Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Medisch Symposium UEFA: 'Beter leiderschap brengt fittere voetballers'

Chris van Nijnatten
KNVB Media
1 februari 2018, 15:39

Gijs de Jong, Louis van Gaal en Edwin Goedhart tijdens het vierjaarlijks Medisch Symposium van de UEFA. - Foto: UEFA

Hoe hoogwaardiger het leiderschap, hoe minder blessures er zijn in het topvoetbal. Het was een van de conclusies tijdens het vierjaarlijks Medisch Symposium dat de UEFA de afgelopen drie dagen hield in Athene.

Het congres stond vooral in het teken van de verdere verbetering van onderlinge communicatie, toegespitst op de medische inbreng binnen de begeleiding van voetbalteams. "Betere communicatie brengt betere resultaten, ook in het voetbal, dat is aantoonbaar", aldus Louis van Gaal.

Nederlandse inbreng

Betere communicatie brengt betere resultaten, ook in het voetbal, dat is aantoonbaar

De Nederlandse inbreng, onder meer tijdens een ronde tafel-discussie op donderdag, kwam er van Van Gaal, KNVB-secretaris generaal Gijs de Jong, bondsarts Edwin Goedhart, Wart van Zoest (medisch manager bij PSV) en KNVB-fysio Ricardo de Sanders.

De positieve invloed van ‘open’ leiderschap op de fitheid van voetballers kwam uit de koker van de UEFA. "Zij hebben het onderzocht en op basis daarvan komen ze tot die stelling", aldus Goedhart. "Ik geloof het direct. Eerst is het belang van de medische wetenschap benadrukt. Nou, dat is de afgelopen jaren wel gebeurd. Vervolgens, daarover ging het nu, moet die kennis geïntegreerd worden in het management en moet de leiderschapsstijl waar nodig daarop aangepast worden. Uiteindelijk komt alle kennis, in een modern managementteam, samen bij de hoofdverantwoordelijke, bij een nationale ploeg is dat de bondscoach. Wie zo werkt, scoort goed. Een mooi signaal vinden we dat."

Afname aantal blessures

De vier meest voorkomende blessures in het voetbal; die aan hamstring, lies, knie en enkels, zouden afnemen door het consequent en constant delen van medische informatie binnen een staf. "Maar het gaat verder", zegt Goedhart. "Het verbetert ook het welbevinden van voetballers binnen een selectie; als alles duidelijk is, als de professionals om je heen je als atleet de beste en op elkaar afgestemde info geven, voel je je lekker en presteer je dus uiteindelijk beter."

Gijs de Jong en Louis van Gaal.

Van Gaal trok het nog iets breder. "Communicatie is op alle disciplines binnen de staf een belangrijk middel om tot topresultaten te komen", aldus de voormalig bondscoach van Oranje. "Communicatie kweekt bij spelers en staf het commitment dat op het eind doorslaggevend is. Daarbij is onderling vertrouwen de sleutel. Als coach heb ik veel verantwoordelijkheid durven afgeven. Zoiets kan alleen als je ook écht vertrouwen in je mensen hebt. Dat delen van verantwoordelijkheid kan goed als je als eindverantwoordelijk coach duidelijk bent over zowel je algehele filosofie als dat je de baas bent. Zo’n klimaat vereist een open, vaste en bekende structuur. Daar voelt een team zich goed bij, spelers worden er beter van en dat beïnvloedt het eindresultaat."

Zeer geslaagde sessie

Mijn trots groeit op wat het Nederlandse voetbal al heeft gedaan en in Zeist heeft staan

De Jong sprak van een zeer geslaagde sessie in Griekenland. "Als ik al die specialisten hoor over het belang van interne communicatie binnen een staf van een sportteam en het up-to-date houden van de positie van je medische mensen daarin, dan groeit mijn trots op wat het Nederlandse voetbal al heeft gedaan en in Zeist heeft staan", zo sprak de secretaris generaal na afloop.

"Het is gaaf om de 55 bondsartsen onder de aanwezigen te vertellen wat we op medisch gebied hebben gedaan. Daarin is het Voetbal Medisch Centrum, waar Edwin en Ricardo en nog meer mensen de lat hoog leggen, serieus een paradepaard. Dit congres benadrukt het belang van medische wetenschap voor voetbal. Het liet ook zien dat we een goede keuze gemaakt hebben door ons VMC een centrale plek te geven op onze KNVB Campus. Het is van groot belang dat de medische specialisten de samenwerking zoeken met de inspanningsfysiologen, diëtisten, et cetera. En tegelijkertijd is het ook zo dat de coaches luisteren naar de adviezen van de medici, die zich dan wel van begrijpelijke taal moeten bedienen. Als je vaker bij elkaar zit, lukt dat wel."

Uitnodiging

De Jong nam de gelegenheid te baat om de aanwezigen uit te nodigen zelf te komen kijken in Zeist. "Het is immers goed om te laten zien hoe ver we hier samen met onze clubs geraakt zijn in medische begeleiding van zowel profvoetballers als amateurs, dat we aan onderzoek en ontwikkeling doen, aan educatie en voorlichting. Binnen de UEFA wordt dat wel gezien. Er werd hier veel gesproken over een al vijftien jaar lopend intensief internationaal onderzoek naar de ontwikkeling van blessures, een project waarin PSV en Ajax een vooraanstaande rol hebben gespeeld."

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen