Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'Verplicht' vrijwilligerswerk normaal bij Sparta’30

KNVB Media
KNVB Media
28 oktober 2016, 15:43

Van elk lid bij Sparta'30 wordt verwacht dat het minimaal vijf uur vrijwilligerswerk per jaar doet. En die 'verplichting' blijkt te werken. - Foto: vv Sparta'30

Een vrijwilligerstekort? Mariet Straver, voorzitter van vv Sparta’30, schudt haar hoofd. Dat viel wel mee, vertelt ze. Maar, zo constateerde het bestuur van de vereniging uit Andel, te vaak kwamen de taken bij hetzelfde selecte groepje mensen terecht. “We wilden hen wat ontlasten en anderen juist meer bij de vereniging betrekken.”

Om die reden startte Sparta’30 vanaf deze zomer met een voor de club nieuw initiatief; het verplichte vrijwilligerswerk. Van elk lid wordt verwacht dat het minimaal vijf uur vrijwilligerswerk per jaar doet. “Dat is al heel gewoon bij hockey en tennis, maar alleen bij het voetbal niet”, vertelt Straver. “Daar wilden wij bij onze vereniging verandering in brengen.”

Takenlijstje

De verschillende commissies binnen de club werd gevraagd een lijstje op te stellen van zaken waar zij nog wel wat handjes konden gebruiken. Een hele rits aan vrijwilligerstaken passeerde de revue. Zo kwam de barcommissie onder meer met bar- en keukendiensten, de actiecommissie met het verkopen van loten, de sponsorcommissie met het maken van een presentatiegids en de jeugdcommissie met het begeleiden en ondersteunen van de trainers.

  • Op het meegezonden formulier kruisen de leden drie opties voor vrijwilligerswerk aan waar hun voorkeur naar uit gaat.

Met het lijstje in de hand werd het initiatief tijdens de algemene ledenvergadering besproken en toen er daar geen bezwaren tegen het plan werden ingebracht, stuurde de club al haar leden een brief. Ieder lid moet dit jaar vijf uur vrijwilligerswerk doen, zo was daarin te lezen. Ook van ouders van voetballende kinderen werd verwacht dat zij per kind vijf uur vrijwilligerswerk doen, met een maximum van tien uur. Op het meegezonden formulier konden de leden drie opties aankruisen waar hun voorkeur lag, waarna de vrijwilligerscoördinator die gegevens terugkoppelde aan de commissies.

Leden van Sparta'30 kunnen zelf aangeven naar welke werkzaamheden hun voorkeur uitgaat.

Succes

Het initiatief werd een enorm succes. Van de tweehonderd verstuurde formulieren kreeg Sparta er binnen twee weken ruim 120 ingevuld terug. “Meer dan we hadden verwacht”, glundert Straver. “En bij de andere tachtig zaten een hoop leden die al vrijwilligerstaken deden en die dachten dat ze het daarom niet in hoefden te vullen. Wij willen dat juist wel graag, omdat we dan het overzicht wat gemakkelijker kunnen behouden. En wat de anderen betreft; een kleine aansporing in het weekend aan de zijlijn was daarna vaak al voldoende.”

Negatieve reacties hebben we nauwelijks gehad, wel veel positieve. De meesten vinden het hartstikke terecht.

Verzet tegen de nieuwe maatregelen is er nauwelijks geweest, vertelt de voorzitter. Zelfs niet tegen de boete van vijftig euro, die een lid opgelegd krijgt wanneer hij of zij weigert vrijwilligerswerk te verrichten. “Wij willen dat geld niet”, verklaart Straver. “Wij willen betrokkenheid bij de club. Negatieve reacties hebben we nauwelijks gehad, wel veel positieve. Hartstikke terecht, vinden de meeste mensen het.”

Kentering

Of ze het andere verenigingen zou aanraden? Straver is even stil. “Weet je wat het is? Het moet bij je vereniging passen. Ik sprak laatst een voorzitter van een andere club hier uit de buurt en die zei dat hij gelyncht zou worden wanneer hij zoiets zou voorstellen. Dat snap ik. Voor ons was het ook een gok. Maar aan de andere kant heb ik het formulier in de afgelopen weken al naar tien andere clubs gestuurd. Op hun verzoek! Er zit een kentering aan te komen. Straks is dit heel gewoon. Let maar op.”

Zelf aan de slag met het werven van vrijwilligers onder de eigen leden? Bekijk dan het vrijwilligersformulier dat Sparta'30 hanteert en doe er je voordeel mee voor de vereniging. De KNVB helpt ook bij het betrekken of behouden van vrijwilligers. Kijk op de speciale pagina op KNVB ASSIST over vrijwilligers of neem contact op met de verenigingadviseur.

Vrijwilligers Vrijwilligers Voetbal kan alleen bestaan door de inmiddels ruim 400.000 vrijwilligers die week in week uit helpen bij een voetbalclub bij hen in de buurt. Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning Verenigingen die behoefte hebben aan ondersteuning kunnen hiervoor terecht bij de verschillende adviseurs. Op ieder gebied heeft de KNVB een expert in dienst die verenigingen persoonlijk op weg helpt.

Foto's: Sparta'30

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen