Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB Galerij, aflevering 64: Cup met Grote Oren in Amsterdam

KNVB Media
KNVB Media
20 september 2018, 16:25

Een zilveren herdenkingsplaquette herinnert aan de Champions League - finale van 1998 in Amsterdam. - Foto: KNVB Media

De KNVB Campus in Zeist herbergt vele historische schatten uit het rijke verleden van de voetbalbond, opgericht in 1889. In aflevering 64 aandacht voor de Champions League finale in 1998, die in de (toenmalige) Amsterdam ArenA werd gespeeld tussen Juventus en Real Madrid.

Het is ruim twintig jaar geleden dat in Amsterdam de Champions League finale plaatsvond. Met (sinds lange tijd) weer twee Nederlands clubs in het hoofdtoernooi van de Champions League, is dat een mooie aanleiding om terug te kijken op het duel op 20 mei 1998 tussen de Europese grootmachten Juventus en Real Madrid. Een duel ook met een Nederlands tintje, want ex-ploeggenoten Edgar Davids en Clarence Seedorf staan in deze wedstrijd tegenover elkaar.

De Cup met Grote Oren arriveert bij de Stopera.

Van EC I naar Champions League

Sinds het seizoen 1955/’56 spelen de clubkampioenen van elk land om de – door de UEFA georganiseerde - Europa Cup I. Met ingang van het seizoen 1992/’93 verandert dat: het toernooi krijgt een facelift en een nieuwe naam: de Champions League. De UEFA stelt tegelijkertijd hogere eisen aan de stadions waar de finale van de Champions League plaats mag vinden en oordeelt dat alleen stadions met vijf sterren zo’n finale mogen huisvesten.

De in augustus geopende Amsterdam ArenA voldoet aan die hogere eisen en dat verleidt de KNVB, de gemeente Amsterdam en de stadiondirectie ertoe de Arena naar voren te schuiven als decor voor een Champions League finale. Niet zonder succes: de UEFA maakt al snel bekend dat de finale van 1998 in Amsterdam gehouden zal worden.

Piet Keizer en Sjaak Swart nemen de Cup in ontvangst.

Mijatovic beslist finale

Gaandeweg het toernooi wordt duidelijk dat Amsterdam een aantrekkelijke finale krijgt. In de halve finales strijden Real Madrid, Borussia Dortmund, Juventus en AS Monaco om een finaleplaats. De Spanjaarden, met Clarence Seedorf in de selectie, en de Italianen, met Edgar Davids in de gelederen, kwalificeren zich uiteindelijk relatief gemakkelijk voor de apotheose in Amsterdam. Het Italiaanse Juventus staat daarmee voor de derde keer op rij in de eindstrijd (na winst op Ajax in 1996 en verlies tegen Borussia Dortmund in 1997). Real Madrid meldt zich voor het eerst sinds het seizoen 1980/’81 weer in de finale voor het meest aansprekende voetbaltoernooi van Europa.

Amsterdam, op 20 mei 1998 the Capital of Football.

Het is vanaf het begin, in een heerlijke voetbalsfeer, genieten in de Amsterdam Arena. Het tempo ligt hoog en beide teams krijgen veel kansen, maar lange tijd wordt er niet gescoord. Pas in de 67e minuut weet Pedrag Mijatovic namens Real de ban te breken: hij profiteert van wanorde in de defensie van Juventus en passeert van dichtbij keeper Peruzzi. De Italianen zijn niet bij machte die achterstand te repareren; ook Edgar Davids niet, die vlak voor tijd nog een uitstekende mogelijkheid krijgt (maar mist). Davids en Seedorf maken allebei de 90 minuten vol en ontvangen eveneens allebei een gele kaart van scheidsrechter Krug.

 

Perfecte organisatie

Als dank voor de perfecte organisatie ontvangt de KNVB een zilveren herdenkingsplaquette van de UEFA. Helaas is het sindsdien niet gelukt opnieuw een Champions League finale naar Nederland te halen. Volgens nieuwe richtlijnen moet een stadion minimaal 65.000 toeschouwers kunnen herbergen en die zijn er in Nederland niet. De finale van de Europa League daarentegen is wel een regelmatig terugkerend evenement: in 2002 (Rotterdam, een onverwachte thuiswedstrijd voor Feyenoord tegen Borussia Dortmund), 2006 (Eindhoven: Sevilla-Middlesbrough) en 2013 (Amsterdam: Chelsea-Benfica) was de ‘kleine’ Europese finale in Nederland te bezoeken.

Het opschrift van de plaquette.

KNVB Galerij

In de rubriek KNVB Galerij krijgen ‘verborgen’ memorabilia van de KNVB Campus de aandacht die ze verdienen. Eerder verschenen in deze serie onder meer Het schilderij van Pim Mulier, de bal van Just Göbel uit 1912, de EK-beker van 1988 en een door Louis van Gaal gesigneerde vaan.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen