Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Recreatieve teams als verrijking van de club

KNVB Media
KNVB Media
2 augustus 2017, 13:27

Steeds meer clubs krijgen te maken met recreatieve leden die geen zin hebben in competitievoetbal, maar wel geregeld een balletje willen trappen. MVR en de combinatie Bon Boys, Lochhuizen en De Tubanters bieden een passende oplossing. - Foto: Bon Boys

Steeds meer clubs krijgen te maken met recreatieve leden die geen zin hebben in competitievoetbal, maar wel geregeld een balletje willen trappen. MVR en de combinatie Bon Boys, Lochhuizen en De Tubanters hebben een passende oplossing gevonden: een lidmaatschap op maat.

De Tubanters uit Enschede begon in 1998 met 60plus-voetbal. De huidige coördinator Guus Velders sloot drie jaar later aan. “Voetballers op leeftijd kunnen vaak niet meer terecht bij een regulier elftal. Ze worden ouder en zijn daarom voetballend niet altijd meer van waarde in een team. En dat terwijl ze wel door willen gaan. Wij spelen elke week onderling een partijtje. Dit moet je niet verwarren met walking football. Juist door te rennen blijven we fit.”

Sommigen gaan één keer, anderen twee keer of zelfs drie keer. Je blijft fit en ondertussen is het ook hartstikke gezellig

Er was zoveel animo in de regio dat Velders ook bij Bon Boys en Lochhuizen een 60plus-tak opstartte. “Hierdoor kunnen we doordeweeks op drie ochtenden bij één van deze clubs terecht. Sommigen gaan één keer, anderen twee keer en zelf ga ik drie keer per week. Je blijft fit en ondertussen is het ook hartstikke gezellig.”

Een groep moeders

Ook Jos Marissink kreeg bij zijn club MVR uit 's Heerenberg een verzoek voor een recreatief team dat niet in competitieverband wil uitkomen. “Een groep moeders van de meiden bij ons op de club wilde ook zelf gaan voetballen. Een aantal had in een ver verleden wel eens gevoetbald, maar de meesten hadden geen enkele ervaring. Zij hebben mij als voorzitter gevraagd of het mogelijk was om één keer per week te trainen.”

Marissink zorgde vervolgens voor voldoende publiciteit zodat ook andere dames zich konden aanmelden. “We waren verrast door het enthousiasme. Uiteindelijk zijn er nu zo'n twintig vrouwen die elke week met elkaar voetballen. Ook hebben we een trainer gevonden. Ze hebben met elkaar veel lol. Zo kunnen ze hard lachen als er iets fout gaat. Het is erg leuk om te zien. Een week overslaan doen ze niet. Ook toen het vroor stonden ze gewoon op het veld.”

Contributie

We hebben een apart tarief. De speelsters trainen minder en maken dus ook minder gebruik van de faciliteiten

De dames bij MVR betalen minder contributie. “We hebben een apart tarief. Ze trainen minder en maken dus ook minder gebruik van de faciliteiten.” De 60-plussers van Velders hebben een eigen financiële regeling. “Om mee te doen moet je KNVB-lid zijn, bij welke club maakt niet uit. We vragen vijf euro per maand. Daarmee gaan we twee keer per jaar met elkaar en de vrouwen op stap en kunnen we iets aanbieden wanneer iemand iets bijzonders te vieren heeft of juist in het ziekenhuis is beland.”

Velders probeert ook op veel voorbereid te zijn, mocht er onverhoop iets niet verlopen volgens plan. “We zijn ons bewust dat we een kwetsbare groep zijn. Veel voetballers van onze groep zijn in staat te reanimeren. Ook hebben we een lijst gemaakt met medicijnen die iedereen gebruikt. Mocht er iets gebeuren, kunnen we het ambulancepersoneel direct informeren. Je weet maar nooit.”

Verrijking

De komst van de dames is niet alleen gezellig, maar een echte verrijking

De clubs ervaren de recreatieve teams als zeer positief. Velders: “Wij trainen overdag en zitten daardoor niemand in de weg. Van tevoren en na afloop kunnen we terecht in de kantine voor een kop koffie. Iedereen betaalt hiervoor twee euro per keer. Bij Lochhuizen hadden ze pas een financieel probleem. Toen konden ze onze enveloppe met 750 euro tevoorschijn halen en het gat dichten.”

Ook Marissink is blij met de dames op de club. “Tien jaar geleden waren we nog een ouderwets mannenbolwerk. Dat is de laatste jaren omgeslagen. Het recreatieve damesteam past mooi in deze lijn. We betrekken ze bij alle activiteiten binnen de club. Ook doen ze net als de andere teams belangrijk vrijwilligerswerk. De komst van de dames is niet alleen gezellig, maar een echte verrijking van de club.”

De KNVB staat verenigingen bij die aan de slag willen met voetbalaanbod voor senioren. Bekijk de informatie op KNVB ASSIST. Ook de verenigingsadviseur uit de regio kan je hierbij helpen.

Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning Verenigingen die behoefte hebben aan ondersteuning kunnen hiervoor terecht bij de verschillende adviseurs. Op ieder gebied heeft de KNVB een expert in dienst die verenigingen persoonlijk op weg helpt.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen