Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB Galerij, aflevering 67: Mooie schaal, mislukt toernooi

KNVB Media
KNVB Media
11 oktober 2018, 10:37

Geen gouden beker maar een zilveren schaal als troostprijs na een mislukt WK in 1990. - Foto: KNVB Media

De KNVB Campus in Zeist herbergt vele historische schatten uit het rijke verleden van de voetbalbond, opgericht in 1889. In aflevering 67 aandacht voor het WK 1990 in Italië, waar Europees kampioen Nederland na drie gelijke spelen in de groep en vervolgens een nederlaag tegen latere wereldkampioen West-Duitsland in Milaan, alweer naar huis kon.

— Programmaboekje voor de WK-kwalificatiewedstrijd West-Duitsland - Nederland in 1988.

Het Nederlands elftal speelt op 13 oktober in het kader van de UEFA Nations League tegen Duitsland. Het wordt de 41e ontmoeting met de Oosterburen, waarbij Nederland in de voorgaande 40 duels nogal wisselende resultaten boekte. Ook op het WK 1990 in Italië stonden Nederland en toen nog West-Duitsland tegenover elkaar, met een voor Europees kampioen Nederland teleurstellende uitslag.

Oranje groepswinnaar

Na de gouden zomer van 1988 moet het Nederlands elftal – onder leiding van de nieuwe bondscoach Thijs Libregts – kwalificatie voor het WK 1990 zien af te dwingen. Dat moet gebeuren in een groep met Finland, Wales en, jawel, West-Duitsland. Het eerste treffen met de Duitsers staat gepland voor oktober 1988, in het stadion waar Oranje in juni de Europese titel in de wacht sleepte: het Olympiastadion in München. Het duel, waar door velen naar wordt uitgekeken, eindigt in een saaie 0-0. 

Ook de thuiswedstrijd tegen West-Duitsland is niet bepaald hoogstaand te noemen. Sterker nog, Nederland weet pas drie minuten voor tijd via Marco van Basten de gelijkmaker te scoren. Omdat de Duitsers onderweg nog een keer gelijkspelen en Oranje de vier wedstrijden tegen Finland en Wales wint, gaat Nederland als groepswinnaar naar Italië.

— Nederland speelde gelijk tegen Engeland in Stadio Sant 'Elia in Cagliari op Sardinië.

Beenhakker in plaats van Cruijff

Nederland, dat als één van de favorieten voor de wereldtitel wordt beschouwd, is ingedeeld in een poule met Egypte, Engeland en Ierland en zal zijn groepswedstrijden gaan spelen op Sardinië en Sicilië. Van een goede voorbereiding is bij Oranje helaas geen sprake. Bondscoach Libregts moet wegens een geschil met de spelers vertrekken. In zijn plaats komt Leo Beenhakker en niet Johan Cruijff, waar de spelersgroep zijn voorkeur voor had uitgesproken. 

De resultaten van de oefeninterlands in aanloop naar het WK, nederlagen tegen Rusland en Oostenrijk en een kleine winst op Joegoslavië, zorgen ook niet bepaald voor veel vertrouwen. Dat blijkt terecht. In het eerste duel tegen Egypte komt Oranje nog wel voor, maar krijgt het vlak voor tijd een penalty tegen, waarmee Egypte langszij komt. Tegen Engeland en Ierland wordt eveneens (moeizaam) gelijkgespeeld, waarna Ierland en Nederland precies hetzelfde aantal punten en doelpunten hebben. Loting bepaalt dat Oranje voor de 1/8e finale naar Milaan mag. Tegenstander: West-Duitsland.

Marco van Basten en zijn West-Duitse schaduw Jürgen Kohler vochten verbeten duels uit.

Rode kaart Rijkaard nekt Oranje

In het stadion van het Milanese trio Gullit, Rijkaard en Van Basten begint Nederland niet onaardig aan de wedstrijd. Aron Winter krijgt twee goede kansen maar weet deze niet te benutten. Dan volgt een incident tussen Frank Rijkaard en Rudi Völler, waar beide spelers eerst geel maar uiteindelijk een rode kaart voor krijgen. Dat is vooral vervelend voor Nederland, dat tot op dat moment de overhand heeft. 

De Duitsers profiteren via Jürgen Klinsmann en Andreas Brehme van de ontstane wanorde in de Nederlandse defensie. Net als in de halve finale van het EK 1988 scoort Ronald Koeman tegen vanaf de penaltystip, maar dat blijkt nu niet voldoende. Nederland verliest met 2-1 en kan naar huis. Als troost krijgt het van de toernooi-organisatie wel een zilveren schaal mee, met daarin alle stadions gegraveerd.

KNVB Galerij

In de rubriek KNVB Galerij krijgen ‘verborgen’ memorabilia van de KNVB Campus de aandacht die ze verdienen. Eerder verschenen in deze serie onder meer Het schilderij van Pim Mulier, de bal van Just Göbel uit 1912, de EK-beker van 1988 en een door Louis van Gaal gesigneerde vaan.

KNVB Galerij KNVB Galerij Lees meer edities van de KNVB Galerij.

KNVB Campus | Voor de teams van morgen

De KNVB Campus is de plek waar onze nationale selecties trainen. Een plek ook die een aanzuigende werking heeft op mensen die van voetbal houden. En waar topsport en bedrijfsleven elkaar ontmoeten. Iedereen is welkom.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen