Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Integrale KNVB-bijeenkomst bij BVV Barendrecht

KNVB Media
KNVB Media
20 december 2015, 9:08

Foto: KNVB Media

‘Het organiseren en spelen van de optimale wedstrijd’, dat was het thema op de op vrijdag 11 december georganiseerde KNVB-bijeenkomst bij BVV Barendrecht. De afdelingen voetbalontwikkeling, verenigingsadvies en arbitrage van de KNVB hebben de handen ineen geslagen om deze vernieuwde bijeenkomst te organiseren waarbij integraal opereren centraal staat. Met maar liefst 110 aanmeldingen van 38 verschillende verenigingen voor in eerste instantie ‘slechts’ 90 plekken bleek wel dat veel verenigingen nieuwsgierig waren naar deze nieuwe opzet van de KNVB.

De bijeenkomst startte met een hartelijk ontvangst door districtsbestuurder Wim v.d. Berg waarna in een plenaire opening het thema en de workshops werden ingeleid. Mede door confronterende stellingen bleek al snel dat veel verenigingen nog niet alles organisatorisch op orde hadden om die optimale wedstrijd te kunnen spelen. Slechts één vereniging (v.v. Meeuwenplaat) kon daadwerkelijk positief reageren op de stellingen die werden gepresenteerd. Vervolgens gingen de deelnemers uiteen in drie workshops.

Verschillende workshops

Bij de workshop Arbitrage is er o.a. stil gestaan bij het werven en behouden van scheidsrechters, imago van de scheidsrechter en de bijdrage die scheidsrechters en coördinatoren kunnen leveren in het realiseren van de optimale wedstrijd. Ook is er gesproken over de rol van het bestuur. Hoe kunnen zij een scheidsrechterscoördinator zo goed mogelijk faciliteren?

Bij de workshop Voetbalontwikkeling zijn de deelnemers door de vele aanmeldingen gesplitst in 3 groepen: voetbalinhoudelijke coördinatoren, randvoorwaardelijke (organisatorische) coördinatoren en trainer-coaches. Deze 3 groepen hebben naar een wedstrijd gekeken die op het hoofdveld werd gespeeld en met name gesproken over de rol die zij binnen het thema hebben. Er is gesproken over de rol van een TJC, coördinator en trainer/coach voor, tijdens en na de wedstrijd. Is dit traject vastgelegd in het jeugdbeleidsplan? Welke rol is er weggelegd voor het bestuur in dit proces? En als er wordt gesproken over het opleiden van technisch kader, hoe kun je dan de verbinding leggen met de scheidsrechterscoördinator die ook bezig is met het opleiden van arbitrage kader?

Bij de workshop Bestuursleden heeft Rob de Jong (NCEP) o.a. stil gestaan bij het managen van een vrijwilligersorganisatie en het belang van goed beleid binnen de vereniging. Veel verenigingen roepen dat er te weinig vrijwilligers zijn en dat daardoor taken minder goed uitgevoerd kunnen worden door de huidige vrijwilligers. Dit heeft uiteindelijk ook invloed op het organiseren van die optimale wedstrijd.

Vooruitblikken 

Na deze workshops is er plenair afgesloten en vooruitgeblikt naar de toekomst. Gaan verenigingen hier een vervolg aan geven? Op welke manier? Wat kan de KNVB hierin betekenen? De KNVB ziet veel kansen om verenigingen te helpen bij integraal samenwerken. Een quote van een van de deelnemende verenigingen is daarbij treffend; “De opzet van deze KNVB-bijeenkomst willen wij letterlijk gaan kopiëren naar onze eigen vereniging. Deze eye-opener hadden wij nodig om de volgende stap te maken in nog beter samenwerken, tussen verschillende afdelingen, binnen onze vereniging”, aldus Ricardo van der Spek van v.v. DHL uit Delft.

Tot slot hebben de stafleden en de speelsters van BVV Barendrecht MB1 en SHO MB2 het als erg leuk ervaren om een avondwedstrijd te spelen, op het hoofdveld en met zoveel publiek. Van te voren waren de meiden erg zenuwachtig maar tijdens de wedstrijd was daar niets meer van te merken. Ook de aandacht voor het meisjesvoetbal was voor hen erg leuk!


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen