Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Contactloos betalen is de toekomst

KNVB Media
KNVB Media
22 juni 2016, 14:11

DVAA ziet alleen maar voordelen in het contactloos betalen. - Foto: DVVA

DVVA zou niet meer terug willen naar de tijd van voor het contactloos betalen. De Amsterdammers zien alleen maar voordelen. "Het is sneller en veiliger."

Al een aantal jaren geleden ontstond bij de Amsterdamse voetbalclub de mogelijkheid om aan de bar met de pinpas te kunnen betalen. Veiligheid was daarbij het hoofdargument. Op trainingsavonden kon er zelfs in het geheel niet meer met contant geld betaald worden. “Het was fijner en veiliger om doordeweeks geen kas meer te hoeven hebben”, beredeneerde Van de Velde.

Contactloos betalen

In het laatste kwartaal van 2015 kwam daar het contactloos betalen via Credit Sportif bij. Nog steeds stond veiligheid daarbij hoog in het vaandel, maar al snel ontdekte DVVA dat dit niet het enige voordeel was. “Het gaat sneller dan contant betalen. Het aantal handelingen is veel minder geworden. Een contactloze betaling duurt maar een paar seconden. Ik zou niet meer terug willen naar de tijd van het betalen met cash.”

Een contactloze betaling duurt maar een paar seconden.

Sinds het begin van dit jaar kan er namelijk ook op de zaterdag alleen nog maar met de pin betaald worden bij de Amsterdamse club. Spannend was het wel hoe er op gereageerd zou worden, maar problemen leverde het eigenlijk nooit op. “We hebben onze leden daarover goed geïnformeerd. Alleen de bezoekers moeten er even aan wennen. We hebben dit proberen op te lossen door hen vooraf hierover te informeren. Dat voorkomt veel problemen. En ik moet zeggen, naar mijn weten is er nauwelijks een wanklank gevallen.”

Stuk veiliger

Doordat er niet meer met cash betaald kan worden hoeft de penningmeester het geld niet meer te tellen of met de inhoud van de kas richting de bank. “En dat is heel erg prettig en natuurlijk een stuk veiliger”, gaat Van de Velde verder. “Net als het feit dat er überhaupt geen geld meer in de kas zit. De kans op een inbraak wordt zo veel kleiner en hoewel ik de vrijwilligers van onze club allemaal voor honderd procent vertrouw, staan er natuurlijk wel veel verschillende mensen achter de bar. De discussie wanneer er geld zou ontbreken is nu bij voorbaat al uitgesloten. Dat voelt heel prettig.”

Door hun voortrekkersrol in het contactloos betalen won DVVA al twee keer een prijs bij een actie die ING in samenwerking hield met Le Credit Sportif. In de maanden november en februari hadden de Amsterdammers het hoogste percentage stijgingen contactloos betalen van heel Nederland. Van de Velde lacht. “Ik wist eerlijk gezegd niet eens dat daar een prijs aan verbonden was, maar het is natuurlijk mooi meegenomen. We hebben daarmee twee keer € 1.000,- en een set van tien ballen gewonnen.”

Aanbevelen

Over een aantal jaren is contactloos betalen de norm

Van de Velde zou het mogelijk maken van contactloze betalingen in kantines bij andere clubs absoluut aanraden. “Geen twijfel over mogelijk. Ik denk dat deze ontwikkeling niet meer te stoppen is. Over een paar jaar is dit de norm denk ik.”

Het enige probleem dat zich volgens de penningmeester van DVVA zou kunnen voordoen is bij de jeugd. “Wij hebben alleen seniorenleden. Die hebben allemaal een pinpas op zak. De jeugd heeft dat niet. Maar ik geloof dat Credit Sportif daar al weer iets op heeft gevonden door een speciale clubpas te ontwikkelen. Daar komt dus wel een oplossing voor, daar ben ik niet bang voor. Contactloos betalen is de toekomst.”

Wil je meer informatie over contactloos betalen? Kijk dan op de speciale pagina over financiële onderdelen bij een vereniging op KNVB ASSIST. Ook de verenigingsadviseur kan je op weg helpen met dit onderwerp. Financieel Financieel Vrijwel elke voetbalvereniging moet op de uitgaven letten en moet elke euro omdraaien om tot een sluitende begroting te komen. Maar door creatief te zijn met de mogelijkheden die er zijn, kunnen clubs hun voordeel doen met de situatie. Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning Verenigingen die behoefte hebben aan ondersteuning kunnen hiervoor terecht bij de verschillende adviseurs. Op ieder gebied heeft de KNVB een expert in dienst die verenigingen persoonlijk op weg helpt.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen