De accommodatie van SV Vosta en Sparta Enschede is 16 uur per dag open

KNVB Media
KNVB Media
12 april 2018, 16:03

Kinderen kunnen na schooltijd gebruik maken van het kunstgras van SV Vosta en Sparta Enschede. - Foto: KNVB Media.

SV Vosta en Sparta Enschede volgen samen het gedachtegoed van de Stichting Vitale Sportvereniging. De clubs, die direct naast elkaar liggen, stellen de accommodaties beschikbaar voor de hele wijk. Verenigingsmanager Arjan Onstwedder begeleidt het proces.

Verenigingen die zijn aangesloten bij de Stichting Vitale Sportvereniging zien zichzelf niet als doel, maar nadrukkelijk als middel om andere (maatschappelijke) doelen te realiseren. Deze dragen bij aan het welzijn en de participatie van de bevolking in een wijk, dorp of stad en van de leden van de vereniging.

In eerste instantie waren meerdere clubs in Enschede aangesloten. Uiteindelijk bleef SV Vosta als enige over. Omdat de club zoveel mooie initiatieven was gestart, maar de activiteiten niet alleen draaiende kon houden, zocht het toenadering tot buurman Sparta Enschede. De clubs sloegen de handen ineen en begonnen samen aan een mooi traject. Aangesloten bij de stichting bleven ze niet. Wel houden ze het gedachtegoed overeind en zetten ze zich nadrukkelijk in voor de wijk.

Samenwerking

Ouderen maken soms gebruik van de kantine om te sporten.

Vanaf het begin van de samenwerking is Onstwedder niet meer alleen verenigingsmanager van SV Vosta, maar ook van Sparta Enschede. Hij zet zich 36 uur per week in voor de clubs. "De clubs werkten in eerste instantie nauwelijks samen, maar nu maken ze gebruik van elkaars velden en kleedkamers. Ook zitten de besturen regelmatig met elkaar om tafel voor overleg."

Door een professional op het sportpark te hebben werken, kunnen de clubs veel activiteiten opzetten. "We organiseren regelmatig activiteiten zoals wijkfitness, sporten na schooltijd, sportdagen en beweging voor bewoners van een zorginstelling. De club is zestien uur per dag open. Er kan koffie worden gedronken in de kantine, gespeeld worden op één van de speciaal aangelegde speeltoestellen, er is een nieuw beachvolleybalveld en een pannaveld aangelegd en er kan worden gevoetbald op ons kunstgrasveld. Het is leuk om te zien dat hier altijd mensen aanwezig zijn."

Kantine

Het gebruik van de kantines kan volgens Onstwedder nog worden uitgebreid. "De gemeente is bezig met het creëren van meerdere ontmoetingsclusters in de stad. Daar horen wij ook bij. Je kunt dan denken aan activiteiten zoals dammen, schaken en bingo voor mensen in de wijk. Ik hoop dat we dit binnen 3 tot 4 jaar kunnen realiseren."

De clubs waren ook beschikbaar voor werklozen die wilden werken aan arbeidsreïntegratie. "Zij konden door vrijwilligerswerk bij ons te doen dagritme en werknemerskwaliteiten opbouwen. Een aantal werkte als gastheer- of vrouw of was actief in de groep die de accommodatie onderhield. Inmiddels is dit project gestopt, maar we hebben er wel vijf vrijwilligers aan overgehouden. Net als voor een aantal andere vaste krachten hebben we met hen vrijwilligersovereenkomsten afgesloten."

Wijkvolleybal op het nieuw aangelegde beachvolleybalveld.

Studenten

De verenigingsmanager hoeft niet alles alleen te doen. Hij krijgt de steun van studenten die hun stage op de club afwerken. Onstwedders begeleidt hen. "We hebben bijvoorbeeld studenten van de opleiding Sport & Bewegen. Zij verzorgen diverse trainingen. Maar we hebben ook stagiairs met een maatschappelijke achtergrond voor wijkactiviteiten en een student HBO Sportmarketing. Met elkaar houden we de clubs én de wijk springlevend."

Samenwerken met maatschappijVerenigingen richten zich steeds meer naar buiten, waardoor ze zichtbaarder worden voor hun omgeving. Zo’n vereniging voldoet aan veel kenmerken van wat in de sport ook wel een ‘Open club’ wordt genoemd.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven