helpen de juiste (lokale) regelingen te vinden, zodat kinderen toch kunnen voetballen.

Op dit thema zoeken wij ook nadrukkelijk de samenwerking met lokale organisaties. Ook nodigen we elk jaar een aantal kinderen uit om deel te nemen aan de KNVB Voetbalkampen. We zetten de sport in om kansengelijkheid onder de jeugd te bevorderen. Ook willen we de strijd aangaan met bewegingsarmoede bij kinderen en een gezonde levensstijl stimuleren. De campus is daarvoor een bijzonder inspirerende omgeving. Hier werken Cody, Denzel, Esmee, Jackie en Ayoub keihard om met Oranje EK's en WK's te winnen. Het is zeer motiverend als kinderen dat met hun eigen ogen kunnen zien en ervaren. Daarom nodigen we jaarlijks structureel basisschoolleerlingen uit de directe omgeving uit voor een bezoek aan de campus. Elk kind moet een keer op de campus zijn geweest.

Zelf trainen op de campus is een onvergetelijke ervaring voor alle kinderen.