Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'In het amateurvoetbal komen alle lagen van onze samenleving bij elkaar'

KNVB Media
KNVB Media
26 juni 2022, 9:00

PvdA Tweede Kamerlid Mohammed Mohandis. - Foto: Sandra Zeilstra

In aanloop naar het debat in de Tweede Kamercommissie Sport op woensdag 29 juni aanstaande geeft een aantal Kamerleden hun visie op de rol van voetbal en sport in het algemeen in de samenleving. PvdA Tweede Kamerlid Mohammed Mohandis bijt het spits af.

1) Welke kans en uitdaging ziet u de komende drie jaar voor het Nederlandse voetbal?

Alle projecten waar KNVB sportcoaches een rol spelen moeten worden uitgebreid.

Er is in Nederland een enorm potentieel van jonge kinderen die graag willen sporten maar niet altijd een voetbalvereniging kunnen bereiken. Het Nederlandse voetbal staat voor de grote uitdaging om die kinderen beter te ondersteunen in hun reis naar een vereniging. De redenen waarom jonge sporters niet lid worden van een vereniging kunnen uiteenlopend zijn, bijvoorbeeld door een ‘niet stimulerend’ sociaal netwerk, beperkte middelen of het onbekend zijn met de lokale regelingen die voetballen (financieel) toegankelijk maakt. Het enorme talent dat dagelijks op straat voetbalt kan met de juiste begeleiding van enorme betekenis zijn, als hij of zij tijdig bij een voetbalvereniging terecht komt. Alle projecten waar KNVB sportcoaches een rol spelen moeten worden uitgebreid.   

2) Bent u voor of tegen de Super League?

Tegen. Er is nu al sprake van financiële- en vermogensongelijkheid in diverse Europese competities. Dit is misschien niet helemaal te voorkomen, omdat winnende clubs meer geldschieters aantrekken en daardoor met de allerbeste spelers prijzen en geld binnenhalen. Deze cirkel is dus moeilijk te doorbreken en een Super League versterkt dit alleen maar. De gedachte achter deze League heeft geen enkele maatschappelijke meerwaarde en is louter financieel gedreven. Het levert de kijkers, de volgers en de fans niet meer op. De charme van de huidige topcompetities is dat deze ook nog toegankelijk zijn voor clubs uit divisies waar promotie plaatsvindt. Kortom, de Super League is een slecht plan en versterkt alleen maar de tweedeling in de topsport.

3) Is sporten een recht of een plicht?

Het is zo belangrijk dat elk kind mag ervaren hoe belangrijk bewegen is

Een wat een oneerlijke tegenstelling, ze gaan beiden prima hand in hand. Een plicht, omdat het belangrijk is om sport en bewegen een onmisbaar onderdeel te laten zijn van het basisonderwijs. Het is zo belangrijk dat elk kind mag ervaren hoe belangrijk bewegen is. Een recht omdat elk talent dat voetbalt op een trapveldje altijd een eerlijke kans moet krijgen op elke vereniging. Dus geen verkapte wachtlijsten, wanneer ouders om welke reden dan ook minder betrokken zijn (sommige verenigingen hanteren terecht een extra toeslag omdat vrijwilligerstaken niet worden nagekomen). Laat ik helder zijn: ouderbetrokkenheid is essentieel en soms ook onmisbaar voor een kind om goed te kunnen sporten. Juist voor die groep waar dat toch minder is, mogen jonge talentvolle sporters niet gedupeerd worden. Ik gun elk kind in Nederland toegang tot een sportvereniging.  

4) Wat is de maatschappelijke waarde van het Nederlandse amateurvoetbal?

In Gouda heb ik als jarenlang lid van diverse voetbal- en zaalvoetbalverenigingen ervaren wat de positieve en sociale impact is op jonge kinderen, op ouders en op een hele wijk. Het verbindt, het verenigt, het verbroedert. Het zijn de amateurvoetbalverenigingen waar alle lagen van onze samenleving in het weekend bij elkaar komen om te ontspannen en te leren dat we elk talent moeten waarderen en moeten stimuleren om verder te groeien.  

5) Wat is uw favoriete voetbalshirt aller tijden, amateur- of professioneel? En waarom?

Het shirt van Feyenoord is mijn favoriet, omdat het symbool staat voor strijd en rood-wit de kleuren van mijn stad Gouda zijn. Feyenoord staat voor emotie, verbroedering en geloof dat de kracht van samen sterker is dan die van het allerbeste individu.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen