Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB met Tweede Kamer in gesprek over matchfixing

KNVB Media
KNVB Media
20 mei 2015, 16:10

Foto:

Gijs de Jong, operationeel directeur bij de KNVB, praat vandaag met leden van de Tweede Kamer over het wetsvoorstel Kansspelen op Afstand. Doel van het voorstel is om de online kansspeelmarkt die voorheen in het duister bleef, te reguleren. De KNVB is blij deze ontwikkeling, maar ziet ook bedreigingen voor de sport. Bij de opkomst van het online gokken, nemen ook verhalen over het beïnvloeden van wedstrijden toe.

"De KNVB staat voor voetbal waar je op kunt vertrouwen. De integriteit van onze competities is ons grootste goed. Wedstrijden moeten niet worden beslist op de gokmarkt, maar op het voetbalveld. De KNVB hanteert dan ook een zero tolerance beleid ten aanzien van matchfixing en zet zich actief in om matchfixing tegen te gaan", aldus Gijs de Jong.

De invloed van het internet op de kansspelmarkt is de laatste jaren sterk toegenomen. De overheid wil daarom meer controle op kansspelaanbieders kunnen uitoefenen. Door online vergunningen af te geven met strikte voorwaarden, komt er een duidelijke scheiding tussen de illegale en legale online kansmarkt. In combinatie met strikte handhaving van de vergunningsvoorwaarden en actieve bestrijding van het illegaal aanbod kunnen voetbalfans straks bij eerlijke aanbieders hun online weddenschappen plaatsen.

Binnen de kaders van een veilig en verantwoord online aanbod komt ook ruimte voor nieuwe commerciële mogelijkheden. Het voetbal onderstreept het belang daarvan, zolang deze de integriteit van de sport niet aantasten en de sportbeleving versterken.

Risicovolle weddenschappen uitsluiten

Het voorkomen van matchfixing is van dergelijk groot belang voor een schone sport, dat de KNVB haar bedenkingen heeft bij de voorgestelde uitwerking van het toekomstig online kansspelaanbod. De KNVB pleit voor meer zekerheid voor de sport door te risicovolle weddenschappen uit te sluiten. Een attractief en betrouwbaar spelaanbod begint bij het waarborgen van een eerlijke weddenschap; in het geval van de KNVB het waarborgen van betrouwbare voetbalcompetities. De KNVB vraagt de overheid dan ook de beperking op aanbod van sportweddenschappen expliciet in het wetsvoorstel te benoemen om perverse prikkels tegen te gaan en kwetsbare individuen te beschermen tegen criminelen of criminele organisaties die zich mengen in de sport.

De KNVB pleit ervoor dat er in de nieuwe kansspelwetgeving een verbod komt op individueel te beïnvloeden wedstrijdsituaties zoals doeltrappen en corners. Ook negatieve spelelementen als rode en gele kaarten verdienen geen beloning. Operationeel directeur Gijs de Jong: "Dat zijn relatief makkelijk te beïnvloeden spelsituaties, terwijl het in het belang van de sport belangrijk is de mogelijkheden tot manipulatie van wedstrijden te beperken."

Verantwoordelijkheid

Daarnaast wordt in het voorstel veel verantwoordelijkheid neergelegd bij de kansspelaanbieders. Voor de KNVB is dit geen optie. De voetbalbond wil onafhankelijk toezicht op sportweddenschappen met genoeg middelen om adequaat te kunnen reageren op bedreigingen. Ervaringen uit het buitenland laten zien dat het primair opsporingsinstanties zijn die matchfixing aan het licht brengen. Daarom roept de KNVB de Kamer op prioriteit te geven aan expertise en deskundige opsporingscapaciteit. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat het voetbal - waar 7,8 miljoen mensen wekelijks van genieten - schoon blijft.

De staatssecretaris legt de verantwoordelijkheid en de rekening voor het ondervangen van integriteitrisico’s zoals matchfixing volledig neer bij de sport. De KNVB werkt er hard aan om voetbal integer en betrouwbaar te houden. Enkele voorbeelden hiervan zijn een meldplicht, gokverbod en voorlichting aan scheidsrechters, trainers en spelers (link naar acties en maatregelen). Maar de rekening van de bescherming van de integriteit mag niet alleen bij de sport terechtkomen. De KNVB vraagt de staatssecretaris om enige compensatie van de kosten, zodat de overheid kan investeren in voorlichting, preventie en opleiding over sportfraude. Want de aanpak van matchfixing is een gedeelde verantwoordelijkheid.


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen