Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.
Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.
Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.
KNVB.nl
Voor nieuws en ondersteuning van het Nederlandse voetbal.
Oranje
Het officiële kanaal van de KNVB voor alle Oranjefans.
Voetbal.nl
Hét platform voor uitslagen, standen en programma voor amateurvoetballend Nederland.
Eurojackpot KNVB Beker
Voor het laatste nieuws, uitslagen en programma van de Eurojackpot KNVB Beker.
Eurojackpot Vrouwen Eredivisie
Het officiële kanaal van de Eurojackpot Vrouwen Eredivisie met het laatste nieuws, programma, standen en alle samenvattingen.
Rinus
De online assistent voor alle jeugdtrainers van Nederland.
KNVB Campus
Voor de teams van morgen.
KNVB Shop
De officiële webshop van de KNVB.
KNVB Ticketshop
Het officiële verkoopkanaal voor de KNVB. Koop hier je tickets voor Oranje en de Eurojackpot KNVB Beker.
Dugout
De digitale leeromgeving van de KNVB
Eén Tweetje
De online community voor bestuurders in het amateurvoetbal.
KNVB Expertise
Kennis- en innovatiecentrum voor Betaald Voetbal.
Er is binnen de KNVB-competities G-voetbal af en toe wat onduidelijkheid met betrekking tot de doelgroep en het niveau van de deelnemende spelers. Onderstaand wordt de visie van de KNVB hierover weergegeven.
G-voetbal wordt gespeeld door voetballers die vanwege een verstandelijke beperking en of lichamelijke beperking en of andere specifieke uitdaging geen aansluiting kunnen vinden in een regulier voetbalteam.
Wij begrijpen dat de bovenstaande beschrijving tot discussie kan leiden en op verschillende manieren geïnterpreteerd kan worden. G-voetbal omvat namelijk niet slechts één type beperking. Spelers binnen het G-voetbal hebben uiteenlopende beperkingen, waarbij lichamelijk en verstandelijke beperkingen het meest voorkomen. De afgelopen jaren zien we echter ook een groeiende deelname van spelers met gedragsuitdagingen, Autisme Spectrum Stoornis (ASS) en AD(H)D, die steeds beter hun weg naar het G-voetbal weten te vinden.
G-voetbal is er juist voor om mensen niet uit te sluiten. We kiezen er dan ook bewust voor om de grenzen redelijk flexibel te houden. Mocht echter blijken dat het gedrag/ niveau/ beperking van de speler niet passend is in het G-voetbalteam, dan moet de begeleiding van het team per individu bekijken of het huidige team wel passend is voor deze speler. Of is een ander team wellicht een oplossing die meer aansluit bij de speler. Ook om het spelplezier van de andere G-voetballers in het eigen team (tijdens trainingen) en voor tegenstanders in de wedstrijden hoog te houden.
Ga uit van het individu. Iedere situatie is anders. Normaal wat normaal kan, speciaal wat speciaal moet.
Leuke wedstrijden gaan bijna altijd over een gelijkwaardig niveau. Bij het G-voetbal is dat vanwege de verschillende beperkingen al een flinke uitdaging. Zeker omdat we ook graag regionaal willen spelen, zonder al te grote reisafstanden. Als er spelers meedoen die van een te hoog (voetbal)niveau zijn dan heeft dat invloed op alle andere spelers.
Niveau-indeling
Traditioneel kennen we bij de KNVB een aantal richtlijnen voor de indeling van G-voetballers: De A-, B- en C-categorie.
Niveau A
Bij spelers van niveau A dient de club zich altijd af te vragen of de spelers wellicht in het reguliere voetbal passen.
Niveau B
Niveau C
Begeleidende rol van de scheidsrechter op speltechnisch en sociaal vlak, gebaseerd op de meest elementaire regels van het voetbalspel. De overige criteria gelden ook, maar in mindere mate.
Tevens is sprake van een duidelijk leermoment voor de voetballers, zodat zij beter inzicht krijgen in het voetbalspel.
De KNVB richt zich binnen het G-voetbal met name op niveau B en C.
Als coach kun je op twee manieren in aanraking komen met spelers met een beperking. Dat kan als jeugdtrainer van een regulier voetbalteam waarin, soms met dispensatie, een voetballer speelt met een beperking. Daarnaast zijn er trainers/begeleiders die, waarschijnlijk bewust, ervoor hebben gekozen om een G-voetbalteam te gaan begeleiden.
In een G-voetbalteam spelen voetballers met verschillende vormen van beperkingen samen in een team. Het begrip ‘beperking’ omvat echt een groot gebied. Bij spelers die een lichamelijke beperking hebben, is het meestal eenvoudig te zien, maar de grootste groep heeft een verstandelijke beperking. Dit is aan de buitenkant lang niet altijd zichtbaar.
Het werken en omgaan met spelers met een lichamelijke of verstandelijke beperking vraagt wel degelijk een specifieke aanpak. Het is daarom belangrijk om je team goed te kennen. Een speler met een visuele beperking heeft andere begeleiding nodig dan iemand met een verstandelijke beperking.
Voorafgaand aan de training
Maak een analyse van je team, welke verschillende vormen van beperkingen kom je tegen? G-voetballers zijn over het algemeen gebaad bij duidelijkheid en vaste patronen. Voor de meeste G-teams is een begeleiding van één trainer op vier spelers wenselijk.
Bied structuur aan
Hanteer een vaste opbouw van de training
Kondig veranderingen tijdig aan en geef spelers tijd om te wennen aan verandering
Eén plaatje zegt meer dan woorden
Focus op wat goed gaat en geef complimenten