Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'Afwijkend gokgedrag is nog geen matchfixing'

KNVB Media
KNVB Media
3 maart 2016, 12:57

Foto: KNVB Media

Het duel N.E.C. - Willem II, dat in een 1-0 overwinning voor de thuisclub eindigde, kwam woensdag onder verdenking van matchfixing te staan in een documentaire van de Duitse publieke omroep ARD. Vanuit wedkantoren in Zuid-Duitsland zouden ongewoon hoge bedragen zijn ingezet op het resultaat van deze wedstrijd, met name op een zege voor de thuisclub.

"We nemen alle signalen rond matchfixing uiterst serieus", zegt Wouter Boshuis, Integrity Officer van de KNVB. "Want matchfixing is een realiteit in het voetbal. Maar bij een afwijkend gokpatroon is er niet per definitie sprake van matchfixing. Daarvoor is meer bewijs nodig. De documentairemakers maken een direct verband tussen een afwijkend gokpatroon en matchfixing. Dat gaat te ver, want hierdoor zitten de betreffende clubs direct in het verdachtenbankje zonder aanvullend bewijs."

KNVB Integrity Officer  Wouter Boshuis — Foto: KNVB Media

KNVB zet netwerk in

Naar aanleiding van de ARD-uitzending nam de KNVB donderdag allereerst contact op met UEFA. De Europese voetbalbond gaf aan dat zij via haar geavanceerde fraude detectiesystemen geen afwijkend gokpatroon ontdekte bij het duel in Nijmegen.

"Tegelijkertijd zegt dat ook niet alles. Zeker niet wanneer inzetten worden gedaan bij kleine, lokale gokkantoren. Deze worden namelijk niet door UEFA gemonitord. We zullen ons netwerk daarom inschakelen om na te gaan of er meer signalen zijn die aanleiding kunnen geven tot verdere actie", aldus Boshuis.

Wouter Boshuis is KNVB en UEFA Integrity Officer. Hij is binnen de voetbalbond de specialist op het gebied van matchfixing. Matchfixing Matchfixing

 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen