Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Nieuwe internationale promotie voor Shukrula: UEFA Category 1

KNVB Media
KNVB Media
15 december, 14:45

Shona Shukrula: "Deze promotie betekent dat we nu tot de top van de Europese scheidsrechters behoren." - Foto: KNVB Media

Scheidsrechter Shona Shukrula heeft opnieuw een grote stap omhoog gezet op de internationale ladder. De 29-jarige Alkmaarse is door UEFA gepromoveerd naar Category 1 en is daarmee nog één promotie verwijderd van de elitelijst. "Dit is een heel belangrijke stap."

De Elite Category is nu in zicht. En ik ben gretig.

Shukrula is sinds 2017 actief als internationaal FIFA-arbiter. Sindsdien ontwikkelt ze zich in razend tempo. In juni 2019 promoveerde ze naar Category 2 en nu, binnen anderhalf jaar, plaatst UEFA haar opnieuw in een hogere groep. "Deze promotie betekent dat we nu tot de top van de Europese scheidsrechters behoren. Daar zijn we ontzettend trots op. En ik zeg bewust 'we', want dit is een echte teamprestatie", aldus Shukrula die woensdag in Malmö het Women's Champions League-duel tussen FC Rosengård en WFC Lanchkhuti leidt.

Hoog ambitieniveau 

Assistent-scheidsrechter Franca Overtoom is actief in de Keuken Kampioen Divisie.

Het vaste team rond Shukrula bestaat uit assistent-scheidsrechters Franca Overtoom en Nicolet Bakker, en vierde official Lizzy van der Helm. "Er is veel onderling vertrouwen en we hebben hetzelfde doel voor ogen, namelijk promotie maken en betere wedstrijden krijgen. Daardoor houden we elkaar scherp. Het ambitieniveau is bij iedereen even hoog. De technische staf van de KNVB, met Kevin Blom als begeleider, heeft ook echt in ons als team geïnvesteerd. Daardoor konden we professionele stappen maken. Het is heel mooi dat dat nu zijn vruchten heeft afgeworpen."

De voorbije maanden kreeg Shukrula veel internationale aanstellingen in de EK-kwalificatie en Women's Champions League, waardoor UEFA intensief de ontwikkeling van de Nederlandse arbiter goed kon beoordelen en haar beloonde met promotie. Het vizier gaat nu op de laatste sprong naar de Elite Category, de hoogste lijst waar de beste vrouwelijke arbiters van Europa op prijken. "De Elite Category is nu in zicht. En ik ben gretig, na twee promoties in 1,5 jaar. Het belangrijkste is nu dat we optimaal presteren in de wedstrijden die we toegewezen krijgen."

WEURO 2022

Scheidsrechters op de elitelijst kunnen rekenen op een aanstelling voor eindtoernooien als het EK of WK. Het eerstvolgende EK vindt in de zomer van 2022 in Engeland plaats. "Dat toernooi heb ik op het oog", aldus Shukrula. "Daarvoor heb ik nog 1,5 jaar de tijd om die laatste promotie te maken. Of anders wellicht als vierde official of VAR. De tijd zal het leren. Tot dusver ben ik tevreden met mijn progressie." 

Op internationaal vlak gaan de ontwikkelingen sowieso razendsnel. Het meest in het oog springende voorbeeld is Stéphanie Frappart die begin deze maand als eerste vrouw in de mannen Champions League floot en goede kritieken kreeg na afloop van Juventus - Dinamo Kiev (3-0). De Française fluit in eigen land in de Ligue 1, het hoogste niveau. Shukrula fluit in de Tweede en Derde divisie - hoewel die competities nu vanwege de coronamaatregelen stil liggen -, de Vrouwen Eredivisie en is vierde official in de Keuken Kampioen Divisie.

Pioniersrol

"Mijn eerstvolgende doel nationaal is om een wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie te leiden", aldus Shukrula die zich er goed van bewust is dat ze pioniersrol heeft. "We jagen onze eigen dromen achterna en creëren tegelijkertijd een pad voor anderen. Franca Overtoom en ik zijn actief in de Keuken Kampioen Divisie en we hebben nu voor het eerst een Nederlandse scheidsrechter in de Category 1. Daarmee zetten we vrouwelijke arbiters op de kaart. Dat is belangrijk voor de KNVB, maar het is vooral mooi dat andere meiden en vrouwen kunnen zien wat er allemaal mogelijk is."

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen