Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Kenmerken per leeftijdscategorie

Alle kinderen zijn uniek, maar er zijn ook overeenkomsten. Voor jou als jeugdtrainer is het prettig om te weten wat de leeftijdskenmerken zijn van kinderen binnen een bepaalde leeftijdscategorie. Op basis daarvan weet je wat je ongeveer van de kinderen kunt verwachten. Je kunt erop inspelen doormiddel van je begeleiding tijdens trainingen en wedstrijden en de inhoud die je daarvoor kiest en aanreikt aan je spelers.

Voor een trainer is het essentieel om zich te verdiepen in de kinderen, wie ze zijn en wat hen drijft. Hieronder vind je de kenmerken per leeftijdscategorie. Ook de G-voetballer wordt belicht. Houd er wel rekening mee dat het hier om een gemiddelde van alle kinderen gaat. Bij veel spelers is een combinatie van kenmerken van verschillende leeftijdscategorieën van toepassing. 

Wat wil en kan de G-voetballer? Wat wil en kan de G-voetballer? Als jeugdtrainer kun je op twee manieren in aanraking komen met jeugdspelers met een beperking. Dat kan als jeugdtrainer van een regulier voetbalteam waarin, soms met dispensatie, een voetballer speelt met een beperking. Daarnaast zijn er trainers/begeleiders die, waarschijnlijk bewust, ervoor hebben gekozen om een jeugd G-team te gaan begeleiden. Daarover hier meer informatie.

Wat wil en kan de O6/O7-speler? Wat wil en kan de O6/O7-speler? Wat kan en wil de O6/O7-speler? Het gaat om startende voetballers die alles nog moeten ontdekken. Ze ontwikkelen zich razendsnel, maar hebben een korte aandachtsboog. Waar moet je nog meer rekening mee houden?

Wat wil en kan de O8/O9-speler? Wat wil en kan de O8/O9-speler? Wat kan en wil de O8/O9-speler? Deze leeftijdscategorie is per definitie verliefd op de bal en kan doelgericht leren handelen met de bal. Waar moet je nog meer rekening mee houden?

Wat wil en kan de O10/O11-speler? Wat wil en kan de O10/O11-speler? Wat kan en wil de O10/O11-speler? Op deze leeftijd krijgen jeugdspelers oog voor meer dan alleen de bal en zijn ze steeds beter in staat om samen doelgericht te spelen. Waar moet je nog meer rekening mee houden?

Wat wil en kan de O12/O13-speler? Wat wil en kan de O12/O13-speler? Wat kan en wil de O12/O13-speler? Ze spelen in een wedstrijdvorm 8 tegen 8 of 11 tegen 11 en leren binnen het team te spelen vanuit een eigen basistaak. Waar moet je nog meer rekening mee houden?

Wat wil en kan de O14/O15-speler? Wat wil en kan de O14/O15-speler? O14/O15-spelers zetten hun eerste stap naar de volwassenheid. Als het gaat om voetbal, doen ze dat met overgave. Ze storten zich op hun posities en taken in het veld, staan open voor samenwerking en worden fysiek sterker. Ze beginnen het veeleisende 11 tegen 11-spel beter te beheersen.

Wat wil en kan de O16/O17-speler? Wat wil en kan de O16/O17-speler? O16/O17-spelers rijpen stormachtig, fysiek en geestelijk. De fysieke belastbaarheid wordt groter, maar spelers blijven op deze leeftijd kwetsbaar voor overbelasting. Met de juiste begeleiding zijn deze soms ongeleide projectielen in staat om gezamenlijk een resultaat neer te zetten.

Wat wil en kan de O18/O19-speler? Wat wil en kan de O18/O19-speler? O18/O19-spelers zijn fysiek en geestelijk rijp om hun aangeboren talenten, de voetbalvaardigheden die ze zich hebben eigengemaakt én alle lessen die hen tot nu toe zijn aangedragen in dienst te stellen van het teamresultaat. Ze spelen als team – om te winnen.

Aansluiten bij de ontwikkelingsfase van jeugdspelers Aansluiten bij de ontwikkelingsfase van jeugdspelers Met Mark Bakker, voormalig jeugdtrainer bij SDC Putten en momenteel hoofdtrainer bij tweedeklasser FC Horst, kijken we naar de verschillen die binnen een team kunnen ontstaan en de kenmerken die bij de verschillende leeftijdsgroepen horen. Verschillen in geslacht, achtergrond en normen en waarden, hoe ga je daar als trainer het beste mee om? Een monoloog.