Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB Galerij, aflevering 30: De WK2018-bid voetbaltas

KNVB Media
KNVB Media
29 juni 2017, 10:10

De tas waarmee Johan Cruijff het bidbook overhandigde aan toenmalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter. - Foto: KNVB Media

De KNVB Campus in Zeist herbergt vele historische schatten uit het rijke verleden van de voetbalbond, opgericht in 1889. In aflevering 30 van de KNVB Galerij aandacht voor de voetbaltas waarmee Nederland en België in 2010 het WK 2018 probeerden binnen te halen.

Met de Confederations Cup - de officiële voorbereiding op het WK 2018 -  in volle gang en de kranten vol over mogelijke omkoping rond de toekenning van het WK 2022 aan Qatar, is het een mooi moment om terug te kijken op de poging die Nederland en België in 2010 ondernamen om het WK 2018 te mogen organiseren.

Succesvol EURO 2000

Nederland en België doen, onder de geuzennaam 'The Low Countries', in 2000 iets heel bijzonders: voor het eerst in de historie organiseren twee landen samen het EK voetbal. Ondanks alle twijfels vooraf is EURO 2000 een groot succes en in de jaren die volgen vinden ook het WK 2002 (Japan en Zuid-Korea) en EURO 2008 (Oostenrijk en Zwitserland) in twee landen plaats. 

Wanneer de FIFA in 2007 bekend maakt een bidprocedure te starten voor de organisatie van de WK's in 2018 en 2022, gaat het opnieuw kriebelen in Brussel en Zeist. De KNVB en KBVB steken de koppen bij elkaar en besluiten een poging te wagen de organisatie van het WK 2018 binnen te halen. Daarbij ondervinden de Lage Landen wel stevige concurrentie van Engeland, Rusland en het Iberische duo Spanje en Portugal.

Nederland en België wilden het groenste WK ooit organiseren met de slogan 'Together for Great Goals'.

Together for great goals

In maart 2009 melden Nederland en België zich officieel aan bij de FIFA. De beide landen zetten vol in op 'het groenste WK ooit', waarbij de afstanden tussen de stadions klein zijn en het transport milieuvriendelijk is (goed openbaar vervoer en - uiteraard - de fiets). De Lage Landen beschikken daarnaast over een extra pluspunt in de vorm van een ruime hoeveelheid kwalitatief goede hotelkamers. Minpunten zijn een weifelende overheid die niet staat te springen om de FIFA de vrije hand te geven op verkeerstechnisch (eigen rijbanen) en financieel (belastingvrije inkomsten) gebied, en het ontbreken van stadions voor 80.000 supporters. 

Toch groeit het vertrouwen in een succesvolle afloop, zeker wanneer prominenten als Johan Cruijff, Pieter van den Hoogenband, Ruud Gullit, Paul van Himst, Jean-Marie Pfaff en Leontien van Moorsel zich achter de kandidatuur scharen. Onder de noemer 'Together for Great Goals' overhandigt een delegatie van de KNVB en KBVB begin mei 2010 een voetbaltas, inclusief bidbook, aan FIFA-voorzitter Blatter. Op de fiets uiteraard!

Overhandiging Bidbook Overhandiging Bidbook Een delegatie met onder andere Johan Cruijff en Ruud Gullit bracht het bidbook op de fiets naar het FIFA-kantoor.

Omkoping?

De toewijzing van de twee eindrondes vindt plaats in december 2010 en de uitslag leidt tot veel discussie. Tot ieders verrassing krijgt Rusland de organisatie van het WK 2018, terwijl het WK 2022 in Qatar plaats zal vinden. Met name de keuze voor Qatar verbaast velen: een voetbaltoernooi in een land waar alle voetbalstadions nog gebouwd moeten worden en het zomers 40 tot 50 graden wordt, wie bedenkt dat? 

Al snel doen geruchten over omkoping de ronde, die de FIFA verontwaardigd van de hand wijst. Toch start de Amerikaanse aanklager Michael Garcia in juli 2012 een onderzoek naar corruptie binnen de FIFA en vooral de toewijzing van de WK’s aan Rusland en Qatar. Zijn rapport lag drie jaar in een la, maar is openbaar nadat de Duitse krant Bild de hand had weten te leggen op een exemplaar.

Het rapport signaleert een aantal vreemde zaken rond het bid van Qatar en pleit daarnaast het Nederlands/Belgische bid helemaal vrij. Eerder al heeft de KNVB zelf een onafhankelijk onderzoek uit laten voeren naar de bidprocedure. De conclusie: de Stichting Kandidatuur WK 2018 heeft geen verboden betalingen verricht. Daarmee kan het Nederlandse (bid)boek WK 2018 dicht. Wat resteert is de WK2018-voetbaltas, met bidbook, glossy magazine en een handdoek, nu te vinden op de KNVB Campus.

Ook het Nederlands elftal schaarde zich tijdens het WK 2010 in Zuid-Afrika achter het WK Bid.

KNVB Galerij

In de rubriek KNVB Galerij krijgen 'verborgen' memorabilia van de KNVB Campus de aandacht die ze verdienen. Eerder verschenen in deze serie onder meer Het schilderij van Pim Mulier, de bal van Just Göbel uit 1912, de EK-beker van 1988 en een door Louis van Gaal gesigneerde vaan.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen