Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranje opent sporttuin in Prinses Máxima Centrum

Stephan Oexman
KNVB Media
6 juni 2018, 10:41

Matthijs de Ligt voetbalt met patiënten van het Prinses Máxima Centrum. - Foto: KNVB Media

De spelers van het Nederlands elftal hebben vanmiddag, dinsdag 5 juni, een sporttuin in het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie geopend. De internationals hebben op hun kosten de tuin laten aanleggen in het grootste kinderkankerziekenhuis in Europa.

Vorig jaar maart deed de spelersgroep van het Nederlands elftal een donatie voor het aanleggen van de tuin. Direct uit Turijn, waar Oranje gisteren met 1-1 gelijkspeelde tegen Italië, ging een groot deel van de spelersgroep en staf naar Utrecht voor de opening van de tuin.

Trots

“Het is echt prachtig geworden”, zegt aanvoerder Virgil van Dijk over de sporttuin. “Het is geweldig om die kinderen zo vrolijk te zien en te zien lachen. Als team vinden we het heel belangrijk om een steentje bij te kunnen dragen aan de maatschappij. Ook oud-spelers als Wesley Sneijder en onze voormalig teammanager, Hans Jorritsma, hebben hier een grote rol in gehad.”

“Om hier vandaag bij aanwezig te zijn is voor ons iets heel kleins, maar we zijn heel trots dat we hier onze bijdrage aan hebben geleverd. Je wil altijd kinderen blij maken en zien lachen, zeker de kinderen die hier in het ziekenhuis verblijven.”

Aanvoerder Virgil van Dijk deelt een handtekening uit.

Wormhoudt

Extra bijzonder is de rol van René Wormhoudt, herstel- en conditietrainer van het Nederlands elftal. Naast zijn werkzaamheden voor de KNVB ontwerpt Wormhoudt ook omgevingsruimten, zoals sportaccomodaties en buitenruimten. Zo ontwierp hij ook de tuinen in het Prinses Máxima Centrum, waaronder de sporttuin die door de spelers van het Nederlands elftal is gedoneerd.

“De tuin is zo ingericht dat de kinderen die ziek zijn, maar ook hun broers, zussen en ouders én de mensen die hier werken, op een leuke manier als afleiding kunnen bewegen”, vertelt Wormhoudt over de sporttuin. “Bewegen is natuurlijk ontzettend belangrijk om fit en gezond te blijven. En afleiding, met de leuke kleuren, de leuke vormen en de speelse dingen, zorgt ervoor dat je hier graag even verblijft - zodat je even in een andere situatie terechtkomt.”

René Wormhoudt (in het midden in het grijze trainingspak) luistert naar een arts van het Prinses Maxima Centrum.

Veelzijdigheid

Of er een overeenkomst is tussen zijn werk voor het Nederlands elftal en het ontwerp van locaties als deze? “Ja, er zit een enorme overlap in. Beter kunnen bewegen telt voor mensen die minder fit zijn, maar ook voor mensen die heel erg fit zijn. Juist in de topsport gaat het om procenten. Als je daar winst wil maken, moet je niets weglaten. En zeker de veelzijdigheid niet, die we ook toepassen in de warming-up en delen van de training. Die veelzijdigheid komt ook hier in de tuin weer terug.”

Wormhoudt genoot van de middag, zoals alle aanwezigen genoten. De spelers van het Nederlands elftal en de kinderen maakten direct gebruik van de tuin, door samen onder andere te voetballen, te hockeyen en te basketballen. Even stond voor iedereen het sporten en het plezier voorop en alle andere narigheid op de achtergrond.

De spelers van het Nederlands elftal en de kinderen maakten direct gebruik van de tuin, door samen onder andere te voetballen, te hockeyen en te basketballen.

Prinses Máxima Centrum

Het Prinses Máxima Centrum werd vandaag, dinsdag 5 juni, geopend door koningin Máxima. Het centrum, een initiatief van ouders van patiënten en kinderoncologen, heeft als missie de overlevingskans en de kwaliteit van leven van kinderen met kanker te vergroten. Nog steeds overlijdt in Nederland één op de vier kinderen met kanker aan deze ziekte.

Dat moet en kan beter. Daarom komt in het Prinses Máxima Centrum alle kinderoncologische zorg én alle research samen op één locatie. Die bundeling van kennis en expertise van zowel zorg als research is nodig om meer kinderen met kanker te genezen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen