Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

NSV'46 verdient in twee jaar zonnepanelen terug

KNVB Media
KNVB Media
21 oktober 2016, 15:11

De korte terugverdientermijn is het resultaat van de juiste subsidieaanvraag, de steun van een bank en volop support vanuit de club zelf. - Foto: KNVB Media

Dat het plaatsen van zonnepanelen geen investering voor de lange termijn hoeft te zijn, bewijst NSV'46. De zaterdagvierdeklasser plaatste in het voorjaar de panelen op het dak van het sportcomplex en verwacht de kosten in 2018 al te hebben terugverdiend. Het is het resultaat van de juiste subsidieaanvraag, de steun van een bank en volop support vanuit de club zelf.

Het succesverhaal begint in 2012 wanneer NUON een energiescan doet bij NSV'46. “We hebben op basis daarvan ledlampen aangeschaft, bewegingssensoren laten plaatsen, het gasverbruik teruggedrongen en dubbel glas geplaatst”, meldt PR-man van NSV’46 Arjan de Jong. De wijzigingen hadden direct effect. “Deze veranderingen zorgden voor een besparing van 500 euro per jaar.”

Juiste spoor

De club uit het Zuid-Hollandse dorpje Noorden kwam daarmee op het juiste spoor. Via Sportstroom drong de club de bezuinigingen op de energiekosten verder terug. “Zij zorgen elk jaar dat je de goedkoopste energieaanbieder hebt die past bij je gebruik. Ook hiermee besparen we 500 euro op jaarbasis. Tevens hebben we op hun advies energiemeters aangeschaft. Hierdoor kunnen we inzichtelijk maken wat de grootverbruikers zijn. Een pomp voor de koelleiding van Heineken bleek uiteindelijk energie te vreten. We hebben toen contact opgenomen met Heineken en zij hebben deze vervangen voor een moderner exemplaar. Dat scheelde de helft van het verbruik.”

De zonnepanelen op het dak van de kleedkamers van NSV'46.

Sportstroom wees NSV'46 tevens op de mogelijkheden voor zonnepanelen. Op 1 januari 2016 stopte de ecotaks en kwam hiervoor de subsidieregeling energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties (EDS) terug. De Jong: “Wanneer wij een aanvraag zouden doen voor het plaatsen van zonnepanelen konden wij dertig procent van de investering terug krijgen.”

Offerteronde

De club ondernam direct actie. Het meldde de plannen op de algemene ledenvergadering en startte een offerteronde. “We hebben in totaal zes bedrijven benaderd en gevraagd om een prijs en een advies. Qua kosten waren de verschillen klein. We hebben daarom gekozen voor een lokale ondernemer. Hij heeft een eenmanszaak waardoor de lijnen kort zijn. Daarnaast gaf hij aan dat een aantal handelingen ook door vrijwilligers van de club gedaan kon worden. Een groep enthousiastelingen heeft daarom goed geholpen.”

We verbruiken nu zo'n 40.000 kWh per jaar. Ik verwacht dat we tot wel tien procent meer zelf kunnen opwekken

Nadat de subsidieaanvraag was goedgekeurd en ook de leden akkoord gingen met de investeringen, lagen de 164 panelen binnen twee weken op het dak. “De omstandigheden zijn voor ons ideaal. Ons lichthellende dak ligt op het zuiden en krijgt de hele dag zon. We hebben tevens een slimme meter. Hierdoor kunnen we alle informatie op afstand aflezen. We verbruiken nu zo'n 40.000 kWh per jaar. Ik verwacht dat we tot wel tien procent meer zelf kunnen opwekken.”

Terugverdienen

De club verdient de investering snel terug. “We hebben met succes een aanvraag ingediend bij een bank en daarnaast zijn wij erg actief met de Grote Clubactie. Vorig jaar heeft dit zo'n 11.000 euro opgeleverd. 8.000 euro hiervan gaat naar de zonnepanelen. Dit in combinatie met de subsidie van de overheid betekent dat we de gemaakte kosten binnen twee jaar terugverdienen. Wanneer wij alles zelf hadden moeten betalen, had dit wel acht of negen jaar kunnen zijn.”

Kijk voor meer informatie over verduurzaming van de sportaccommodatie op de pagina over duurzaamheid. Ook de verenigingsadviseur kan verenigingen ondersteunen bij dit onderwerp.

Duurzaamheid Duurzaamheid Steeds meer voetbalverenigingen zijn bewust of onbewust bezig met duurzaamheid. Duurzame voetbalaccommodaties zijn helemaal van deze tijd en hebben de toekomst. Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning Verenigingen die behoefte hebben aan ondersteuning kunnen hiervoor terecht bij de verschillende adviseurs. Op ieder gebied heeft de KNVB een expert in dienst die verenigingen persoonlijk op weg helpt.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen