Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB Galerij, aflevering 31: de Leeuw(in) op het oranjeshirt

KNVB Media
KNVB Media
6 juli 2017, 16:32

Te zien tijdens de openingswedstrijd van het EK Vrouwen: de leeuwin op de borst. - Foto: KNVB Media

De KNVB Campus in Zeist herbergt vele historische schatten uit het rijke verleden van de voetbalbond, opgericht in 1889. In aflevering 31 van de KNVB Galerij aandacht voor de leeuw op de borst van de Oranje-internationals.

Het Nederlands elftal wordt overal ter wereld - naast zijn spel - herkend aan zijn oranje shirts en de leeuw op de borst. Die leeuw is sinds 1907 op het shirt te vinden. De ene keer links, de andere keer rechts, soms zwart en soms wit, maar altijd prominent aanwezig. Na de onthulling van het nieuwe wapen op het shirt van de OranjeLeeuwinnen, kijken we naar de historie van de leeuw op het shirt.

Wisselend tenue

De eerste elftallen die eind negentiende, begin twintigste eeuw namens Nederland in het veld komen, doen dat in de shirts van de clubs waarvoor de spelers op dat moment uitkomen. De verschillende shirts (zowel effen als met verticale en horizontale strepen) zorgen voor een kleurrijk geheel, maar bemoeilijken het samenspelen.

Dat probleem wordt opgelost bij de eerste officiële interland die het Nederlands elftal speelt op 30 april 1905. Alle spelers dragen een wit shirt met een rood-wit-blauwe diagonale band. In 1907 verruilt Oranje dat tenue voor een gestreept shirt met leeuwenlogo. De strepen worden later losgelaten, maar de leeuw blijft een vast onderdeel van het shirt.

Het Nederlands elftal voorafgaand aan België-Nederland op 14 april 1907, de tweede wedstrijd met een embleem op de borst (uitslag 1-3).

Rechts of links?

In 1970 krijgt het Nederlands elftal een heuse kledingsponsor. Vanaf dat jaar gaat het Duitse bedrijf Adidas de Oranje-internationals aankleden. Er is slechts één probleem: sterspeler Johan Cruijff wordt gesponsord door Puma en weigert met de drie strepen van concurrent Adidas te spelen. Na enig geharrewar volgt een typische Nederlandse oplossing: Johan Cruijff voetbalt als enige met twee strepen.

Het zal in de jaren zeventig niet de enige opvallende afwijking in het tenue van Oranje zijn. Zo bevindt de leeuw zich voor dat decennium links op de borst, maar halverwege de jaren zeventig speelt Oranje ineens regelmatig met de leeuw aan de rechterkant van het shirt.

En het kan nog vreemder: tijdens de kwalificatiereeks voor het EK 1980 in Italië gaat de kledingsponsor opzichtig in de fout: wanneer Oranje aantreedt tegen onder meer IJsland en Italië, blijkt dat sommige shirts een leeuw op de rechterborst hebben, anderen op de linkerborst. Ook komt het voor dat de leeuw op het trainingsjack links zit en op het shirt eronder rechts, zoals bij de interland tegen de Sovjet-Unie op 5 oktober 1977. Het maakt een vreemde en onprofessionele indruk.

Elftalfoto voorafgaand aan de oefeninterland Italië-Nederland op 24 februari 1979 (uitslag 3-0).

Leeuwinnen voor de Leeuwinnen

Bij het aantreden van kledingsponsor Nike in 1996 krijgt de leeuw een modernere uitstraling, die tot 2013 het shirt van Oranje siert. Voor het 125-jarig jubileum van de voetbalbond, in 2014, ontwerpen Nike en de KNVB een nieuw wapen, gebaseerd op de leeuw van de jaren zeventig. Ook het Nederlands vrouwenelftal speelt in dit shirt, maar dat gaat met ingang van het seizoen 2018/'19 veranderen.

Vanaf dat seizoen staat er een leeuwin op het shirt van de OranjeLeeuwinnen. De onthulling van dit shirt stond gepland voor 2018, maar ter gelegenheid van WEURO 2017 dragen de Oranjevrouwen het nieuwe tenue eenmalig tijdens de openingswedstrijd tegen Noorwegen.

'Wij zijn de Leeuwinnen en dat is wat we dragen.'

KNVB Galerij

In de rubriek KNVB Galerij krijgen 'verborgen' memorabilia van de KNVB Campus de aandacht die ze verdienen. Eerder verschenen in deze serie onder meer Het schilderij van Pim Mulier, de bal van Just Göbel uit 1912, de EK-beker van 1988 en een door Louis van Gaal gesigneerde vaan.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen