Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'Het WK moet als hefboom werken voor de ontwikkelingen in Qatar'

KNVB Media
KNVB Media
3 juni 2022, 16:19

Er vond een conferentie plaats op het kantoor van RBFA. - Foto: KNVB Media

De KNVB wil de aandacht voor het WK in Qatar benutten om de huidige maatschappelijke veranderingen in het gastland te stimuleren. Daarbij is het van belang dat iedereen die dat wil op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen en standpunten. Met dat doel heeft de KNVB samen met de Belgische voetbalbond RBFA een conferentie georganiseerd over mensenrechten en arbeidsrechten in relatie tot grote voetbalevents zoals het WK in Qatar.

Deze conferentie vond vandaag plaats op het kantoor van RBFA en hiervoor waren onder anderen politici, beleidsmakers en media uitgenodigd. Niet alleen werd gedurende twee uur de rol van beide voetbalbonden besproken, verschillende organisaties konden ook hun visie delen over hoe de voetbalwereld de mensenrechten en arbeidsrechten kan laten waarborgen. Zo waren er sprekers van de Europese commissie, FIFA, UEFA, Amnesty International, het Europees parlement en de International Labour Organisation (ILO).

Margaritis Schinas, vice-president Europese Commissie: “Qatar is waar je wereldkampioen wil worden, maar niet zonder out of the box te kijken. Je gebruikt de impact van het voetbal voor verandering, vrijheid, mensenrechten, tolerantie en inclusiviteit. Als voetbalfan ben ik jaloers op iedereen die vanavond de Nations League-wedstrijd in Brussel kan bijwonen. Nederland en België zijn namelijk absoluut twee toplanden op het veld. Maar ze zijn misschien nog wel meer toplanden buiten het veld.”

'Samenwerken belangrijk'

Patrick Vandenbergh, van de Belgische vakbond ACV-CSC: “De situatie in Qatar greep ons aan. Samenwerken is voor ons belangrijk, niet alleen met de Belgische voetbalbond maar ook met de Nederlandse vakbonden. Dan zijn we niet zo klein meer en kunnen we meepraten. Gaan we als vakbond het WK boycotten? Nee, we hebben vastgesteld dat er stappen zijn gezet in Qatar. Het WK moet als hefboom werken voor de ontwikkelingen.”

Andreas Graf, Head of Human Rights & Anti Discrimination FIFA: “De afgelopen jaren hebben we mensenrechten geïntegreerd in de bidprocedures. Dat moet terug te zien zijn in alle werkzaamheden. Amnesty International roept op om arbeidsmigranten te compenseren. Hoe dat moet gebeuren is voor ons nog de vraag en de gesprekken hierover zijn gaande.”

'Legacy achterlaten'

Max Tuñón, Head of the ILO Project Office in Qatar: “Wat kunnen we vragen van de voetbalbonden? Dat is due dilligence en dat ze zich uitspreken. De Belgische en Nederlandse bond komen hun beloftes na. Het doel is het ontmantelen van het Kavala-systeem. De laatste stand van zaken is dat arbeiders sinds 2020 tienmaal vaker van werkgever hebben kunnen wisselen. Sinds de invoering van het minimumloon zijn 280.000 arbeidsmigranten meer gaan verdienen. Nu er niet meer gewerkt mag worden tijdens de heetste uren van de dag, is het aantal zieken flink afgenomen. Maar we willen straks na het WK ook echt een legacy achterlaten.”

Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB: “Qatar heeft de afgelopen twee jaar nieuwe wetten ingevoerd waarmee het beruchte Kavala-systeem buiten spel wordt gezet en arbeidsmigranten worden beschermd. Daarmee zijn we er niet want het doorvoeren en nakomen van al deze wetten vraagt veel aandacht en kost tijd. Het is een evolutie, geen revolutie en ook na het WK blijven we ons hiervoor inzetten. De veranderingen in Qatar mogen niet van korte duur zijn.”

'Eisen opgesteld'

“Gezamenlijk hebben we meer invloed. Mooi dat we vandaag deze conferentie samen met de RBFA konden organiseren. Met onder meer Duitsland, Zwitserland, Denemarken, Zweden, Noorwegen en Engeland vormen we de UEFA-werkgroep voor mensenrechten en arbeidsrechten. Namens alle Europese landen die aan het WK deelnemen hebben we eisen opgesteld waaraan onze hotels en leveranciers in Qatar moeten voldoen. Dit zijn eisen op het gebied van een veilige werkomgeving, eerlijke en gelijke behandeling en het nakomen van financiële verplichtingen. Door dit op grote schaal te doen, kunnen we de ontwikkelingen verder versnellen”, aldus De Jong.

Eind juni bezoekt deze werkgroep opnieuw Qatar om daar te spreken met onder meer vakbond Building and Wood Worker’s International, ILO, Amnesty International, het National Human Rights Committee van Qatar, FIFA, Qatar Football Association, ambassades en het ministerie van arbeid en het ministerie van Buitenlandse Zaken van Qatar. Een van de gespreksonderwerpen is het onderzoek van Scandinavische media waaruit bleek dat homostellen bij twee van de 69 door FIFA aanbevolen hotels in Qatar niet welkom waren. De Jong: “De lokale autoriteiten hebben eerder benadrukt dat alle WK-bezoekers veilig zijn, maar wij willen dat iedereen ook echt welkom is. Daarom willen we dit signaal daar zo snel mogelijk bespreken.”

Football Supports Change Football Supports Change Klik hier voor eerdere updates van Football Supports Change.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen