Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

EK CP Dag 2: 'Goed begonnen, nu doortrekken'

Ruud Scheper
KNVB Media
26 juli 2018, 18:00
1:10

Spanje verloor ook zijn tweede duel. Oekraïne was te sterk. - Foto: KNVB Media

Het is de day after. Opnieuw lopen de temperaturen in Nederland op tot ver boven de dertig graden, maar tropische temperaturen of niet, de glimlach is niet van de Nederlandse gezichten af te slaan deze donderdagmorgen. Harm Panneman voorop. “Een jongensdroom”, zo betitelt hij de openingswedstrijd van het EK. En dat terwijl hij eigenlijk op vakantie zou zijn in Oostenrijk.

Op social media regent het enthousiaste reacties na de eerste dag van het EK, met als klap op de vuurpijl de gewonnen openingswedstrijd tegen Duitsland. De sfeer langs de kant, de ongekende passie waarmee de mannen de overwinning uit het vuur hebben gesleept, de zeer geslaagde netwerkbijeenkomst over aangepast voetbal; het is één grote goednieuwsshow. Zie dat maar eens te overtreffen op dag twee. Jeroen Schuitert heeft wel een idee hoe: “Goed begonnen, nu doortrekken”, zendt hij de wereld in. Zo is het maar net.

'Dit is waanzinnig. Een jongensboek, echt waar' 'Dit is waanzinnig. Een jongensboek, echt waar' Bekijk hier de reactie van Harm Panneman na de overwinning op Duitsland.

Grote wisseltruc

Hoe anders is de stemming bij de Finse equipe. Een 8-0 nederlaag tegen een tegenstander die de gehele wedstrijd met een mannetje minder speelt, daar krijgt je zelfvertrouwen niet bepaald een boost van. Gelukkig hoeven ze niet lang bij de pakken neer te zitten. Dag twee geeft kans op revanche en Engeland moet daarvan het slachtoffer worden. De Finse coach grijpt voor het duel in. Janne Helander, in het eerste duel nog centrale verdediger, neemt verrassend plaats onder de lat. Een onverdeeld succes wordt het niet. Eén helft met negen tegendoelpunten betekent direct het einde van het experiment. Helander gaat in helft twee ‘gewoon’ weer voetballen.

Janne Helander, hier rechtsonder, was in het tweede duel doelman van de Finnen. Succesvol was het experiment niet tegen de Engelsen. Het werd 10-0.

Wat het me heeft gebracht? Alles. Het heeft me alles teruggegeven

Uiteindelijk blijft de teller steken bij 10-0. Groter kan de uitslag ook niet uitvallen, zo leert ons een blik in het grote spelregelboek. Tegendoelpunten tellen overigens wel gewoon, mits die gemaakt worden natuurlijk. Eén keer komt Finland in de buurt van die ‘aansluitingstreffer’, hoewel daarvoor wel een Engels been nodig is om de bal richting de Engelse goalie Giles Moore te sturen, maar de hatelijke nul blijft prijken op het scorebord. Nul voor, achttien tegen; het is niet bepaald de start die de Finnen zich hadden voorgesteld.

Conijn en Visker

Om 16:00 uur is het tijd voor wedstrijd nummer twee. Tussendoor is er daarom mooi tijd om nog even terug te blikken op de netwerkbijeenkomst van gistermiddag. Na een intensief brainstormgedeelte laten twee oud-internationals, Lars Conijn en Iljas Visker, in het vervolg de zaal meerdere keren bulderen van het lachen. “Ja, ik mis het wel eens. Vooral het samenzijn met de groep”, geeft Conijn zich bloot. Visker lacht. “Dat heb ik totaal niet”, grapt hij.

CP-team start EK in eigen land met overwinning op Duitsland.

Maar naast humoristisch, vertellen de twee oud-internationals vooral ook met veel liefde over het voetballen in het CP-team. Hij heeft er veel van geleerd, vertelt Conijn. “Ik ben veel opener geworden.” Zijn maatje Visker is het daarmee eens. “Ik heb een herseninfarct gehad op mijn zestiende. Op een dag vroeg mijn vader: ‘Ga je mee naar het CP-voetbal?’” Of hij zich nog kon herinneren hoe zijn reactie was? Visker lacht. “Ja, ik zei: ‘Pa, ik ga geen G-voetbal spelen’. Voorheen speelde ik in de jeugd van VVV-Venlo, nu moest ik aangepast voetbal spelen. Dat was echt wel even een drempel. Maar ik ging toch en ik was direct verliefd op het spelletje. Wat het me heeft gebracht? Alles. Het heeft me alles teruggegeven.”

De zes van Oekraïne

Het is zuur voor Oekraïne, maar goed voor de sport in zijn algemeen. Hier wordt het alleen maar eerlijker van

Inmiddels is het weer tijd geworden voor wat voetbal. De zes van Oekraïne mogen weer aan de slag, ditmaal tegen de reguliere zeven van Spanje. Verbaasd kijkt een toeschouwer die op zijn fiets naar het toernooi is gepeddeld naar de opstellingen. ‘Waarom maar zes man?’, vraagt hij. Een vlugge uitleg – Oekraïne kan geen speler uit categorie één opstellen en speelt daarom met een mannetje minder - neemt die verbazing niet weg. “Er moet toch ergens in Oekraïne wel een één te vinden zijn?”

Toernooidirecteur Marcel Geestman knikt. “Het is zuur voor Oekraïne, maar goed voor de sport in zijn algemeen. Hier wordt het alleen maar eerlijker van.” Weer blijken de zes van Oekraïne zich overigens prima te redden. Spanje wordt met 8-0 verslagen. Misschien is het voor de spanning maar beter dat ze maar zes spelers mogen opstellen…

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen