Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

UEFA A 2021/’22 van start: 64 deelnemers hopen stap in carrière te zetten

KNVB Media
KNVB Media
18 juni 2021, 12:57

De deelnemers aan de UEFA A en UEF A Youth opleidingen zullen het komende seizoen meerdere keren naar Zeist komen voor centrale bijeenkomsten met experts uit bepaald vakgebieden. - Foto: KNVB Media

De opleidingen UEFA A en UEFA A Youth zijn vorige week in Zeist van start gegaan. 64 deelnemers, waaronder ex-internationals Wesley Sneijder en Robin van Persie, hopen het komende jaar het diploma te behalen en zo een volgende stap in hun trainerscarrière te zetten.

Verdeeld over vier dagen kwamen de 64 deelnemers naar Zeist om, waar nodig, kennis met elkaar te maken. 32 van hen volgen de opleiding UEFA A voor senioren en worden klaargestoomd voor een trainerscarrière in de top van het amateurvoetbal of het assistent-trainerschap in het betaald voetbal. De overige 32 deelnemers volgen de opleiding UEFA A Youth, waarmee ze aan de slag mogen als jeugdtrainer in de hogere landelijke divisies. De deelnemers zijn vooraf onderworpen aan een toelatingsprocedure, waarbij ze onder meer zijn beoordeeld op hun cv en een opdracht uit hebben moeten voeren om hun inhoudelijke kennis te toetsen. 

Theorie en praktijk

— Gert Aandewiel

De deelnemers zullen het komende seizoen meerdere keren naar Zeist komen voor centrale bijeenkomsten, waar experts uit bepaalde vakgebieden theoretische les zullen geven. Het grootste deel van de opleiding volgen de deelnemers echter op de club waar ze werken of stage lopen. “Daar moet de theorie omgezet worden naar de praktijk”, zegt Gert Aandewiel namens KNVB Academie. “De  deelnemers lopen stage op het niveau waar ze voor opgeleid worden. Op hun stage moeten ze verschillende opdrachten uitvoeren. Tijdens groepsbijeenkomsten gaan we bij de verschillende clubs langs om hen aan het werk te zien.”

Tijdens de opleiding worden vijf kerntaken behandeld waarop de deelnemers uiteindelijk beoordeeld worden: het geven van trainingen, het coachen van wedstrijden, ondersteunen van voetbaltechnisch beleid, samenwerken met het begeleidingsteam en het scouten van spelers. “Daarnaast kijken we heel erg naar hun persoonlijke ontwikkeling”, zegt Aandewiel. “We vinden het belangrijk dat ze uiteindelijk op een inspirerende manier leiding kunnen geven.”

Volgende stap

— Jason Oost als speler van Jong Oranje in 2006

Oud-prof Jason Oost is een van de deelnemers. Hij volgt de opleiding UEFA A Youth. “Ik heb hiervoor met veel plezier de opleidingen UEFA C en UEFA B gedaan. Graag wil ik nu een volgende stap in mijn ontwikkeling maken. Ik vind het uitdagend om nieuwe dingen te leren, bijvoorbeeld over periodisering. Docent Peter van Dort van de KNVB schijnt daar een expert in te zijn. Ook op andere vlakken hoop ik mij verder te ontwikkelen.”

De oud-aanvaller werkte het afgelopen seizoen als assistent-trainer bij RKC Waalwijk en was daarvoor werkzaam in de jeugdopleiding van Almere City FC. Komend seizoen heeft hij Sparta Rotterdam onder 16 onder zijn hoede. “Ik zie de opleiding echt als een verrijking. Je werkt in groepen samen en krijgt de kans om een kijkje in de keuken te nemen bij andere clubs. Ik heb een eigen voetbalvisie ontwikkeld, maar tijdens de opleiding wissel je ook inzichten uit met andere deelnemers en docenten. Dat is heel waardevol.”

 

Nourdin Boukhari

Bij dezelfde club werkt ook Nourdin Boukhari aan zijn doel: de eerste Marokkaanse hoofdtrainer worden bij een Nederlandse club in het betaald voetbal. Het was Leo Beenhakker, destijds technisch adviseur bij Sparta, die hem op het trainerspad zette. "Hij zei: 'Ik zie in jou een toekomstige trainer.' Ik was toen als 35-jarige speler al bezig met de jonkies in de selectie. Mimoen Mahi bijvoorbeeld, die maakte later een mooie transfer naar FC Groningen.  

Ik zie de opleiding echt als een verrijking

Boukhari begon als spitsentrainer bij de Onder 17 van Sparta. Dat beviel. Daarna werd ik assistent bij Onder 19. Ik ben mijn TC 3 (UEFA C) en TC 2 (UEFA B) gaan halen. Afgelopen seizoen zou ik Jong Sparta onder me hebben. Dat viel door corona grotendeels in het water. Maar gelukkig liep ik ook mee als assistent bij het eerste. Van iemand als Henk Fraser pik je zo veel op. Dit jaar ben ik een van zijn assistenten en volg ik de opleiding UEFA A. 

Trainer is een ervaringsvak. Maar de opleiding van de KNVB helpt je wel op bepaalde punten. Jan Zoutman en Gert Aandewiel zijn ervaren docenten. En van je collega's pik je ook veel op. Dit jaar zit Wesley Sneijder bij mij in de klas. Die heeft toch ook het nodige meegemaakt. Hoe meer verantwoordelijkheid je krijgt, hoe meer er op je afkomt. Daar structuur in aanbrengen, daar wil ik onder andere mee aan de slag het komende jaar.

— Nourdin Boukhari wint een kopduel voor NAC Breda tegen FC Twente in de halve finale het KNVB Bekertoernooi . 

Betere trainer worden 

Oost hoopt door de opleiding UEFA A Youth te volgen uiteindelijk een betere trainer te worden. “Ik vind het leuk om jeugd te helpen ontwikkelen, om ze stappen te laten maken. Er valt in mijn ogen nog een wereld te winnen in het jeugdvoetbal. Ik hoop spelers de tools te kunnen geven en wil ze inspireren om het maximale uit hun potentieel te halen. Dat is heel dankbaar werk.” 

Ik wil die jongens helpen hun droom waar te maken

Boukhari kan dat alleen maar beamen. "Ik wil die jongens helpen hun droom waar te maken, want ik weet hoe mooi het is. Ik heb gevoetbald onder Van Hanegem, Rijkaard, Koeman, Van Gaal. Ik heb goed naar ze geluisterd, maar ik ben Nourdin Boukhari en doe het op mijn manier. Een les hadden ze allemaal: je moet er keihard voor werken. En dat zeg ik ook tegen de jongens. Anders zie ik je volgend jaar in de voorbereiding maar dan speel jij bij de amateurs." Tijdens de play-offs om Europees voetbal speelde Sparta tegen Feyenoord. Bouhkari: "In De Kuip kwam ik Leo Beenhakker tegen. Hij vroeg hoe het trainerschap beviel. Ik zei: 'goed'. Dat maakte hem trots. Hij had het goed gezien." 

Na twee uitdagende jaren, die soms met horten en stoten verliepen door de coronapandemie, hoopt Aandewiel dit seizoen op een rustiger jaar. Met hopelijk volgend jaar mei veel geslaagde trainers. “Dat is wel het doel. De afgelopen twee jaren waren best lastig voor de opleidingssituatie en het voetballen. Maar we hopen dat we er dit seizoen weer een mooi jaar van kunnen maken.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen