Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Profiel Jeanet van der Laan: van Oranje naar de Tweede Kamer

KNVB Media
KNVB Media
10 mei 2024, 15:09

Jeanet van der Laan boekte succes als voetballer en als bestuurder. - Foto: KNVB Media

Jeanet van der Laan is nog altijd wekelijks op de velden te vinden met de veteranen van FC Lisse na een glansrijke voetbalcarrière. Ze werd met Ter Leede drie keer landskampioen en speelde namens Nederland 29 interlands. Na haar voetballoopbaan zag ze dat je als bestuurder via de sport kunt doordringen tot in de haarvaten van de samenleving. Van de Laan pakte die rol onder meer als fractievoorzitter, wethouder en Tweede Kamerlid. Een nadere kennismaking met één van de kandidaten om bondsvoorzitter van de KNVB te worden.

Jeanet van der Laan merkte op 15-jarige leeftijd al hoe groot de maatschappelijke impact van voetbal is. Ze was in 2005 plotseling landelijk nieuws toen ze met de jongens B1 van FC Lisse kampioen werd en promoveerde naar de landelijke divisie. Daarin mochten geen meisjes spelen. Zelfs de nationale televisie kwam langs voor een reportage. "Gelukkig werden de regels aangepast. Met als gevolg dat ik mij heb kunnen ontwikkelen tot OranjeLeeuwin. Na mij volgden vele andere meisjes. Het zaadje is toen geplant."

All Stars

Van der Laan groeide op in de Bollenstreek. Daar ontdekte ze al op jonge leeftijd de liefde voor de bal. "Het plezier. Met je voetbalmaatjes dagen doorbrengen op je club en dan vies en vermoeid thuiskomen. Voor mij is er niks mooiers dan vers gemaaid gras, een zonnetje en dan een wedstrijd spelen."

Jeugdsentiment. En dat geluksgevoel ervaart Van der Laan nog steeds. "Na mijn topsportcarrière ben ik gaan voetballen bij de veteranen van FC Lisse 1. Samen met onder andere mijn broer, mijn vader en met de topscorer aller tijden van FC Lisse. Iedere zaterdag om 15.00 uur proberen we de sterren van de hemel te spelen, maar inmiddels zijn we net All Stars."

Jeanet van der Laan (onder, tweede van links) in het Nederlands vrouwenteam in 2008.

Kampioen met Wiegman en Koster

Vrouwelijke rolmodellen waren er niet in mijn tijd. Gelukkig is dat nu wel anders

Naast zelf voetballen staat ze graag langs de lijn bij haar drie zoons. "Twee spelen bij FC Lisse en één speelt in de opleiding van een BVO. Voetbal is hun leven en dat bindt ook ons gezin. Er is bijna elke dag wel voetbal op de tv, dus dat staat aan. Verder ben ik natuurlijk een Oranjefan en ga ik geregeld naar een interland van zowel vrouwen als mannen. Buitenlandse wedstrijden vind ik ook echt leuk. Vorig seizoen zijn we met de familie naar PSG gegaan om Messi te zien spelen." Zelf heeft Van der Laan nooit een voetbalidool gehad die haar inspireerde. Ongewild. "Vrouwelijke rolmodellen waren er niet in mijn tijd. Gelukkig is dat nu wel anders."

Toch kijkt ze met trots terug op haar tijd als voetballer. Hoogtepunt is het eerste landskampioenschap met Ter Leede. "We hadden toen zo’n goed team met onder andere Daphne Koster, Sarina Wiegman, Marion van der Ploeg. Ja, daar train je al die jaren ook hard voor. Wat een ontlading! En tegen Duitsland spelen in de Kuip vergeet ik ook nooit meer natuurlijk." Van der Laan zou uiteindelijk 29 keer het Oranjeshirt aantrekken. De echte doorbraak van het vrouwenvoetbal in Nederland volgde nadat ze was gestopt. Maar het EK 2017 roept alsnog veel emoties op. "Voor aanvang van de openingswedstrijd in Utrecht kregen alle ex-Oranje-internationals met terugwerkende kracht hun 'haasje'. De onderscheiding die je normaal gesproken na je eerste interland ontvangt. De EK-titel van de Oranjevrouwen heeft zoveel impact gehad op de waardering en populariteit van het vrouwen-en meisjesvoetbal. Meisjes hadden ineens rolmodellen en jongens zagen dat vrouwen wel degelijk kunnen voetballen."

Kracht van sport

Jeanet van der Laan bij haar club FC Lisse.

Na haar voetballoopbaan ontkiemde het zaadje dat bij de 15-jarige Van der Laan was geplant. Ze ziet het als haar 'taak' om de maatschappelijke waarde van sport - en voetbal neemt hier een bijzondere positie in - uit te dragen en te verstevigen. "Die waarde is enorm. Voetbal staat voor plezier, sociale cohesie, emancipatie, integratie en gezondheid. Het amateurvoetbal is in gemeentes bijvoorbeeld onmisbaar voor het welzijn van inwoners."

Hoe doe je dat? Door de kracht van sport in beleid en besluiten te verankeren. "Als voormalig fractievoorzitter, wethouder, voorzitter van de landelijke afdeling Sport en Bewegen en Tweede Kamerlid heb ik veel politiek-bestuurlijke ervaring opgedaan, waarbij lobbyen, beïnvloeden en netwerken belangrijk zijn. Evenals de ceremoniële kant van de voorzittersfunctie, zowel op lokaal, nationaal als internationaal niveau."

Politiek-bestuurlijke ervaring met sportbeleid

Vanwege haar politiek-bestuurlijke werk kon Van der Laan geen functie bekleden bij een voetbalclub in verband met mogelijke belangenverstrengeling. "En dat is maar goed ook, want ik vind integer bestuur erg belangrijk. Wel hield ik me in die rol dus bezig met beleid en besluiten die het voetbal aangaan. Zoals het WK2027 naar Nederland halen, de realisatie van de nieuwbouw van FC Lisse, het invoeren van een digitale meldplicht bij stadionverboden, matchfixing strafbaar stellen, een lokaal sportakkoord en een landelijk sportakkoord maken met extra geld voor de breedtesport. Een sportwet in gang zetten met eindelijk de politieke erkenning voor de waarde van sport. Het onderscheiden van vrijwilligers. Enzovoorts."

Deze politiek-bestuurlijke ervaring met sportbeleid in combinatie met een groot (internationaal) netwerk zowel binnen als buiten de sport en voetbal DNA wil ze inzetten voor het Nederlandse voetbal. "Ik ben topsporter geweest en ik speel al heel lang in de amateurtak. De bond zoekt iemand die beide kanten onafhankelijk kan verbinden. Mijn voordeel is dat ik niet alleen van het betaalde voetbal, of van het vrouwenvoetbal, of van het amateurvoetbal ben, maar gewoon van het voetbal."

Van en voor iedereen

Dat wij-gevoel behouden en waar nodig creëren is in haar ogen een belangrijke taak van de bondsvoorzitter. "Wij zijn voetbal, met z’n allen. Daarom wil ik zichtbaar zijn en in gesprek blijven met leden. Met mensen uit het amateurvoetbal, uit het betaald voetbal. Ik wil dat leden zich gehoord voelen. De verantwoordelijkheden kunnen verschillend zijn, maar voetbal is wat ons bindt. En dat het Nederlandse voetbal wel ergens voor staat, dat is duidelijk. Dat wil ik graag als ambassadeur uitdragen; zeker ook internationaal. Zo bouwen we verder aan een voetbalcultuur die van en voor iedereen is. Ik zal pal voor de waarde van het voetbal gaan staan."

Het zaadje dat bij de B-junior werd geplant, kan als bondsvoorzitter volledig tot bloei komen. Van der Laan kijkt er naar uit en wil benadrukken hoe belangrijk voetbal is voor het land. "Niet alleen het profvoetbal, maar ook de dorpsclub waar ieder weekend mensen samenkomen om elkaar te ontmoeten. Er is in onze samenleving geen andere plek waar iedereen samen op het veld staat of samen voor dezelfde club juicht, van schoonmaker tot Zuidas-advocaat, van stad tot regio. Die verbindende kracht is enorm. Er gebeurt zoveel goeds in en om het voetbal. De KNVB organiseert het voetbal in alle verschijningsvormen en om dat als voorzitter te mogen stimuleren, lijkt me een enorme eer."

Drie vragen over de nieuwe bondsvoorzitter van de KNVB Drie vragen over de nieuwe bondsvoorzitter van de KNVB Lees hier meer over de rol en benoeming van de bondsvoorzitter. Profiel Frank Paauw: ervaren bestuurder én groot voetballiefhebber Profiel Frank Paauw: ervaren bestuurder én groot voetballiefhebber Lees hier het persoonlijke profiel van Frank Pauw.

Profiel Hans Nijland: verbinder die mensen in hun kracht wil zetten Profiel Hans Nijland: verbinder die mensen in hun kracht wil zetten Lees hier het persoonlijke profiel van Hans Nijland.

Laatste artikelen