Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Extra Tijd: Franca Overtoom, altijd in uniform

KNVB Media
KNVB Media
14 januari 2022, 18:17
14:22

Franca Overtoom was de eerste vrouwelijke official op het hoogste niveau in Nederland. - Foto: KNVB Media

In het voetbalseizoen 2021/'22 portretteren we net als vorig jaar tien verschillende (assistent)-scheidsrechters uit de Eredivisie. Aan de hand van diverse VAR-momenten vraagt dit keer presentator Fresia Cousiño Arias naar bepaalde beslissingen en verschillende regels. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan het leven van een scheidsrechter buiten het veld. In de derde aflevering van het tweede seizoen van 'Extra Tijd': Franca Overtoom.

Ze was landelijk nieuws in november. Franca Overtoom was de eerste vrouwelijke official op het hoogste niveau in Nederland tijdens de wedstrijd Go Ahead Eagles - FC Groningen. Dat er zoveel aandacht voor haar zijn, had ze niet verwacht. En dan is het ook fijn dat je het goed hebt gezien bij een beslissing die door de VAR wordt gecheckt. "Voor je gevoel duurde dat zo lang", zegt Overtoom als ze de beelden terug ziet. "Maar dan ga je toch twijfelen terwijl ik meteen het gevoel had dat ik goed zat."

— Franca ziet zichzelf terug bij haar debuut op het hoogste niveau. 

Voetbalfamilie

Ze komt uit een echt voetbalfamilie, tenminste als je naar de kinderen kijkt. Overtoom: "Mijn broertje is scheidsrechter, mijn zusje is scheidsrechter, mijn andere zusje is keepster in het zaalvoetbal en bij beachsoccer. En dat terwijl mijn ouders niks met voetbal hadden."

Ze maakte de overstap van scheidsrechter naar assistent-scheidsrechter. Ik heb de ambitie om de landsgrenzen over te gaan en op grote toernooien deel uit te maken van het arbitrale team. Als assistent-scheidsrechter maak ik daarbij mee kans.

— Franca Overtoom op haar werkplek, de Koninklijke Marine in Den Helder.

Tandarts bij de Marine

Daarvoor moet ze hard trainen. De FIFA verwacht wel dat je vijf keer per week traint. "Vlaggen is lastig, maar trainbaar. Naast de fysiek training analyseer je natuurlijk ook je wedstrijden. Complexe buitenspelsituaties trainen we aan de hand van beelden. Dat doen we soms ook op het veld."

En dat combineert Overtoom allemaal met haar baan als tandarts bij de Koninklijke Marine. "Ik loop altijd in uniform", lacht ze haar gulle lach. "Meestal werk ik hier in Den Helder aan de wal, in de ziekenboeg. Maar laatst mocht ik mee op zee met de Zijne Majesteit Karel Doorman."

— Franca Overtoom aan het werk als tandarts.

WK 2023

Hoe houdt ze het allemaal vol? "Timemanagement. Het is constant schakelen tussen de KNVB en mijn werk. Maar ze denken hier wel mee. Voor buitenlandse reizen kan ik buitengewoon verlof opnemen."

Haar stip op de horizon? "Beter worden en dan kijken waar het schip strandt." Hopelijk bij het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland. Met het EK 2022 in Engeland als mooie tussenstop op weg naar het grote doel.

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen