Feyenoord wint Johan Cruijff Schaal na strafschoppen

KNVB Media
KNVB Media
5 augustus 2017, 20:08
6:10

Feyenoord viert feest. De Rotterdammers winnen de Johan Cruijff Schaal door na strafschoppen Vitesse te verslaan. - Foto: KNVB Media

De Johan Cruijff Schaal XXII is prooi geworden voor Feyenoord. De Rotterdammers wonnen na strafschoppen van bekerwinnaar Vitesse, nadat het na de reguliere speeltijd 1-1 stond. Voor de regerend landskampioen was het de eerste keer sinds 1999 dat het de traditionele seizoensopening won.

Voor het eerst sinds 1996 werd de strijd om de Johan Cruijff Schaal niet gespeeld in de Amsterdam Arena, maar was Stadion Feijenoord in Rotterdam de plaats van handelen. De gewijzigde speellocatie maakte onderdeel uit van de nieuwe opzet van de Johan Cruijff Schaal, waarbij werd gekozen om niet langer in Amsterdam te spelen, maar in het stadion van de landskampioen.

De vernieuwde Johan Cruijff Schaal.

De traditionele openingswedstrijd was bovendien een mooie gelegenheid om te zien hoe de clubs uit de zomerstop zijn gekomen. Van het team waarmee Feyenoord een paar maanden geleden nog landskampioen werd, zijn onder meer Rick Karsdorp, Terence Kongolo, Dirk Kuyt en Eljero Elia vertrokken. Daar staat de komst van Kevin Diks, Ridgeciano Haps, Sofyan Amrabat en Jean-Paul Boëtius tegenover. Ook Vitesse zag meerdere spelers vertrekken, waaronder Marvelous Nakamba, Lewis Baker en Ricky van Wolfswinkel - de man die de Arnhemmers met twee doelpunten in de finale bijna eigenhandig de KNVB Beker bezorgde. Hun plekken zijn ingenomen door Thulani Serero, Thomas Bruns en Tim Matavz.

Toornstra opent de score

In een sfeervolle ambiance trapte Nicolai Jørgensen om stipt zes uur het seizoen 2017/'18 af. Amper zeven minuten later mocht het eerste doelpunt van de nieuwe voetbaljaargang al worden gevierd. Tonny Vilhena bereikte met een crosspass Boëtius op de linkerflank. De voorzet van de in Stadion Feijenoord teruggekeerde buitenspeler belandde achterin het zestienmetergebied voor de voeten van de instormende Jens Toornstra. Snoeihard en met de nodige precisie schoot hij de bal achter de nieuwe Vitesse-doelman Remko Pasveer: 1-0.

De vernietigende uithaal van Jens Toornstra.

Op de vroege voorsprong viel weinig af te dingen. Feyenoord domineerde in de openingsfase en creëerde de meeste kansen. Gedurende de eerste helft kwam Vitesse echter steeds beter in de wedstrijd, zonder dat de thuisploeg de regie uit handen gaf. De Arnhemmers waren vlak voor rust zelfs dichtbij de gelijkmaker. Nadat Bryan Linssen in de zesde minuut zijn inzet gepakt zag worden door Brad Jones, liet hij de Feyenoord-doelman in de 41ste minuut kansloos. De van FC Groningen overgenomen aanvaller zag zijn schot echter op de lat uiteen spatten. Wel gaf de inzet Vitesse het gevoel dat het niet kansloos was in Rotterdam.

Ook in de tweede helft waren de Arnhemmers dichtbij de gelijkmaker. Een voorzet van Milot Rashica belandde op het hoofd van Arnold Kruiswijk, maar de verdediger kopte net naast het doel van Jones. Amper een minuut later liet Jørgensen het Rotterdamse publiek opveren. De Deen toucheerde een voorzet vanaf de rechterflank met de hak, maar zag zijn inzet een meter naast het doel van Pasveer verdwijnen.

Afgekeurde goal Feyenoord, strafschop Vitesse

Danny Makkelie bekijkt videobeelden langs de lijn en besluit Vitesse een strafschop toe te kennen.

Met twee grote kansen in de openingsfase van de tweede helft ging het publiek er nog eens goed voor zitten. Jørgensen leek Feyenoord in de 55ste minuut na een counter aan de 2-0 te helpen, maar de Deen stond buitenspel. Sterker nog, na het bekijken van videobeelden en contact gezocht te hebben met de video-assistent wees scheidsrechter Danny Makkelie naar de stip aan de andere kant van het veld. Vlak voor de afgekeurde treffer van Jørgensen ging Tim Matavz immers naar de grond na een overtreding van Karim El Ahmadi. Makkelie liet in eerste instantie doorspelen, maar na het bestuderen van de videobeelden besloot hij toch een penalty toe te kennen. Dat buitenkansje werd feilloos benut door Alexander Büttner.

Feyenoord ging op zoek naar een nieuwe voorsprong en was via Jørgensen nog een keer dreigend. Voor het andere doel stuitte Linssen namens Vitesse opnieuw op Jones. Zo kregen beide teams kansen op de winnende treffer. Het duel bleef daardoor tot het einde boeien, maar gescoord werd er niet meer. Strafschoppen moesten daardoor de beslissing brengen.

Alexander Büttner verschalkt Brad Jones vanaf de strafschopstip. De goalie van Feyenoord zou later uitgroeien tot de held van de Rotterdammers.

Jones de held van Feyenoord

In de penaltyserie groeide Feyenoord-doelman Brad Jones uit tot de held van Feyenoord. Door de strafschoppen van Matavz en Rashica te stoppen hielp de Australische doelman de Rotterdammers in een zetel. Feyenoord was zelf feilloos vanaf elf meter en nam daardoor een 2-0 voorsprong. Nadat ook Toornstra scoorde voor de thuisploeg, kon Jørgensen bij de vierde Rotterdamse strafschop de wedstrijd beslissen. Oog in oog met Pasveer hield de Deen zijn hoofd koel en bezorgde Feyenoord de eerste Johan Cruijff Schaal sinds 1999.