Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Heel Vlieland wacht op het eerste doelpunt van VSV’31

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
1 februari 2020, 8:00

Het team van VSV'31 wacht na twaalf wedstrijden nog op zijn eerste doelpunt. - Foto: VSV'31

Vlieland heeft sinds dit seizoen voor het eerst een voetbalclub met een standaardelftal. VSV’31 komt uit in de zondag vijfde klasse B. Dat elk begin moeilijk is, blijkt wel uit de cijfers. Na twaalf wedstrijden heeft het team nul punten en zelfs nog geen doelpunt gemaakt. Het aantal tegengoals van 99 is alleszeggend. Het resultaat is echter niet zaligmakend. Het opbouwen van de voetbalsport op het Waddeneiland is de doelstelling. Toch smacht iedereen naar de eerste goal.

Het hele weekend van Kerst Heida staat in het teken van de club. Sinds de winterstop is hij de trainer van de kersverse vijfdeklasser. Vanuit zijn woonplaats Harlingen maakt hij elke vrijdagmiddag de overtocht. "Ik pak de boot om 14.00 uur en ga daarna naar een hotel. Vervolgens trainen we om 19.00 uur en ga ik de volgende morgen om 7.00 uur weer terug. Ik ga dan aan het werk als machinist bij de NS. Wanneer we thuis spelen, pak ik op zondagmorgen weer vroeg de boot richting Vlieland. Spelen we uit, dan ga ik op eigen gelegenheid naar de wedstrijd toe."

VSV’31 bestaat al bijna negentig jaar als sportvereniging. Sinds vorig jaar heeft de club jeugdvoetbal. Dit jaar is er een seniorenteam bijgekomen. "De club staat nog in de kinderschoenen. In eerste instantie wist niemand dat het met een standaardteam ook een gediplomeerd trainer moest hebben. Daarom ben ik er later bij gekomen."

Zonder tactiek

We trainen met twee grote bouwlampen aan de zijkant van het veld

Iedereen op het Waddeneiland hoopt dat er met de komst van Heida verbetering komt in het spel en het resultaat. "De meeste jongens hebben jarenlang niet in teamverband gespeeld. Bij afwezigheid van een trainer spelen ze zonder tactiek. Ze gaan omkleden en de wei in. Het is aan mij om daar verandering in te brengen. Ik heb er wel vertrouwen in dat het mij gaat lukken. De conditie van de spelers valt mij niet tegen. Er zijn er maar een paar met een beetje overgewicht."

Goed trainen is de basis van het gehoopte succes. Elke vrijdagavond is het echter behelpen voor Heida. "We spelen onze wedstrijden op de velden naast de sporthal. Staatsbosheer, de gemeenten en de camping hebben daar iets over te zeggen. We willen graag lichtmasten, maar dat valt nog niet mee. Zo is het bos rond het veld een aanvliegroute voor vleermuizen, waar we rekening mee moeten houden. We trainen daarom nu met twee grote bouwlampen aan de zijkant van het veld."

De club hoopt in de toekomst op eigen faciliteiten. "We gebruiken de kleedkamers en de kantine van het zwembad. Na de wedstrijd gaan we naar de tennis voor het bier en de gehaktballen. Het is een zaak van de lange adem. De club zal zich langzaam moeten ontwikkelen, op alle fronten. In eerste instantie is het al prachtig dat we voetbal op het eiland hebben."

Sportief succesje

Hoewel alles gericht is op de lange termijn, hoopt VSV’31 nu al op een sportief succesje. "Het houden van de nul of het maken van een doelpunt zou prachtig zijn. Elke wedstrijd hebben we één of twee kansjes gehad. Het valt echter niet mee om dan de voet op de juiste manier tegen de bal te plaatsen", lacht Heida.

Trainer Kerst Heida voor de camera van Omrop Fryslân.

De laatste weken is VSV’31 nadrukkelijk in het regionale nieuws. Het is de media opgevallen dat het team nog altijd zonder doelpunt is. Bovendien belt er iemand regelmatig de tegenstanders af. "Een grappenmaker heeft er lol om in om onze wedstrijden af te zeggen. Ik vermoed dat hij dit doet met een bakkie te veel op. Hij doet zich dan voor als bestuurslid en zegt dat onze velden niet bespeelbaar zijn. Gelukkig belt de club altijd terug naar onze bestuursleden om het te checken. Er is daarom nog geen wedstrijd niet doorgegaan."

Lange dagen

Na de wedstrijd gaan we naar de tennis voor het bier en de gehaktballen

Bij uitwedstrijden maakt het team lange dagen, vertelt speler Bertwin Bergman.  "Met de tegenstanders maken we vaak de afspraak dat we later beginnen. Anders moeten we om 7.00 uur al de boot pakken, nu pas om kwart voor 12. Vervolgens ben je om 21.00 uur weer thuis. We hebben rond de wedstrijden en op de boot veel plezier met elkaar. Dat maakt een hoop goed."

Het is Bergman die voor dat zo gewenste doelpunt moet zorgen. In het 4-5-1-systeem is hij de spits. "We zijn al een paar keer dichtbij geweest. In de eerste wedstrijd raakte ik zelfs de paal. Voor dit seizoen hadden we nog nooit samen gespeeld. De meesten kwamen in het verleden uit voor een andere club of het zaalvoetbalteam van Vlieland. De basis is er dus wel, maar het duurt even voordat je echt een team bent. Ik merk dat we steeds beter worden. En dat gaat zich binnenkort uitbetalen. Het gaat ons niet gebeuren dat we aan het einde van het seizoen niet hebben gescoord."

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen