Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

WorldCoaches bereikt ruim 600.000 kinderen in 10-jarig bestaan

KNVB Media
KNVB Media
15 januari 2020, 10:15

Just Spee, Johan Neeskens, minister Sigrid Kaag, minister Ank Bijleveld, Anouk Hoogendijk en Gijs de Jong staan stil bij het 10-jarig jubileum van WorldCoaches - Foto: KNVB Media

Onder anderen minister Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), KNVB-bondsvoorzitter Just Spee, Johan Neeskens en Anouk Hoogendijk stonden woensdagochtend tijdens een ontbijtpresentatie stil bij het 10-jarig jubileum van WorldCoaches. Met dit programma van de KNVB worden wereldwijd mannen en vrouwen opgeleid om als trainer én sociaal rolmodel te fungeren in hun eigen omgeving.

De afgelopen 10 jaar zijn 15.486 WorldCoaches (76% man en 24% vrouw) opgeleid in landen in Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Zij hebben gezamenlijk inmiddels ruim 600.000 kinderen bereikt en laten sporten.

Met Anouk naar Indonesië Met Anouk naar Indonesië Bekijk hier een reportage van het bezoek van Anouk Hoogendijk namens KNVB WorldCoaches aan Indonesië.

Mensen verenigen

Voetbal heeft het vermogen om miljoenen mensen over de wereld te verenigen terwijl de eigen maatschappelijke verantwoordelijkheid niet ophoudt bij de landsgrenzen. Het WorldCoaches-programma is gericht op het verbeteren van de sociale ontwikkeling van mensen en verandering te bewerkstelligen. Zo heeft WorldCoaches lokale coaches opgeleid op Sint-Maarten die kinderen op het eiland via sport helpen de verwoestende impact van orkaan Irma te verwerken.

In Libanon, waar miljoenen vluchtelingen worden opgevangen, is voetbal gebruikt om bruggen te bouwen tussen verschillende groepen en nationaliteiten. En in Kenia, Ghana en Mozambique is schoolvoetbal ingezet om spelenderwijs een gedragsverandering bij kinderen te realiseren op het gebied van water, sanitatie en persoonlijke hygiëne.

WorldCoaches viert dit jaar haar tienjarig jubileum.

Tien jaar WorldCoaches

WorldCoaches is gelanceerd in 2009 in aanloop naar het eerste WK op het Afrikaanse continent. Het programma is gebaseerd op de kennis en ervaring op het gebied van coachen, die de KNVB in huis heeft. Dit is vervolgens verder ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit van Utrecht. WorldCoaches richt zich op drie strategische pijlers: persoonlijke ontwikkeling, sociale cohesie en gezondheid. De afgelopen tien jaar was WorldCoaches in 52 landen actief, waaronder momenteel Tunesië, Ghana, Libanon, Suriname, India, Indonesië en Zuid-Afrika.

Een groep voetbalprominenten, waaronder Anouk Hoogendijk, draagt het programma een warm hart toe.

De KNVB werkt voor het WorldCoaches-programma samen met verschillende organisaties. Op lokaal niveau zijn dit organisaties die gespecialiseerd zijn in het stimuleren van ontwikkelingen door middel van sport. Daarnaast werken WorldCoaches samen met andere voetbalbonden, bedrijven en internationale ontwikkelingsorganisaties als Unicef, War Child en Right to Play. Ook is er een structurele en intensieve samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ook Johan Neeskens is een van de betrokken ambassadeurs van WorldCoaches.

Betrokken ambassadeurs

Naast het inzetten van gediplomeerde KNVB-docenten draagt ook een groep voetbalprominenten het programma een warm hart toe. Onder anderen Johan Neeskens, Anouk Hoogendijk, Aron Winter, Regi Blinker en Sander Westerveld zijn betrokken ambassadeurs.

WorldCoaches WorldCoaches Voor meer informatie over WorldCoaches, kijk hier.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen