Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Ryan Eertink, onmisbare assistent bij Excelsior ‘31

Chris van Nijnatten
KNVB Media
26 december 2017, 15:00

"Het heeft Ryan veel gebracht." - Foto: Estelle Cruijff

Al vele jaren ziet Harold Eertink zijn broer Ryan genieten van diens rol bij Excelsior ’31, de hoofdklasser uit het Twentse Rijssen. Ryan is 42 jaar en al op zijn achttiende kreeg hij, mede door toedoen van zijn vader, een plaatsje in de technische staf van het eerste elftal.

Dat dat al zo jong gebeurde, is speciaal, dat hij als jongen met het Downsyndroom daar terecht kwam, maakt het nóg specialer. "Na zijn eerste seizoen kreeg Ryan als dank een beeldje van de trainer. Er kwam later een nieuwe trainer en aan hem werd dan gevraagd of Ryan erbij mocht blijven", vertelt broer Harold. "Maar na verloop van tijd werd het omgedraaid. De nieuwe trainers kregen Ryan er vaste assistent bij. Hij geniet er enorm van, van zijn status, van zijn vaste plaatsje."

Wedstrijdbespreking

Zijn inbreng brengt ontspanning, relativering

Het is een van de mooie kanten aan het voetbal, aan de club Excelsior ’31 in dit geval. En denk nu niet dat de assistent in kwestie er zomaar bijzit en zwijgt. Sinds jaar en dag neemt hij een klein deel (ongeveer een minuut) van de wedstrijdbespreking voor zijn rekening. Het speechje bereidt hij samen met zijn vader of een van zijn twee broers enigszins voor.

Wat brengt zo’n speciale assistent het voetbal nog meer dan alleen de prachtige omstandigheid dat iemand met een beperking gewoon wordt opgenomen? "Zijn inbreng brengt ontspanning, relativering", vertelt Harold. "Het maakt het binnen in een kleedkamer net even wat leuker allemaal, denk ik." En wat brengt het Ryan? "Dat hij zich gewaardeerd voelt. Excelsior ’31 is een grote club met 1800 leden, ze kennen hem allemaal. Een tijd terug nam mijn andere broer Ryan hem mee naar een thuiswedstrijd van ADO Den Haag. Werd hij daar ook herkend door de voorzitter van Rijnsburgse Boys. Voor mijn broer Ryan is zoiets prachtig, hij geniet ervan. Het heeft hem veel gebracht."

Ryan is trots op zijn club, zijn broers zijn blij met de kans die hij kreeg van de club, maar het hele voetbal kan trots zijn op verenigingen als Excelsior ’31. Ze maken waar dat voetbal een sport is die allen bindt, echt allen.

Impact buiten de lijnen Impact buiten de lijnen In de serie 'Impact buiten de lijnen' portretteren we een zevental mensen die - dankzij voetbal - in 2017 hun impact hebben gehad buiten de lijnen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen