Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Controleren van spelerspassen; hoe werkt het?

KNVB Media
KNVB Media
7 januari 2020, 15:22

Wat kun je doen om te voorkomen dat niet gerechtigde spelers op het veld staan? - Foto: KNVB Media

Het is voor een eerlijk en sportief competitieverloop van belang dat de juiste spelers op het juiste veld staan. Met de (digitale) spelerspas kan de scheidsrechter de identiteit van de spelers vaststellen en er zo voor zorgen dat alleen gerechtigde spelers in actie komen. Toch komt het nog weleens voor dat niet gerechtigde spelers (verkeerde leeftijdscategorie, geen KNVB-lid of lid van een andere vereniging) op het veld staan. Wat kun je doen om dit te voorkomen?

Ieder lid van de KNVB van 11 jaar en ouder is verplicht een geldige spelerspas te hebben. De digitale spelerspas is onderdeel van de wedstrijdzaken app. Zodra een speler op het wedstrijdformulier (ook via de wedstrijdzaken app) is gezet, wordt de digitale pas zichtbaar voor de scheidsrechter. Kan een speler niet op het wedstrijdformulier geplaatst worden, dan mag deze persoon niet deelnemen aan de betreffende wedstrijd.

Voorafgaand aan elke wedstrijd controleert de scheidrechters alle spelerspassen. De visuele controle biedt verenigingen een instrument om te controleren of de juiste speler op het juiste veld staat. Cruciaal voor een eerlijk competitieverloop en een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de aanvoerders en scheidsrechter.

Pasfoto wijzigen

Spelers kunnen zelf de spelerspasfoto op de digitale spelerspas wijzigen via de Wedstrijdzaken-app of Voetbal.nl-app. Dit kon tot 1 november 2019, daarna is het niet meer mogelijk de pasfoto aan te passen. Er is voor deze werkwijze gekozen op verzoek van veel clubs en gebruikers. Dit om te voorkomen dat niet speelgerechtigde leden (of niet-leden) voor een bepaalde wedstrijd opgesteld kunnen worden door zijn of haar foto tijdelijk digitaal 'te plakken' op de digitale spelerspas van een ander, wel speelgerechtigd lid.

Twijfels over meespelen

Indien er twijfels bestaan of een speler speelgerechtigd is, dan kunnen de teamleider en/of aanvoerder dit bespreken met de scheidsrechter. Het is belangrijk dit meteen op het moment van de wedstrijd te doen, voorafgaand aan de wedstrijd, of in de rust. Achteraf melden is vaak te laat en niet meer te achterhalen.

Gebruik digitale spelerspas in de praktijk veld Gebruik digitale spelerspas in de praktijk veld De digitale spelerspas is onderdeel van de wedstrijdzaken app. Zodra een speler op het wedstrijdformulier (ook via de wedstrijdzaken app) is gezet, wordt de digitale pas zichtbaar voor de scheidsrechter.

Zorg weer voor een correcte en herkenbare pasfoto op je spelerspas Zorg weer voor een correcte en herkenbare pasfoto op je spelerspas Voor alle zaal- en veldvoetballers vanaf de leeftijdscategorie Onder 13 en ouder geldt dat ze een correcte spelerspasfoto op hun digitale spelerspas moeten hebben.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen