Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Tweede Kamerverkiezingen: Wat staat er in de partijprogramma’s over sport en bewegen?

KNVB Media
KNVB Media
26 februari, 16:36

Voor voetballiefhebbers is het belangrijk te weten hoeveel aandacht sport, bewegen en een gezonde leefstijl krijgen in de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen. - Foto: KNVB Media

Op 17 maart vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Voor voetballiefhebbers is het belangrijk te weten hoeveel aandacht sport, bewegen en een gezonde leefstijl krijgen in de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen. Wat zijn de voornemens van de partijen over deze thema’s?

Het Kenniscentrum Sport & Bewegen heeft voor de Tweede Kamerverkiezingen verschillende partijprogramma’s geanalyseerd. Het heeft hiervoor de Stemhulp Sport en Bewegen in het leven geroepen. Hiermee kun je zelf met filters zoeken naar precies die onderwerpen en die partijen die voor jouw werkzaamheden van belang zijn.

De algehele conclusie is dat sport en bewegen dit jaar meer aandacht krijgen in de verkiezingsprogramma’s. De groeiende belangstelling voor gezonde leefstijl en de preventieve waarde die dat heeft, zeker ten tijde van een gezondheidscrisis, is ook bij veel partijen duidelijk terug te zien.

Welke partij besteedt meeste aandacht aan sport en bewegen?

Een eerste analyse, waarbij Onderzoeksbureau R|B Sport en Welzijn heeft gescand hoe vaak de woorden ‘sport’ en ‘bewegen’ (als ook ‘beweeg’ en ‘beweging’) voorkomen in de verkiezingsprogramma’s blijkt dat D66 de meest uitgebreide visie heeft op sport als onderdeel van een gezonde leefstijl. Verder besteden VVD, PvdA, CDA, ChristenUnie en Partij voor de Dieren ook redelijk veel aandacht aan het thema sport en bewegen. Minder aandacht is er van GroenLinks, SGP, Splinter, Lijst Henk Krol en SP. De partijen 50Plus, DENK, Forum voor Democratie en PVV besteden niet of nauwelijks aandacht aan sport en bewegen.

Het Kenniscentrum Sport & Bewegen heeft langs de lijnen van het Nationaal Sportakkoord alle verkiezingsprogramma’s onder de loep genomen van partijen die nu in de Tweede Kamer zitten. De stemhulp Sport en Bewegen gaat in op de thema’s preventie & gezondheid, armoede & sport, topsport, inclusief sporten, duurzame sportinfrastructuur, vaardig in bewegen, positieve sportcultuur, sport en corona en innovatie en wetenschappelijk onderzoek.

Stemhulp Sport en Bewegen Stemhulp Sport en Bewegen Ga naar de Stemhulp Sport en Bewegen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen