Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Toegankelijk, gastvrij en veilig voetbal in 2020? Lef gezocht!

KNVB Media
KNVB Media
10 mei 2016, 15:10

In het project Voetbal2020 doen zeven gemeenten in pilots ervaring op met maatregelen op het gebied van een meer persoonsgerichte aanpak van relschoppers en goed gastheerschap. - Foto: KNVB Media

In het kader van het project Voetbal2020 - Toegankelijk, gastvrij en veilig voetbal in 2020 vond op dinsdag 10 mei een aftrapbijeenkomst plaats. Ruim 150 vertegenwoordigers van politie, het Openbaar Ministerie (OM), clubs, supporters, gemeenten en de KNVB gingen met elkaar in gesprek over veiligheid rondom voetbal. Goede voorbeelden uit het land, afgewisseld met scherpe commentaren van gastcolumnist Sjoerd Mossou, resulteerden in de gezamenlijk uitgesproken overtuiging de veiligheid rondom voetbal een paar flinke stappen verder te brengen.

De vraag is alleen hoe. Want het voetbal is er in vergelijking met de jaren tachtig en negentig enorm op vooruit gegaan qua veiligheid, maar heeft daarvoor wel veel (gast)vrijheid moeten inleveren. Honderd procent van de supporters wordt nu behandeld op de manier, waarop eigenlijk alleen de één procent ordeverstoorders die de boel verpesten aangepakt zouden moeten worden.

Lef

Dat moet anders, vonden de aanwezigen. In een aantal verhalen werden goede voorbeelden en nieuwe ideeën gepresenteerd om de rotte appels eruit te plukken en het voetbal voor de grote groep vriendelijker en gastvrijer te maken. Gijs de Jong (operationeel directeur BV) en Frank Paauw (korpschef politie Rotterdam) benadrukten hierbij vooral dat lef getoond moet worden om het anders te doen, ook als het mis gaat. 

— Supporters kijken gespannen toe tijdens de KNVB bekerfinale

Of beter gezegd: juist als het mis gaat. Durven beslissingen te nemen die onpopulair zijn bij de harde kernen, maar elkaar dan ook steunen als er druk wordt uitgeoefend door diezelfde harde kernen. Alleen dan kan eenieder in 2020 terugkijken op deze dag en constateren dat er sindsdien echt iets is veranderd. 

Over Voetbal2020

De rotte appels eruit plukken en het voetbal voor de grote groep vriendelijker en gastvrijer maken

In het project Voetbal2020 doen zeven gemeenten (Amsterdam, Eindhoven, Enschede, Groningen, Kerkrade, Nijmegen en Rotterdam) in pilots ervaring op met maatregelen op het gebied van een meer persoonsgerichte aanpak van relschoppers, goed gastheerschap en veiligheidsmaatregelen in en rond voetbalstadions, met als uiteindelijk doel voetbal weer tot een leuk en toegankelijk feest te maken. De gemeenten doen dat samen met de betaald voetbalclubs in deze steden, de KNVB, de politie, het OM en het ministerie van Veiligheid en Justitie. Hierbij wordt ook de betrokkenheid van supporters(verenigingen) gezocht. De KNVB is mede-initiator en groot aanjager van dit traject.

De zeven pilots moeten diverse methodieken, maatregelen en inzichten opleveren, die ook in andere gemeenten toegepast kunnen worden. De bedoeling is dat straks meer voetbalsteden en voetbalclubs werken aan goed gastheerschap, het verbeteren van de relatie met supporters en het stevig aanpakken van notoire ordeverstoorders. Op deze manier kunnen veiligheidsmaatregelen die de welwillende supporters onnodig hinderen, in de toekomst worden afgeschaft.


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen