Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Voetbal is geen kansspel!

KNVB Media
KNVB Media
18 november 2014, 14:26

Foto: KNVB Media

Marjan Olfers is er niet gerust op. Volgend jaar komt er een nieuwe wet op de kansspelen op afstand in Nederland en Olfers, hoogleraar Sport en Recht aan de VU Amsterdam en auteur van het rapport ‘Matchfixing in Nederland’, denkt dat dit gevaarlijk kan zijn voor de voetbalwereld. De wet stelt nieuwe kansspelaanbieders in staat om een Nederlandse licentie te krijgen, zodat bijvoorbeeld veel online goksites legaal kunnen worden. Maar de eisen voor zo’n licentie kennen nog te veel ‘witte vlekken’. Hier ligt volgens Olfers een belangrijke taak voor de sportbonden en overheid, want matchfixing en andere risico’s liggen op de loer.

,,Matchfixing druist in tegen het principe van sport: willen winnen”, zegt ze. “Dat element is cruciaal, anders is het geen sport meer, maar show.” Daarom is strikte regelgeving voor kansspelaanbieders heel belangrijk. En een duidelijke afbakening waarop wel en niet kan worden ingezet. Olfers: ,,Ik ben er groot voorstander van om alleen te kunnen inzetten op wedstrijden waar camera’s bij aanwezig zijn, zodat veel mensen het zien en er videomateriaal is waar later nog eens naar kan worden gekeken. En het moet ook niet mogelijk zijn om in te zetten op wedstrijden waarbij de sporters niet of nauwelijks verdienen. Dan wordt de verleiding erg groot.”

 Foto: Marjan Olfers. ,,Matchfixing druist in tegen het principe van sport: willen winnen."

Olfers is ook tegenstander van inzetten op ‘wie de eerste gele kaart krijgt’, of ‘de eerste inworp’, etcetera. ,,Het krijgen van een gele kaart staat in tegenspraak met het principe van ‘Fair Play’, en een eerste inworp is ook al zo makkelijk te beïnvloeden. Straks kun je nog inzetten op, om maar een vreemd voorbeeld te noemen, het moment dat Luis Suarez weer iemand gaat bijten. Moeten we niet willen.”

,,Kijkend naar de KNVB, weet ik dat de organisatie zich zeer bewust is van de risico’s. Tot nu toe is er nog geen concreet geval van matchfixing in Nederland ontdekt, maar is er wel goed genoeg gezocht? Nederland is geen eiland in een wereld waar het verder wel voorkomt. Er zijn ook nog te veel ‘witte vlekken’ als het gaat om het openen van de markt van kansspelen, er is te veel onduidelijk. Daar moet de politiek zich zeker op richten.”

“Wedstrijden moeten niet worden beslist op de gokmarkt”

Het wetsvoorstel kansspelen op afstand heeft volgens de KNVB ook een positieve kant: het voorziet in de regulering van een markt die voorheen in het duister bleef. Ook biedt het mogelijk kansen op het gebied van sportmarketing, zolang deze de integriteit van de sport niet aantasten.

De KNVB staat voor voetbal waar je op kunt vertrouwen. ,,Wedstrijden moeten niet worden beslist op de gokmarkt, maar op het voetbalveld”, aldus operationeel directeur Gijs de Jong. ,,Het voorkomen van matchfixing is van dergelijk groot belang voor een schone sport, dat wij wel nog onze bedenkingen hebben bij de voorgestelde uitwerking in regelgeving. We pleiten voor meer zekerheid voor de sport. De KNVB vraagt de overheid de beperking op aanbod van sportweddenschappen expliciet in het wetsvoorstel te benoemen om perverse prikkels tegen te gaan en kwetsbare individuen te beschermen tegen criminelen die zich mengen in de sport. Ook vraagt de KNVB om een structureel en goed geëquipeerd toezicht te creëren op verdachte weddenschappen."

De KNVB pleit ervoor dat er in de nieuwe kansspelwetgeving een verbod komt op individueel te beïnvloeden wedstrijdsituaties zoals doeltrappen en corners. Ook negatieve spelelementen als rode en gele kaarten verdienen geen beloning. Operationeel directeur Gijs de Jong: ,,Dat zijn relatief makkelijk te beïnvloeden spelsituaties, terwijl het in het belang van de sport belangrijk is de mogelijkheden tot manipulatie van wedstrijden te beperken.”

Buitenlandse voorbeelden: verbod in Amerika

Tijdens een congres over sportweddenschappen op vrijdag 14 november, georganiseerd door Marjan Olfers, kwamen diverse voorbeelden van kansspelregulering uit het buitenland naar boven. Denemarken is voor Nederland een belangrijk voorbeeld, omdat de markt van de kansspelwetgeving daar sinds 2012 helemaal open is en er veel waarschuwingssignalen vandaan komen. Olfers: ,,En in Frankrijk hebben ze een zogenaamde ‘cap’ ingesteld, waardoor je niet te veel kunnen inzetten, en niet te veel uitgekeerd kunt krijgen. Want het moet wel een spelletje blijven, ook al om – weer een ander gevaar – witwassen op deze manier tegen te gaan.”

,,In Amerika is in de meeste staten zelfs een verbod op gokken in de sport van kracht, mede omdat de sportbonden er fel tegen hebben geprotesteerd en het niet accepteerden”, vervolgt Olfers. ,,En dat zegt wel wat, want als er ergens geld valt te verdienen, dan is het wel daar. Laten we ook niet vergeten dat Amerika op veel gebieden 50 jaar op ons voorloopt. Ook als het gaat om mijn vakgebied, sport en recht. Ze weten echt waarover ze praten.”

Nieuwe kans voor de sport?

Maar opent de nieuwe wet straks ook nieuwe kansen? Her en der leven er hoge verwachtingen over de voorspelde inkomsten voor staat en sport. Olfers: ,,En daar zet ik nu al mijn vraagtekens bij. Wat betreft Nederland is er een bedrag van 100 miljoen tussen 2016 en 2019 aan inkomsten voor de sportsector genoemd. Dat klinkt natuurlijk lekker, dus iedereen neemt het over. Maar ik weet niet waar dat bedrag vandaan komt, en al helemaal niet waarop het is gebaseerd.”

Meer info over matchfixing vind je hier op onze themapagina. Lees hier meer over het conflict tussen de UEFA en de grote online gokbedrijven.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen