Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Impact corona na zwaar jaar beperkt door incidentele meevallers

KNVB Media
KNVB Media
12 november 2021, 12:00

In het seizoen 2020/'21 keerden we terug op het voetbalveld. - Foto: KNVB Media

Uit het vandaag gepubliceerde jaarverslag van de KNVB blijkt dat de voetbalbond vanwege corona een zwaar seizoen 2020/’21 achter de rug heeft. De vanwege corona verwachte ledendaling viel echter mee (er lijkt inmiddels zelfs sprake te zijn van een stabilisatie) en dankzij incidentele inkomsten werd alsnog geen verlies geleden.

In de coronatijd zijn de Nederlanders fors minder gaan sporten. Daarom was de verwachting dat het aantal KNVB-leden zou afnemen. Zeker aangezien de amateurs heel weinig wedstrijden mochten spelen, de kantines veelal dicht waren en het verenigingsleven vaak op een laag pitje stond. Uiteindelijk daalde het totale ledenbestand van 1.179.933 in seizoen 2019/’20 naar 1.157.479 leden in seizoen 2020/’21. Daarmee is de KNVB nog altijd veruit de grootste sportbond. Voor het eerst sinds vele jaren zette de jaarlijkse groei van het aantal vrouwelijke leden niet door (een daling van 162.471 naar 161.242 leden), maar bij de vrouwen was er wel groei in de regio’s West 1 en West 2, en in de leeftijdscategorieën Onder 7, Onder 19 en Senioren. Ook bij de jongens was er groei bij Onder 7, waardoor de totale aantallen in de allerjongste categorie stegen van 38.992 naar 42.621 leden. Dat is hoopgevend, evenals de recente ontwikkelingen na het afgesloten seizoen. Hoewel we uiteraard nog geen zicht hebben op het gehele nieuwe seizoen (2021/’22), lag het aantal actieve leden op 1 oktober 2021 0,7 procent boven dat van 1 oktober 2020.

— FC Twente vrouwen kroonde zich tot landskampioen in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen.

Financiën

In het financiële boekjaar (1 juli 2020 t/m 30 juni 2021) lagen de amateurcompetities grotendeels stil en moesten onder meer het Nederlands elftal en de OranjeLeeuwinnen een aantal keer zonder toeschouwers spelen. Financieel betekende dit voor de KNVB lagere afdrachten door verenigingen en minder inkomsten uit de kaartverkoop. In totaal liep de KNVB vanwege corona zo’n 20 miljoen euro aan inkomsten mis. De helft daarvan kon worden opgevangen met kostenbesparingen. In de twee kwartalen waarin de omzetdaling het sterkst was, heeft de KNVB (net als meer dan 100.000 bedrijven en organisaties) gebruik gemaakt van de NOW-regeling van de overheid, waarmee het personeel is doorbetaald. De reguliere bedrijfsvoering liep echter in de rode cijfers, maar dankzij incidentele financiële meevallers kwam de KNVB alsnog uit op een positief resultaat van 4,3 miljoen euro. Die meevallers waren onder meer de transferopbrengst voor voormalig bondscoach Ronald Koeman aan het begin van het seizoen en de deelname aan EURO2020 aan het slot van het seizoen. In deze beide kwartalen is geen gebruik gemaakt van de NOW-regeling.

— De KNVB is nog altijd veruit de grootste sportbond met 1.157.479  leden.

Tevreden

De laatste twee seizoenen zijn financieel gezien sterk beïnvloed door corona. Het seizoen 2019/’20 eindigde met een verlies van 6,9 miljoen euro en met het resultaat van seizoen 2020/’21 erbij is er dus sprake van een tekort van 2,5 miljoen euro over de afgelopen twee jaar. Gezien de omstandigheden is de KNVB tevreden met dit cijfer. Met de steun van de overheid, FIFA, UEFA en NOC*NSF, de loyaliteit van de partners, de buitengewone inspanningen van de medewerkers en vrijwilligers en de incidentele inkomsten, kon de negatieve impact van corona tot nu toe redelijk worden opgevangen.

De KNVB heeft geen winstoogmerk en al het geld dat binnenkomt gaat naar het Nederlandse voetbal. Zo wordt aan de leden voorgesteld een deel van het positieve resultaat opzij te zetten voor het verder ontwikkelen van de opleidingen en er komt gerichte ondersteuning voor lokaal maatwerk en voor cursisten uit specifieke doelgroepen die trainer of scheidsrechter willen worden. Dit laatste is in lijn met de diversiteitsdoelstellingen van de KNVB. Ook wordt voorgesteld verder te investeren in de infrastructuur en diverse programma’s, waaronder die van nationale (jeugd)teams, de VAR en het gebruik van sportieve data.

In het nieuwe jaarverslag staan tevens de vorderingen per strategische pijler beschreven: aantrekkelijk voetbalaanbod, opleiding & ontwikkeling, Oranje, innovatie en topservice. Evenals alle maatschappelijke initiatieven.

Jaarverslag 2020/'21 Jaarverslag 2020/'21 Ga naar het volledige jaarverslag over het seizoen 2020/'21

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen