Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB Galerij, aflevering 45: Veertig jaar KNVB

KNVB Media
KNVB Media
20 oktober 2017, 11:01

Het gedenkboek dat verscheen ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de (K)NVB. - Foto: KNVB Media

De KNVB Campus in Zeist herbergt vele historische schatten uit het rijke verleden van de voetbalbond, opgericht in 1889. In aflevering 45 van de KNVB Galerij aandacht voor het gedenkboek dat verscheen ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de (K)NVB.

De Nederlandschen Voetbalbond bestaat in 1929 alweer veertig jaar en wil dat jubileum onder meer luister bij zetten met een fraai Gedenkboek. Na overleg besluit het bestuur de bekende journalist Doe Hans te vragen het project op zich te nemen. Die aarzelt lang, maar voelt zich tenslotte toch zo vereerd dat hij aan de slag gaat.

Elftalfoto’s uit 1929, te vinden op pagina 62 in het jubileumboek.

Een bloemlezing

Het grootste probleem waarvoor de schrijver zich gesteld ziet, is ‘dat het boek, gezien de rijke en bewogen Bondsgeschiedenis, onmogelijk meer kan zijn dan een bloemlezing, een vogelvlucht’. Die bloemlezing smeert Hans vervolgens uit over 337 pagina’s, een heerlijke potpourri aan artikelen, afbeeldingen, grafiekjes, gelukwensen en karikaturen.

Na een bevlogen en zeer uitgebreid historisch overzicht van de eerste veertig jaar van de NVB (met bijvoorbeeld aandacht voor het bedrag van de in het seizoen 1894/’95 aangeschafte postzegels: 82 gulden en 89 en een halve cent), volgt een samenvatting van veertig jaar interlandvoetbal. Vervolgens mogen diverse coryfeeën hun gelukwensen opschrijven: naast de voorzitter van wereldbond FIFA, de burgemeester van Amsterdam en voorzitters van collega-sportbonden, zijn dat bijvoorbeeld ook een oud-bevelhebber van het leger en een oud-wethouder van onderwijs van de gemeente Amsterdam.

Het personeel van de NVB in 1929, op pagina 228 van het jubileumboek.

Koninklijk

De rest van het boek bestaat uit interviews met en herinneringen van (oud-)bestuursleden, (oud-)internationals en andere betrokkenen bij de voetbalsport in Nederland. De pagina’s worden hier en daar ‘opgeleukt’ met kleine kwinkslagen, zoals deze op bladzijde 257: 'Verschillende eerste-klas-voetballers hebben onlangs in Rotterdam gratis toegang gehad tot bokswedstrijden. Arme scheidsrechters!’. Waarmee maar weer wordt bewezen dat – helaas - ook vroeger de autoriteit van de scheidsrechter niet altijd geaccepteerd werd….

Karikaturen van bondsbestuurders, te vinden op pagina 111 in het jubileumboek.

Samensteller Hans schrijft in zijn voorwoord: ‘Moge dit Boek, in al zijn onvolledigheid, niettemin een getuigenis zijn van hetgeen de N.V.B. heeft bereikt en voor velen een herinnering vormen aan zonnige dagen en gelukkige jeugdjaren’. Dat is vast gelukt, want op 23 november 1929 laat koningin Wilhelmina weten dat de voetbalbond zich – vanwege al zijn verdiensten - voortaan koninklijk mag noemen, van N.V.B. naar K.N.V.B. dus.

KNVB Galerij

In de rubriek KNVB Galerij krijgen ‘verborgen’ memorabilia van de KNVB Campus de aandacht die ze verdienen. Eerder verschenen in deze serie onder meer Het schilderij van Pim Mulier, de bal van Just Göbel uit 1912, de EK-beker van 1988 en een door Louis van Gaal gesigneerde vaan.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen