Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Complete speeldagenkalender seizoen 2018/’19 bekend

KNVB Media
KNVB Media
6 februari 2018, 11:01

VVV-Venlo kroonde zich in het seizoen 2016/'17 tot kampioen van de Eerste Divisie. - Foto: KNVB Media

Na de competitiestart van de Eredivisie is ook de begindatum van de Eerste Divisie van het seizoen 2018/’19 bekend. Vrijdag 17 augustus komt het op één na hoogste profniveau van Nederland voor het eerst dat seizoen in actie. De laatste wedstrijden van het seizoen 2018/’19 in de play-offs zijn op zondag 26 mei 2019. Het TOTO KNVB Bekertoernooi begint op 25, 26 en 27 september 2018 en de bekerfinale is op zondag 5 mei 2019 in Stadion Feijenoord.

De speeldagenkalender wordt samengesteld in overleg met clubs, lokale overheden, supporters en zendgemachtigden. Manager competitiezaken Jan Bluyssen: “We hebben met 34 speelrondes te maken, terwijl de competitie eind mei klaar moet zijn, omdat in juni het EK Onder 21 jaar in Italië en San Marino plaatsvindt. Er zijn 32 weken om 34 Eredivisiespeelrondes te plannen en in de Eerste Divisie 36 weken om 38 speelrondes te plannen. Dit geeft de krapte in de agenda weer.”

Bluyssen: “De vroege start van de competitie is ieder jaar een onderwerp van discussie en uiteraard heeft de KNVB oor voor de clubs en de supporters. De clubs uit de Eredivisie willen echter niet tornen aan drie weken winterstop, vanwege de rust en het herstel van de spelers, en willen net als supporters zo min mogelijk midweekse wedstrijden. Dat zijn helaas tegenstrijdige belangen. En hoe later de competitie begint, hoe meer midweekse wedstrijden. Uiteindelijk maken we de definitieve keuze in overleg met de clubs en met het Supporterscollectief Nederland.”

Het TOTO KNVB Bekertoernooi begint op 25, 26 en 27 september 2018.

Bekerfinale op Bevrijdingsdag

De TOTO KNVB Bekerfinale wordt komend seizoen gespeeld op Bevrijdingsdag. Bluyssen: “Deze datum is vastgesteld in overleg met de lokale autoriteiten in Rotterdam. De week daarvoor was voor Rotterdam niet mogelijk vanwege het drukke weekend van Koningsdag. De week daarna is de laatste speelronde van de competitie waar de bekerfinale niet na gespeeld kan worden vanwege de verdeling van de Europese tickets. We hebben hard gezocht naar een andere mogelijkheid voor deze wedstrijd, maar gezien de krapte van de kalender zijn we voor nu op deze dag uitgekomen.”

Voetballen tijdens interlandweekenden 

Afgelopen jaar was het in de Eerste Divisie een discussiepunt om tijdens interlandweekenden een Eerste Divisiespeelronde af te werken. Bluyssen: “Hier is uitgebreid over gesproken, maar komend seizoen verandert dat niet. Een meerderheid van de Eerste Divisieclubs heeft ervoor gekozen om de opzet te houden zoals het nu is. Voordeel van deze opzet is dat er minder wedstrijden op maandag gespeeld hoeven te worden. Omdat beloftenteams in de regel het meest werken met jeugdinternationals zullen deze teams tijdens die interlandweekenden tegen elkaar spelen, dit om de sportieve uitgangspunten zoveel mogelijk te waarborgen.”

Bluyssen: “Ondanks alle belangen en lastige keuzes zijn we ervan overtuigd dat dit met de gestelde wensen de maximaal haalbare indeling is binnen het huidige competitieformat.”

Speeldagenkalender 2018/’19

De speeldagenkalender is een weergave van de data waarop in het seizoen 2018/’19 in de Nederlandse competities gevoetbald wordt. Nu de speeldagen vaststaan, werkt de KNVB aan de invulling van het competitieprogramma die medio juni bekend wordt.

Speeldagenkalender 2018/'19 Speeldagenkalender 2018/'19 De speeldagenkalender is hier te downloaden.

Voetballen bij een club

De KNVB is er voor voetballers op het veld, in de zaal en op straat. Voor pupillen, profs en 65-plussers. Voor jongens en voor meisjes.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen