Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

voetbalpiramide faq

Brede aanpak voetbalpiramide

Waarom wordt gesproken over een “piramide”?

De term piramide wordt gebruikt om duidelijk te maken hoe de opbouw van de competitie eruit zou moeten zien. Een ideale piramide bestaat uit een smalle top (een klein aantal teams) en een brede onderkant (veel teams).

Waarom is een goede opbouw van de competitie (piramidevorm) belangrijk?

Een goede opbouw van de competitie zorgt ervoor dat er zoveel mogelijk sprake is van spanning en gelijkwaardigheid. Daarnaast zorgt het voor een goede verdeling van de reisafstanden passend bij het niveau. Bovendien zorgt het voor een goede afstemming in de wisselwerking van promotie en degradatie van teams.

Waarom wordt de extra degradatie verspreid over twee seizoenen?

Wanneer de extra degradatie in één seizoen zou plaatsvinden, dan zouden er vanuit iedere poule en klasse erg veel teams moeten degraderen. Bij een spreiding over twee seizoenen is het aantal degradanten per seizoen lager.

Hoe komt de versterkte degradatie tot stand?

Over de komende twee seizoenen zullen er boven op het reguliere aantal degradatieplaatsen, nog extra degradatieplaatsen komen. In de onderstaande tabel staat hoeveel dit er ongeveer zijn per klasse per seizoen. Aangezien dit geen exacte aantallen zijn, zal door middel van nacompetitie ook voor de extra degradatieplekken gespeeld gaan worden. Dit zal plaats gaan vinden in het seizoen 2022/’23 en 2023/’24, waarna in het seizoen 2024/’25 de definitieve piramide-vorm heeft gekregen.

Niveau

Seizoen 1

Per poule

Seizoen 2

Per poule

1e klasse

13

1,2

28

2,8

2e klasse

60

2,7

56

3,1

3e klasse

136

3,2

112

3,1

4e klasse

128

1,9

240

3,8

5e klasse

0

0

0

0

Wat zijn uiteindelijk de gevolgen voor de specifieke zaterdag- of zondagverenigingen?

Bij de introductie van de nieuwe piramide voor standaardelftallen zal er ook in Derde divisie, Vierde divisie en Eerste klasse sprake zijn van gemengde competities. Dat wil zeggen dat zaterdag- en zondagverenigingen in competitieverband tegen elkaar uit kunnen komen. Vanaf de Tweede klasse behouden we poules die volledig bestaan uit zaterdagverenigingen of zondagverenigingen.

Onze club beschikt over zowel een 1e elftal in de zaterdag- als in de zondagcompetitie. Hoe gaat de KNVB daarmee om?

Vooralsnog blijft het mogelijk dat beide teams zullen mogen uitkomen in de lopende competities.

Waarom is vanaf het seizoen 2023/'24 sprake van het gemengd indelen in de Derde, Vierde divisie (hoofdklasse) en Eerste klasse?

Aan de ene kant leidt dit ertoe dat de landelijke dekking in de top van de piramide verbetert. Door zaterdag- en zondagteams met elkaar te mengen, krijg je regionalere poules en nemen de reisafstanden af. Door het aantal reiskilometers te verminderen, leveren we ook een bijdrage aan het verminderen van de CO2-uitstoot en vergroten we de kans op derby’s. Aangezien het aantal Eerste klassers teruggaat van 11 naar 8 poules en door het horizontaal overstappen het aantal teams op de zondag terugloopt, is het noodzakelijk om deze poules gemengd in te delen om de reisafstanden te beperken.

Betekent dit ook dat er in de toekomst sprake is van samengestelde competities voor de niveaus onder de Eerste klasse?

Afhankelijk van de toekomstige ontwikkelingen van de piramide behoort dit tot de mogelijkheden. Regionaal zien we nu al mogelijkheden om in overleg met verenigingen te komen tot gemengde competities om zoveel mogelijk de reisafstanden te beperken en kwalitatief goede competities te behouden.

Uit hoeveel teams zullen de poules in de toekomst gaan bestaan?

Voor de competities in de eerste, tweede en derde klasse is het streven om 14 teams per poule aan te houden. Afhankelijk van het regionale en geografische aanbod en mogelijkheden kan hiervan voor de Vierde en Vijfde klasse afgeweken worden waarbij in die klassen sprake zal zijn van 12 teams per poule.

Bij een wedstrijd tussen, van oorsprong, een zaterdag- en zondagteam, wat wordt dan de speeldag en wie bepaalt dat?

Bij de vaststelling van wedstrijden wordt de gewenste speeldag van de thuisspelende club als uitgangspunt genomen, maar hierbij maken we voor de clubs die principieel* alleen op zaterdag uitkomen een uitzondering. Deze clubs spelen zowel de thuis- als uitwedstrijden op zaterdag.

*Clubs die vallen onder het convenant wat is overeengekomen met de BZV in 2013.

Waarom wordt het aantal poules in de 1ste, 2de en 3de klasse in de nieuwe piramide minder dan momenteel het geval is?

Door het verlagen van het aantal poules wordt de spanning en gelijkwaardigheid verhoogd. Bovendien is er dan sprake van een perfecte aansluiting naar de naast gelegen hogere of lagere klasse. Door deze verlaging wordt het aantal teams in de Vierde en Vijfde klasse vergroot waardoor de spanning en gelijkwaardigheid op deze niveaus stijgt en de reisafstanden op deze niveaus worden verlaagd.

Worden de reisafstanden groter in de 1ste, 2de en 3de klassen als er minder poules zijn?

In de Eerste klasse willen we dit ondervangen door de Eerste klasse gemengd te gaan indelen. Hiermee beperken we de reisafstanden aanzienlijk. In de Tweede en Derde klasse zullen de reisafstanden wat groter worden, om uiteindelijk kwalitatief betere competities te creëren die spannender en gelijkwaardiger zijn.

Voor het seizoen 2022/’23 is de mogelijkheid geboden om horizontaal over te stappen. Blijft dit nog steeds mogelijk?

Het horizontaal overstappen van speeldag blijft vooralsnog mogelijk.

Per wanneer is het plan dat de 3de, 4de divisie en 1ste klasse gemengd ingedeeld gaan worden?

In het voorstel staat dat per seizoen 2023/’24 de competities in de Derde, Vierde divisie en Eerste klasse gemengd gaan worden ingedeeld.

Wanneer wordt het definitieve besluit genomen over de invoering van een nieuwe piramide?

Het definitieve besluit zal genomen worden door de ledenraad in de voorjaarsvergadering van 18 juni 2022.

Dit gaat over standaardvoetbal, zijn er ook wijzigingen in het reservevoetbal, categorie B en vrouwenvoetbal?

Eventuele wijzigingen in andere categorieën zijn in de toekomst mogelijk. In voorkomende gevallen zullen we hier apart over communiceren.

Geldt deze informatie voor alle districten of heeft ieder district een ander beleid?

Deze informatie geldt voor de gehele piramide van 1ste elftallen en geldt voor elk district. De uitwerking kan echter wel regionaal verschillen. We willen met name in de Vierde en Vijfde klasse maatwerk leveren.

Worden deze wijzigingen doorgevoerd, omdat er door corona twee seizoenen geen promotie/degradatie heeft plaatsgevonden?

Nee, deze aanpassing is het gevolg van ontwikkelingen die al langere tijd spelen en staat los van corona.

Komt er een verplichte promotie/degradatie van en naar de Keuken Kampioen Divisie?

In dit voorstel is deze vraag niet meegenomen en dit is voor nu niet aan de orde.