Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Subsidie bouw en onderhoud sportaccommodaties: dit verandert er in 2020

KNVB Media
KNVB Media
5 februari 2020, 14:41

Ook dit jaar is er weer een subsidiebudget beschikbaar van 87 miljoen euro voor sportorganisaties. - Foto: KNVB Media

De subsidieregeling 'Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties' werd in 2019 gestart als compensatie voor het vervallen van de BTW-vrijstelling voor sportinvesteringen. Ook dit jaar is er weer een subsidiebudget beschikbaar van 87 miljoen euro voor sportorganisaties. De regeling is ten opzichte van 2019 wel op een aantal punten gewijzigd.

Sportorganisaties komen voor een subsidie in aanmerking op het moment dat zij investeren in de accommodatie of werkzaamheden laten verrichten ten behoud van de accommodatie. Zowel sportverenigingen, sportstichtingen als BV’s zonder winstoogmerk kunnen een beroep doen op deze subsidie.

Extra subsidie verlaagd

Net als vorig jaar betreft de subsidie 20 procent van de totale investering, waarbij een minimaal subsidiebedrag geldt van 5.000 euro. De totale investering moet dus minimaal 25.000 euro omvatten om voor de BOSA-regeling in aanmerking te komen. Daarbovenop is (extra) subsidie mogelijk voor investeringen in energiebesparing/duurzame energieopwekking én voor investeringen in het toegankelijk maken van sportaccommodaties voor mensen met een beperking. Waar dat in 2019 een extra percentage van 15 procent betrof, is dat dit jaar verlaagd naar 10 procent en gaat het dan dus in totaal om 30 procent subsidie. Ook bij investeringen van deze aard is het minimale subsidiebedrag van 5.000 euro leidend. De minimale totale investering is dan 16.667 euro.

Ook is de verantwoording voor aanvragers van de subsidie wat makkelijker gemaakt. Zo hoeft voor facturen tot en met 1.000 euro geen betaalbewijs meer te worden afgegeven. In 2019 was deze grens 500 euro. Let op, bijgesloten offertes moeten vanaf 2020 wel door zowel de leverancier als de sportorganisatie worden ondertekend.

Ten slotte is het maximaal aan te vragen voorschot door VWS aangepast. In 2019 kon, bij aanvragen boven de 25.000 euro, gedurende de bouw een volledig voorschot worden verstrekt. Voor 2020 is dat teruggebracht naar 80 procent. De resterende 20 procent komt achteraf beschikbaar op basis van afrekening.

Meerdere activiteiten in één aanvraag

De subsidieregeling kan overigens ruimer geïnterpreteerd worden dan alleen investeringen in bijvoorbeeld velden en kleedkamers. Naast de bouw, verbouw en renovatie van sportaccommodaties, komen immers ook veel investeringen in onderhoud en materiaal in aanmerking, zoals schoonmaakkosten, de aanschaf van ballen, doelen en kleding en zaken als diploma’s en medailles.

Als vereniging kun je meerdere activiteiten die voor subsidie in aanmerking komen, in één aanvraag bij elkaar optellen. Met een aanvraag op basis van bijvoorbeeld alleen materialen, is het lastig om tot een minimale investering van 25.000 euro te komen, maar een relatief grote investering in de accommodatie kan prima worden aangevuld met investeringen in onderhoud en sportmaterialen.

Ook meerdere aanvragen in één kalenderjaar zijn overigens toegestaan, tot een maximaal totaal van 2,5 miljoen euro.

Bekijk veelgestelde vragen over de subsidieregeling Bekijk veelgestelde vragen over de subsidieregeling In een handig PDF-document staan vragen en antwoorden over de stimulering bouw en onderhoud van sportaccommodaties.

87 miljoen euro beschikbaar

Voor de gehele regeling is in 2020 wederom een budget van 87 euro miljoen beschikbaar. Bij het openstellen van de subsidie aan het begin van het jaar, wordt het beschikbare bedrag verdeeld op volgorde van binnenkomst van complete aanvragen. Is er niet meer voldoende geld beschikbaar om jouw aanvraag te honoreren, dan kun je het jaar erna gewoon weer in aanmerking komen.

Indienen aanvraag Indienen aanvraag Bekijk voor meer informatie en het indienen van een aanvraag op de website van DUS-i.

Duurzaamheid Duurzaamheid Steeds meer voetbalverenigingen zijn bewust of onbewust bezig met duurzaamheid. Duurzame voetbalaccommodaties zijn helemaal van deze tijd en hebben de toekomst.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen