Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jeugdplan Nederland Meiden voorportaal nationale selecties

KNVB Media
KNVB Media
14 mei 2018, 13:47

Maurice Hagebeuk en Jos Bolt vertellen over het Jeugdplan Nederland voor meiden. - Foto: KNVB Media

Sinds jaar en dag is het Jeugdplan Nederland voor talentvolle voetballers een podium om zich verder te ontwikkelen en zich uiteindelijk aan te bevelen voor de nationale teams. De Voetbaltrainer bezocht een landelijke voetbalactiviteit in het kader van JPN bij meisjes Onder 14 en sprak over de ontwikkelingen met coördinator Jeugdplan Nederland Maurice Hagebeuk en Talent Performance Coach Jos Bolt.

Binnen het Jeugdplan Nederland is het land in drie gebieden verdeeld: Noord/Oost-Nederland, West-Nederland en Zuid-Nederland. In deze opleidingsgebieden organiseert de KNVB, verder onderverdeeld in diverse regio’s, talentherkenning en -ontwikkeling voor leeftijdscategorieën beginnend bij Onder 11. Bij de meisjes lopen deze door tot Onder 16. Maurice Hagebeuk is verantwoordelijk voor de coördinatie van de Jeugdplan Nederland bij de jongens en de meisjes.

Een aantal jaren geleden is een specialisatie doorgevoerd binnen de KNVB, waarbij diverse medewerkers zich nadrukkelijker gingen richten op een specifiek terrein

Maurice Hagebeuk: "In het Nederlandse vrouwenvoetbal is de afgelopen tien jaar natuurlijk een prestatie van groot formaat geleverd. Was het in 2009 nog een ongelooflijke sensatie dat Nederland zich onder de beste drie op het EK in Finland wist te scharen, inmiddels mag Oranje zich Europees kampioen noemen. Iedereen die daaraan een bijdrage heeft geleverd, verdient alle mogelijke credits. Maar we mogen niet stilzitten. De top bereiken is nog altijd eenvoudiger dan aan de top blijven. Je merkt dat de status van het Nederlands elftal nu al met zich meebrengt dat teams ons heel anders gaan benaderen. Dat brengt voor het Nederlandse voetbal, het vrouwenvoetbal in het bijzonder, weer allerlei nieuwe uitdagingen met zich mee."

Jeugdplan Nederland

"Het Jeugdplan Nederland bestaat natuurlijk al geruime tijd. Een aantal jaren geleden is een specialisatie doorgevoerd binnen de KNVB, waarbij diverse medewerkers zich nadrukkelijker gingen richten op een specifiek terrein, zoals talentherkenning en – ontwikkeling. De Talent Performance Coaches zijn daardoor nu verantwoordelijk voor scouting, talentherkenning en – ontwikkeling in de drie opleidingsgebieden. Tot voor kort bood de bond voor getalenteerde spelers een relatief groot programma met heel veel verschillende activiteiten. Talentvolle speelsters kwamen bijna wekelijks bij elkaar, trainden en speelden wedstrijden.

Ruim een halfjaar geleden is een discussie ontstaan of we op deze wijze nu daadwerkelijk talentvolle meisjes de bestmogelijke ontwikkeling bieden. Het is immers zaak dat zij niet alleen tijdens KNVB-activiteiten, maar ook bij hun club het optimale aanbod krijgen. De structurele ontwikkeling van speelsters is immers een belangijke stap in het (verder) ontwikkelen van haar talent. Het was voor ons aanleiding om onder een vergrootglas te leggen hoe dit traject nu verloopt."

Plan meiden/vrouwenvoetbal

"Hiervoor zijn we aan de basis begonnen. Iedere meisje dat gaat voetballen, moet in een ‘sterke vereniging’ kunnen spelen. De doelstelling is dan ook om de verenigingen die zich focussen op meisjes, nog beter ondersteunen: sterke verenigingen creëren. De kans is groot dat talentvolle meisjes binnen deze vereniging spelen, dus hoe beter deze speelsters ontwikkeld worden, hoe groter ook de kans is dat het talent ontwikkeld zal worden. En deze talenten kunnen we dan een podium geven binnen het Jeugdplan Nederland.

Binnen JPN werken wij aan de individuele ontwikkeling ter voorbereiding op de nationale teams. Deze lijn moet zich voortzetten tot uiteindelijk het Nederlands A-team. Ook Arjan Veurink, assistent bij dat A-team, is druk doende om de programma’s bij de jeugd te optimaliseren zodat er een perfecte aansluiting ontstaat richting het A-team."

Talentherkenning en -ontwikkeling

"In elk opleidingsgebied hebben we een fulltime medewerker die verantwoordelijk is voor talentherkenning en -ontwikkeling, en er ook op moet toezien dat de besten in het gebied in beeld komen en uiteindelijk doorstromen naar de Landelijke Groepen. In de drie gebieden waarin we het JPN uitrollen starten we bij Onder 11 met activiteiten. In die leeftijdsgroep praten we nog vooral over het in kaart brengen van het aanwezige potentieel. Bij Onder 12 en Onder 13 hebben we al regionale trainingsgroepen. Hierdoor ontstaan als het ware drie piramides. Vanuit die drie gebieden stellen we regelmatig drie teams samen, die onderling dan een toernooi spelen. Daarmee denken we de beste speelsters in beeld te hebben.

"Het niveau is de afgelopen jaren zo geweldig toegenomen, dat is niet meer te vergelijken met tien of vijftien jaar geleden."

Al is het nooit helemaal uit te sluiten dat zich naderhand alsnog een speelster aandient die we er voorheen niet uit sprong. Erg belangrijk bij dat in kaart brengen is de relatie met de club. Het is zaak dat de samenhang tussen de zogenaamde sterke verenigingen, het JPN en de nationale teams verder versterkt wordt. Het is een voordeel wanneer een club zelf actie onderneemt wanneer zij een speelster in de gelederen heeft die er nadrukkelijk bovenuit steekt. Verder letten wij zelf sterk op meiden die al tussen jongens voetballen, omdat dit in de ontwikkeling een voordeel geeft en een goed referentiekader over waar zij staan in hun ontwikkeling.

Ook bij Onder 14 spelen we regionaal onderling wedstrijden, en dit mondt dan voor het eerst uit in een landelijk traject waar de besten samenkomen en waarvan je vandaag getuige bent. Dit zullen er doorgaans, afhankelijk van de kwaliteit, tussen dertig en veertig zijn. Dit noemen we een Landelijke Groep. Hiervan blijven er uiteindelijk zestien over, met wie we internationaal wedstrijden gaan spelen. Bij Onder 15 en Onder 16 zie je eenzelfde beweging, en uiteindelijk worden dit nationale teams."

Meiden adviseren

"Ook als je succesvol bent, moet je toch kritisch naar jezelf blijven kijken. Als de KNVB besluit zestimaal per jaar te gaan trainen, neem je ook een rol van de club over. Natuurlijk willen we de meiden die talentvol zijn voldoende trainingen en wedstrijden geven bij het JPN-programma. Dat willen we zeker niet loslaten, maar we willen daarnaast in de persoonlijke situatie van elk talentvol meisjes duiken. Hun voetbalsituatie kan enorm variëren. Er komen meiden binnen die nog in meisjesteams spelen, tweemaal trainen en dat is het dan. Aan de andere kant kennen we ook gevallen van meiden die al in jongensteams spelen, een extra training per week doen, hun schoolsituatie er reeds op hebben aangepast en op die manier meer recht doen aan hun talent. Uiteindelijk gaat het om structurele ontwikkeling. Wij gaan de meiden individueel helpen om hun ontwikkelingsproces tegen het licht te houden: train je genoeg, train je goed genoeg, kun je het allemaal inpassen met betrekking tot school, zijn er extra trainingen mogelijk waardoor jij je nog beter kunt ontwikkelen?

Wij gaan de meiden individueel helpen om hun ontwikkelingsproces tegen het licht te houden

De KNVB wil daarin een adviserende rol spelen: extra trainen, op een ander niveau trainen, waar zit voor jou de juiste vereniging, et cetera. Daarmee leggen we de link naar de clubs, maar tegelijkertijd naar de nationale teams. We zijn hier, ook bij Onder 14, om speelsters voor te bereiden om de nationale selecties. Over een jaar speelt een deel van de meiden die hier lopen hun eerste interland spelen. Het is zaak dat de besten in het nationale programma terechtkomen. Het JPN is daarop het voorbereidende traject."

Jos Bolt is samen met collega Roy Waalboer als Talent Performance Coach verantwoordelijk voor de scouting en talentontwikkeling in respectievelijk Nederland Noord/Oost en Nederland West. Bij de Landelijke Groep onder 14 in Barneveld maakt hij de brug van theorie naar praktijk.

Jos Bolt: "Aan de Landelijke Groep gaat tweemaal een drieluik vooraf met de teams uit Noord/Oost, West en Zuid. Die spelen wedstrijden tegen elkaar en vandaaruit selecteren we beste spelers om in het landelijke traject deel te nemen. Dit jaar zijn dat er 34, in andere jaren kunnen dat er wat meer of minder zijn. Dat laten we afhangen van de aanwezige kwaliteiten. Wanneer we per leeftijdscategorie, dus vanaf Onder 11, telkens de zestig kinderen met het meeste talent van Nederland in beeld hebben, doen we het goed.

Wanneer we per leeftijdscategorie telkens de zestig kinderen met het meeste talent in beeld hebben, doen we het goed.

Deze bijeenkomst is de eerste keer dat deze meiden op landelijk niveau samen met elkaar voetballen. In beginsel zie je dan dat veel speelsters die elkaar vanuit de opleidingsgebieden al kennen, naar elkaar toe trekken. Dus de eerste taak is dat we ze bewust maken van het feit dat ze weer een stap gemaakt hebben en nu op landelijk niveau, ook met andere speelsters, samen moeten gaan werken. Ook voor de coaches is het interessant om hun eigen objectiviteit ter discussie te stellen, door met de andere Talent Performance Coaches te praten over wat zij zien in speelsters die ze al langer kennen vanuit de opleidingsgebieden, afgezet tegen speelsters die nieuw voor hen zijn."

Doorselecteren

"Het is ontzettend belangrijk om in deze leeftijdscategorie duidelijkheid te creëren hoe we willen voetballen met elkaar. Met de nadruk op ‘met elkaar’. Dat geeft houvast. Natuurlijk hebben we maar een beperkt aantal sessies om dit te bereiken, maar toch zul je zien dat de groep straks daarin een enorme stap heeft gemaakt. Door met elkaar te trainen en te spelen, met elkaar te praten en samen naar beelden te kijken leren ze ook wat de taak van een ander is. Daardoor gaat het team beter voetballen en kan de individuele speelster zelf ook nog meer excelleren. Op deze leeftijd maken jongens en meiden enorme stappen.

Het is een voordeel wanneer een club zelf actie onderneemt wanneer zij een speelster in de gelederen heeft die er nadrukkelijk bovenuit steekt.

Het is in feite niet zo dat wij als trainer zélf de speelsters beter maken. Je taak als trainer is om speelsters in een zodanige situatie te brengen dat ze maximaal geprikkeld worden om alles uit zichzelf te halen. Daarbij is het doorselecteren ook van groot belang, om vervolgens weer een nieuw niveau te kunnen bereiken. De zwakste schakel bepaalt altijd de kracht van de ketting, maar uiteindelijk ook het niveau van een groep. Wanneer we straks de besten laten doorgaan, vraagt dat net weer iets meer van de speelsters. Die gaan dat ontdekken en zien dat ze ander voetbalgedrag moeten vertonen of iets meer van zichzelf moeten vragen om hetzelfde resultaat te behalen. Je zag nu ook dat sommige speelsters het nog relatief gemakkelijk hadden. Maar wordt de weerstand groter dan gaan ze op ontdekkingsreis om nog steeds dominant te kunnen zijn."

Voorbeeld

"De weg naar de top is een erg interessant traject. Het niveau is de afgelopen jaren zo geweldig toegenomen, dat is niet meer te vergelijken met tien of vijftien jaar geleden. Het voorbeeld dat het Nederlands vrouwenteam gegeven heeft, werkt ook zeer motiverend. Er is echt iets te halen voor de nieuwe gegeraties. Als je op mijn plaats had gestaan tijdens de presentaties die ik bij de start van dit traject gaf, dan had je de koppies kunnen zien van de speelsters die het fantastisch vinden om dit mee te mogen maken. Die spanning is geweldig. Het gaat erom in hoeverre ze in staat zijn om ze de laatste stap naar de absolute top te laten maken. Daarvoor zijn trajecten zoals de Landelijke Groepen naar onze stellige overtuiging een prima startpunt."

De praktijk

"Bij de Meisjes onder 14 leeftijd starten de landelijke groepen. Om duidelijkheid en veiligheid te creëren, werken we naar een basisspeelwijze toe. Zowel bij het aanvallen als verdedigen gaan we uit van een aantal principes. Vanuit deze principes geven we een aantal opties aan. Dit doen we eerst met videobeelden vanuit de wedstrijden en trainingen die we met deze groep hebben gespeeld. Vervolgens zetten we dit op het veld neer in een training waarbij de speelsters soms verschillende posities invullen. Op deze manier krijgen ze kennis van hun eigen taken maar ook de taken van de medespeelsters.  Daarna spelen we onderling tegen elkaar. Voor de coaches een mooi moment om te kijken welke speelsters dit snel oppakken en wie er nog meer tijd nodig hebben om hier mee om te gaan.

Om duidelijkheid en veiligheid te creëren, werken we naar een basisspeelwijze toe

De volgende activiteit worden de beelden weer getoond en zien speelsters hun eigen voetbalgedrag en keuzes terug.  Door te kijken en hierover met elkaar te praten pikken de speelsters heel snel de verschillende opties binnen de speelwijze op. Door dit een aantal keren in trainingen, wedstrijden, beelden en gesprekken terug te laten komen gaat het niveau van voetballen snel omhoog. Door ook nog steeds door te selecteren en met de speelsters aan de slag te blijven die hier het beste mee omgaan, krijg je dat de speelsters zich maximaal ontwikkelen.

De toets krijgen we dan in de wedstrijden die we tegen jongens Jongens onder 14-teams op divisieniveau spelen. Hier moeten de speelsters maximaal presteren en worden ze maximaal uitgedaagd. Tijdens het hemelvaartweekend gaan de beste zestien speelsters naar een vijfdaags toernooi in Duitsland. Dit is voor veel speelsters de eerste kennismaking met internationaal voetbal, en overnachten in een hotel zonder ouders. Vijf dagen alleen maar voetballen. Zelf doen, beelden kijken, onderlinge gesprekken. Kortom de eerste kennismaking met een ritme van een kwalificatietoernooi zoals dit bij de Nationaal onder 17 is."


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen