Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vanaf seizoen 2016/17: promotie/degradatie tussen amateurvoetbal en betaald voetbal

KNVB Media
KNVB Media
2 december 2014, 20:07
2:51

Foto: KNVB Media

De competities van het Nederlandse amateurvoetbal en betaald voetbal worden per seizoen 2016/´17 met elkaar verbonden. Dat besluit is vandaag in gezamenlijkheid genomen op de bondsvergadering. Het besluit betekent verplichte promotie en degradatie tussen de Jupiler League en de nieuwe Tweede divisie. Tegelijkertijd komen beloftenteams van de betaaldvoetbalorganisaties te spelen in de Hoofdklassen, Topklassen, Tweede divisie en Jupiler League.     

Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB: “"Dit is een historische dag voor het Nederlandse voetbal. Voor het eerst sinds de intrede van het betaald voetbal is er een volledig open competitiestructuur. De onderkant van de Jupiler League en de top van het amateurvoetbal waren stilstaand water, terwijl een gezonde kweekvijver doorstroming nodig heeft. Daar hebben we jarenlang hard voor gestreden en dat hebben we nu gerealiseerd. Dit is een belangrijke stap om het voetbal in Nederland verder te ontwikkelen.”"

Directeur amateurvoetbal Hans Spierings: “"De nieuwe competitiestructuur zorgt ervoor dat de kunstmatige scheiding tussen top- en breedtesport verdwijnt. De mogelijkheid om te promoveren, maar ook om te degraderen, is een extra stimulans om te streven naar verbetering en dat is goed voor de kwaliteit en toekomst van het Nederlands voetbal.”"

Tweede divisie

De bondsvergadering heeft gekozen voor een competitiemodel met een Eredivisie, een Eerste divisie, de nieuwe Tweede divisie, twee Topklassen en zes Hoofdklassen. Dit model was ook het advies van de stuurgroep die gevormd werd door de Topklasse CV, Coöperatie Eerste Divisie (CED) en de KNVB. De Tweede divisie zorgt ervoor dat zowel op sportief als organisatorisch gebied de doorstroming tussen betaald voetbal en amateurvoetbal stapsgewijs kan worden gemaakt.

Het model is een compromis tussen de wensen van betaald voetbal en amateurvoetbal. “Maar wel een compromis dat tegemoet komt aan alle sportieve uitgangspunten die voor ons gedurende het hele traject het zwaarst wogen”, zegt Van Oostveen. “Vanaf nu worden sportieve prestaties maximaal beloond, is er meer spanning door doorstroming in elke competitie en spelen teams op het niveau waar ze het beste tot hun recht komen.”

Beloftenteams

In de nieuwe competitiestructuur is ook plaats voor de beloftenteams, die op dit moment nog uitkomen in een aparte, gesloten competitie. Naast de drie (bestaande) beloftenteams in de Jupiler League, komen er volgens het voorstel waar vandaag over gestemd is vier beloftenteams in de nieuwe Tweede divisie, vier in iedere Topklasse en tien verspreid over de zes hoofdklassen. Tot 1 maart 2015 hebben de clubs de mogelijkheid om aan te geven of zij hun beloftenteam willen laten instromen. Daarna worden de aantallen beloftenteams per competitie definitief bekend. Van Oostveen: "“De kracht van het Nederlands voetbal is het opleiden van voetbaltalent. En talentontwikkeling krijgt nu ruim baan, doordat de talenten met de juiste weerstand gaan spelen. Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat het Nederlands voetbal zich verder ontwikkelt.”"

Gefaseerd licentiesysteem

Onderdeel van de nieuwe voetbalpiramide zijn licentievoorwaarden voor de vier hoogste landelijke competities, van de Topklasse tot Eredivisie. De licentievoorwaarden nemen trapsgewijs toe. Hoe hoger het niveau, hoe meer voorwaarden. Voor promovendi van de Tweede divisie naar de Jupiler League geldt een overgangsperiode van enkele jaren om naar de voorwaarden van het betaald voetbal toe te groeien. Spierings: “"Amateurverenigingen krijgen in de nieuwe competitiestructuur ook te maken met licentievoorwaarden. Het doel daarvan is dat verenigingen op geleidelijke wijze naar een hoger niveau kunnen groeien. De verenigingen die in aanmerking komen om in de vier hoogste competities te spelen, voldoen nu al aan veel gestelde voorwaarden. Wij zijn er van overtuigd dat zij organisatorisch allemaal in staat zijn mee te groeien met hun sportieve prestaties. Met de licentievoorwaarden waarborgen we de kwaliteit die op ieder niveau gewenst is.”"

 

 


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen