Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Bert van Oostveen: 'KNVB met open vizier in Zürich'

KNVB Media
KNVB Media
24 februari 2016, 12:51

Foto: KNVB Media

Alsof het om de verkiezing van de nieuwe president van de Verenigde Staten gaat, zo veel interesse is er van de media voor de opvolging van Sepp Blatter bij de FIFA. Vrijdag 26 februari komen in Zürich de 209 aangesloten landen bijeen en de hele wereld kijkt mee.

Om 9.30 uur begint de bijeenkomst die twaalf agendapunten kent. Bij punt elf wordt er gekozen. Wordt het sjeik Salman? Wordt het Gianni Infantino? Welke rol speelt prins Ali en wat is de achterban van Jérôme Champagne?

Wij gaan er heen met open vizier

"Wij gaan er heen met open vizier", zegt directeur betaald voetbal Bert van Oostveen, die in zijn rol van secretaris-generaal afreist naar Zwitserland. Dat doet hij samen met bondsvoorzitter Michael van Praag, die formeel de stem van de KNVB uitbrengt.

'Transparantie in praktijk'

'Open vizier' mag iedereen letterlijk nemen, vindt Van Oostveen. "Ja, als je transparantie hoog in het vaandel hebt staan, en dat hebben we bij de KNVB, dan moet je dat zelf in de praktijk brengen. Daarom hebben we, nadat we in het bondsbestuur unaniem tot onze steun aan Infantino hadden besloten, een persconferentie belegd waarin alle media hun vragen hierover aan Michael van Praag konden stellen. We hebben niks te verbergen."

Dat de hele wereld vrijdag meekijkt, heeft vooral veel te maken met het imago van de FIFA. Het blazoen van de wereldvoetbalbond liep in de afgelopen jaren zware schade op. Er was en is veel kritiek op de wijze waarop de FIFA bestuurd wordt.

"Met die kritiek zijn wij het grotendeels eens", aldus Van Oostveen. "Iedereen kan dat weten, want toen in juni 2014 Van Praag namens de KNVB zijn ongezouten mening gaf over de ontwikkelingen onder Blatter en dat later nog eens herhaalde in diens bijzijn, was dat ongeveer wereldnieuws.”

'Moderne FIFA'

We willen een nieuwe, transparante, op moderne leest geschoeide FIFA

“Die boodschap van toen geldt wat ons betreft nog steeds. We willen een nieuwe, transparante, op moderne leest geschoeide FIFA. Geen achterkamertjes, wel openbaarheid, zo veel als mogelijk. Ik weet best dat 100 procent openheid niet realiseerbaar is en ik weet ook dat een 'worldbody' rekening te houden heeft met veel culturen en veel verschillen van opvatting over bijvoorbeeld zoiets als democratie. Maar wij willen een FIFA die opereert op een wijze die valt binnen de kaders van wat wij hier onder good governance verstaan."

De vraag die onder veel professionele volgers van het voetbal leeft, is of de verkiezingen van deze week die zo gewenste veranderingen gaan brengen. Wie heeft de meeste kans?

"Het zal gaan tussen Infantino en Salman, denk ik. En dat denken heel veel mensen", zegt Van Oostveen. Zijn er veel verschillen tussen beiden? "Ik denk dat Infantino het best van alle vijf onder woorden brengt wat we bij de KNVB willen. Om tot die conclusie te komen, hebben we verkiezingsprogramma’s grondig onderling vergeleken. Dan zie je dat ook prins Ali misschien wel over net zo veel kwesties hetzelfde denkt als wij.”

'We kennen Infantino goed'

“Maar Infantino staat dichter bij ons, we kennen hem goed, hij komt voort uit de UEFA. Daarom stemmen we op hem. Salman kan ook best een goede kandidaat zijn, maar wij stemmen niet op hem. Wij vinden Infantino beter en we denken dat hij ook een serieuze kanshebber is, anders stem je niet op hem."

Deze tijd vraagt om nieuw bestuur en om nieuw leiderschap

Gaat de FIFA hoe dan ook veranderen onder de nieuwe president, wie het ook is? "Ik denk dat dat wel moet", zegt Van Oostveen. "Je kunt niet volharden in wat ik dan maar voor het gemak de Blatter-doctrine noem. Deze tijd vraagt om nieuw bestuur en om nieuw leiderschap. Dat zullen we met zijn allen vorm moeten geven, wie er ook president wordt. Alleen, hoeveel invloed je daar als KNVB en als UEFA op kunt hebben, is wel afhankelijk van wie er wint. Daarom is de keuze voor Infantino wat ons betreft wel een relevante."

'Onze stem een principiële'

Het kan eventueel zo zijn dat Infantino in de verkiezingen, die vrijdag meer dan één stemronde in beslag kunnen nemen, gaandeweg afvalt als kandidaat. Stemt de KNVB dan op een andere kandidaat? Daar is Van Oostveen duidelijk over: "De stem op hem is een principiële, we gaan niet politiek stemmen, we stemmen op hem óf we stemmen blanco." 

De KNVB-delegatie gaat met open vizier naar Zurich. Betekent dat ook iets voor het geval niet de gewenste kandidaat de verkiezingen wint?

We gaan niet politiek stemmen, we stemmen op Infantino óf we stemmen blanco

"Zeker wel", stelt Van Oostveen. "Dan ga je immers kijken hoe de kaarten komen te liggen. Hoe komt het bestuur er daarna uit te zien? Blijft het uitvoerend comité zo belangrijk? Komt er een dagelijks bestuur en wie komen daar in? Daar denken we graag over mee en we willen onze invloed doen gelden. Welke kant we dan op willen, zal duidelijk zijn; alles in het verlengde van wat we daar eerder over zeiden, meer openheid, meer geld naar het voetbal zelf, minder naar de FIFA."

Hoe gaat het stemmen?

Er kunnen 209 mensen, namens hun bij de FIFA aangesloten bond een stem uitbrengen. Europa (UEFA) brengt 53 stemmen uit, Afrika (CAF) 54, Azië (AFC) 46, Oceanië (OFC) 11, Noord Amerika en Caribisch gebied 28 en Midden Amerika (CONCACAF) 7, Zuid Amerika (CONMEBOL) 10.

Als na de eerste ronde een van de vijf kandidaten tweederde van de uit te brengen stemmen haalt, 139 stuks, dan is die winnaar. Mocht die duidelijkheid er niet meteen zijn, dan volgen er een of meerdere stemronden, waarbij de eerste kandidaat met een gewone meerderheid winnaar is. Bij iedere volgende ronde na de eerste, valt de kandidaat met de minste stemmen als eerste af.

Prognose

Op basis van vele publicaties van media verspreid over de hele wereld, wordt aangenomen dat Gianni Infantino en sjeik Salman veruit de belangrijkste van de vijf kandidaten zijn. In diezelfde publicaties wordt gesteld dat Infantino het grootste deel van zijn steun krijgt uit Europa en Zuid-Amerika, samen goed voor 63 stemmen.

Salman Bin Ibrahim al-Khalifa kan rekenen, vermoeden journalisten, op de meeste stemmen uit Afrika en Azië, samen 100 stemmen waard. Om de 46 overige stemmen moet nog strijd geleverd worden, zeggen de professionele 'watchers'.

Wie is Gianni Infantino?

Deze Zwitser (45), geboren in dezelfde regio als Sepp Blatter, wil, als hij wint, 'binnen negentig dagen' het executive committee van FIFA opdelen in een toezichthoudend orgaan en een bestuur. Infantino stelde zich pas kandidaat nadat Europa's eerste keus Michel Platini zich moest terugtrekken als gevolg van zijn schorsing door de ethische commissie van FIFA.

Jarenlang was Infantino secretaris generaal van de UEFA onder Michel Platini. In die functie heeft hij zich onderscheiden als een daadkrachtig bestuurder, die het streven van ondermeer de KNVB om FIFA om te vormen tot een transparant, effectief en vooral op het voetbal zelf gericht bestuurslichaam, stevig omarmt.

Wie is sheik Salman Bin Ibrahim al-Khalifa?

De 50-jarige sjeik is direct lid van de familie van koning Hamad, monarch van Bahrein. Salman is geruime tijd voorzitter van de Bahreinse voetbalbond en vanaf 2013 voorzitter van de Aziatische voetbalunie, waar hij enigszins eenheid bracht in een doorgaans sterk verdeeld smaldeel van de FIFA.

Hij heeft geen 90-dagen programma, maar roept wel op tot verandering, 'revitalisering', van de FIFA. Net als Infantino wil hij vooral sleutelen aan de top. Zo staat Salman een dagelijks bestuur van professionals voor, zelf wil hij als president 'op afstand' functioneren. Meer controleren dan besturen.

Wie is Jérôme Champagne?

Deze 57-jarige voormalige diplomaat uit Frankrijk diende elf jaar FIFA op diverse posities. Gold lang als steun en toeverlaat van Sepp Blatter. Nadat hij in 2010 de FIFA verliet, ontwikkelde hij zich tot groot pleitbezorger van een democratischer voetbalwereld. Wellicht vanwege de combinatie van zijn verleden bij FIFA en zijn opvallend progressieve standpunten van nu, heeft Europa zich nog niet achter hem geschaard.

Wie is Prins Ali?

In 2015 leek hij bij de laatste presidentsverkiezingen de strijd aan te gaan met Sepp Blatter, maar prins Ali van Jordanië (40) trok zich terug. Zeer tot ontevredenheid van onder anderen Michael van Praag, die zijn kandidatuur ten faveure van Ali eerder had ingetrokken.

Ali geldt als een moderne democraat, geschoold in Engeland en de Verenigde Staten, maar heeft in sjeik Salman een geduchte tegenstrever waar het gaat om de stemmen van Afrika en Azië. In Europa heeft hij na de laatste verkiezingen zijn steun grotendeels verloren.

Wie is Tokyo Sexwale?

Een Zuid-Afrikaans zakenman (62) die ooit samen met Nelson Mandela vastzat op Robben-eiland. Hij moet het Afrikaanse antwoord zijn op de vacature van Sepp Blatter. Tokyo, die zo genoemd wordt omdat hij als kind verzot was op karate, heeft het Afrikaans continent niet duidelijk aan zich kunnen binden. Van hem wordt verwacht, dat hij als eerste afvalt als er een tweede ronde nodig is.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen