Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Sancties Wanordelijkheden Betaald Voetbal: 8 december 2021

KNVB Media
KNVB Media
8 december 2021, 9:56

NEC kreeg een geldboete vanwege wanordelijkheden rondom de wedstrijd tegen Vitesse. - Foto: KNVB Media

Onderstaand een overzicht van sancties die door de onafhankelijke aanklager betaald voetbal zijn opgelegd vanwege wanordelijkheden in en rondom de stadions.

Eredivisie

Met ingang van 2 december 2021:

NEC: een geldboete van € 15.000,- waarvan € 7.500,- voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. Dit vanwege wanordelijkheden door aanhang van NEC bij gelegenheid van de op 17 oktober 2021 gespeelde wedstrijd NEC – Vitesse.  

Keuken Kampioen Divisie 

Met ingang van 6 december 2021:

De Graafschap: een geldboete van € 5.000,- en  het spelen van de eerstvolgende uitwedstrijd zonder uitpubliek (dit deel van de straf is geheel voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar). Dit vanwege wanordelijkheden door de aanhang van De Graafschap bij gelegenheid van de wedstrijden TOP Oss – De Graafschap d.d. 1 oktober 2021 en/of VVV-Venlo – De Graafschap d.d. 22 oktober 2021.  

MVV: een geldboete van € 6.250,-. Dit vanwege wanordelijkheden door de aanhang van MVV bij gelegenheid van de wedstrijden VVV-Venlo - MVV d.d. 9 oktober 2021 en/of NAC Breda – MVV d.d. 22 oktober 2021.  

Met ingang van 29 november 2021:

FC Volendam: een geldboete van € 5.000,-. Dit vanwege wanordelijkheden door de aanhang van FC Volendam bij gelegenheid van de wedstrijd FC Volendam – Almere City FC d.d. 1 oktober 2021. 

VVV-Venlo: een geldboete van € 4.000,- waarvan € 2.000,- voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Dit vanwege wanordelijkheden door de aanhang van VVV-Venlo bij gelegenheid van de wedstrijd VVV-Venlo - MVV d.d. 9 oktober 2021.  

Tuchtrechtelijke aansprakelijkheid wanordelijkheden

Betaald voetbal organisaties (bvo's) kunnen tuchtrechtelijk aansprakelijk zijn voor wanordelijkheden door hun aanhang in en rondom de stadions, zoals bijvoorbeeld spreekkoren of het afsteken en gooien van vuurwerk. Of een bvo hiervoor aansprakelijk is hangt af van in hoeverre zij aan kan tonen dat zij voor, tijdens en na een wedstrijd alle nodige maatregelen heeft getroffen om de betreffende wanordelijkheden te voorkomen of tegen te gaan. Indien de onafhankelijke aanklager betaald voetbal na onderzoek van oordeel is dat het gaat om wanordelijkheden waarvoor een bvo aansprakelijk is, kan zij de bvo een schikkingsvoorstel doen of de zaak voorleggen aan de onafhankelijke tuchtcommissie betaald voetbal. 

Indien een bvo een schikkingsvoorstel van de aanklager niet accepteert wordt de zaak eveneens behandeld door de tuchtcommissie. De hoogte van de door de tuchtrechtelijke organen opgelegde sancties is gebaseerd op een interne straftoemetingsrichtlijn, die ieder seizoen wordt vastgesteld door de aanklager en bekend is bij de bvo's. Vanwege de financiële gevolgen van de maatregelen omtrent het Covid virus voor bvo's past de aanklager sinds april 2020 een algemene korting toe op geldboetes. 

Tuchtrechtspraak betaald voetbal Tuchtrechtspraak betaald voetbal Hoe gaat deze rechtspraak in zijn werk?

Vuurwerk Vuurwerk Clubs, KNVB, politie, Openbaar Ministerie, gemeentes en het ministerie van Justitie & Veiligheid willen vuurwerk in het voetbal harder aanpakken.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen